У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр

10.07.2020
У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр

(Очолив центр Олександр Ірванець (другий праворуч).)

Через мiсяць, 9 серпня, в Білорусі мають відбутися чергові президентські ви­бори.
 
 
З ініціативи української та білоруської громадськості в Києві з огляду на це відкрився Білоруський інформаційний центр.
 
 
Вiн інформуватиме українців про перебіг президентської кампанії в Білорусі. Також тут організовуватимуть різноманітні експертні дискусії, обговорення, зустрічі з відомими людьми.
 
Про це повідомили на презентації Центру в Українському кризовому медіацентрі його співорганізатори: директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк та співголова Руху Солідарності «Разам» В’ячеслав Сівчик. Очолив Білоруський інформаційний центр відомий поет та добрий друг Білорусі Олександр Ірванець. 
 
«В Україні досі є певна ідеалізація Лукашенка. Ми хочемо хоч трішки пояснити українцям ці перед­виборчі розклади, хто такий Бабарико, хто такий Тіхановський, що там взагалі відбувається», — пояснив присутнім на презентації Олександр Ірванець.
 
В’ячеслав Сівчик розповів, що ще з грудня минулого року, коли в Білорусі відбувалися акції протесту проти «глибокої інтеграції» Білорусі з Росією, багато лідерів опозиції утримують за ґратами. Деяких з них, як Павло Северинець, піддають катуванням.
 
Практично жодного представника опозиції чи більш-менш серйозного конкурента Лукашенку не допущено до виборчої кампанії: їх затримують, проти них відкривають кримінальні справи, «недораховують» кількість підписів, необхідних для реєстрації кандидатом у президенти.
 
При тому, що 65-річний Олександр Лукашенко керує Білоруссю уже 25 років поспіль, жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010 та 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні ніким,  крім Російської Федерації та її сателітів.
 
Такими ж вони можуть бути і цього року. «Я закликаю українців до солідарності з білоруським народом. Бо і Білорусь має право на вільні і чесні вибори», — заявив Сівчик.
 
Розташувався Білоруський інформаційний центр за адресою: Липська, 16, к. 205 в (в будівлі, де є Український інститут національної пам’яті), у приміщенні Громадської приймальні Юрія Сиротюка.
 
Щотижня тут по середах відбуватимуться великі пресконференції, на яких інформуватимуть про перебіг президентської виборчої кампанії в Білорусі, будуть прямі включення з сусідньої держави, обговорення ситуації за участю лідерів громадської думки з обох країн.