Нові загрози: у ЄС зафіксували нову хвилю коронавірусу, а у Монголії - випадок бубонної чуми

08.07.2020
Нові загрози: у ЄС зафіксували нову хвилю коронавірусу, а у Монголії - випадок бубонної чуми

Так тестують свиней на вірус G4.

На території ЄС зафіксовано нову хвилю епідемії коронавірусу, інформує «Євроньюс».
 
 
І посилається на тривожну інформацію з різних країн Європи та світу. 

Восени для боротьби з вірусом знадобляться інші засоби

Майже 300 тисяч людей зараз знову посаджені на карантин в Іспанії. Через добу після введення суворої ізоляції в одній з агломерацій Каталонії аналогічні заходи почали діяти в понеділок щодо 70 тисяч жителів Галісії. Офіційний Мадрид при цьому наголошує, що в цілому епідеміологічна обстановка в країні контрольована. 
 
У Римі також поки не бачать причин заспокоюватися — і там теж готові вводити повторну ізоляцію за найменшої небезпеки. В Італії кількість смертей від COVID-19 досягла майже 35 тисяч осіб. Роберто Сперанца, міністр охорони здоров’я Італії, наголошує: «Війна поки триває, про перемогу над інфекцією говорити не доводиться, ми готові приймати швидкі й жорсткі рішення, коли побачимо, що ситуація ускладнюється».
 
У боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції в Німеччині вирішили продовжити обов’язкове носіння захисних масок у громадських місцях, зокрема, у транспорті та в магазинах.
 
Про це у понеділок, 6 липня, домовилися міністри охорони здоров’я 16 федеральних земель країни під час відеоконференції за участю федерального міністра охорони здоров’я ФРН Єнса Шпана. Одним із обґрунтувань цього рішення було вказано, що в мешканців країни не повинно виникати оманливе враження, ніби пандемія вже минула, повідомляє агенція новин dpa.
 
Раніше цього дня канцлерка Німеччини Ангела Меркель виступила категорично проти пропонованого скасування носіння захисних масок у громадських місцях.
 
«Усюди, де в суспільному житті немає можливості дотримуватися мінімальної дистанції, маски є важливим засобом, від якого, з теперішньої точки зору, відмовлятися й надалі не потрібно», — переказав слова Меркель речник німецького уряду Штеффен Зайберт.
 
Тим часом влада Ізраїлю вирішила з понеділка, 6 липня, повторно закрити бари, клуби і спортзали в країні через зростання числа хворих на коронавірус, повідомляє провідна газета цієї країни «Джерусалем Пост».
 
Міністерство охорони здоров’я також рекомендувало закрити синагоги, але цього поки вирішили не робити: вони продовжать діяльність, проте одночасно в них зможуть перебувати не більше 19 осіб. Кількість відвідувачів ресторанів буде обмежена 20 людьми, на літніх верандах зможуть перебувати не більш як 30 осіб.
 
Ізраїль уперше запровадив жорсткі обмежувальні заходи в березні, через це до початку травня в країні з населенням 9 мільйонів людей епідемія була фактично переможена, щодня фіксувалися лише кількадесят випадків COVID-19.
 
Наприкінці травня в Ізраїлі були скасовані обмеження на роботу організацій і проведення масових заходів, із основних протиепідемічних заходів чинним залишився лише масковий режим. У червні кількість хворих знову почала різко зростати: в останні дні щодня заражаються близько тисячі людей. Усього в Ізраїлі зафіксовано понад 30 тисяч випадків зараження, 332 людини померли.
 
У Казахстані повний карантин iз понеділка запровадили вже вдруге. Тільки за минулі 24 години було виявлено понад 1400 заражених коронавірусом, у цілому в країні нараховується зараз понад 48,5 тисячi інфікованих.
 
Дуже швидко зростає кiлькiсть вірусоносіїв і в Індії. Майже 700 тисяч інфікованих — країна за кількістю заражених посідає третє місце у світі після США і Бразилії. Місцеві медики кажуть, що сьогодні єдиним засобом вберегтися від зараження може бути тільки вакцина від коронавірусу. 
 
Про початок підготовки до другої хвилі коронавірусу, яка може статися восени, оголосив уряд Швеції. План дій мають підготувати чотири підрозділи уряду.
 
У Швеції все ще багато випадків зараження.
 
«Ми усвідомлюємо, що восени потрібні інші засоби», — сказала міністр соціальних справ Лена Галленгрен, не уточнюючи, що саме вона має на увазі.
 
Уряд Швеції розраховує, що спалахи коронавірусу будуть «досить локальними» до кінця року. Деякі шведські експерти критикували ліберальну стратегію Швеції, засновану на рекомендаціях замість заборон. Групи людей, які втратили родичів через епідемію, досі протестують перед офісами, вимагаючи рішучіших обмежувальних дій.

Бубони — це не забобони 

Пандемія COVID-19 навчила людство з більшою пересторогою ставитися до інших випадків інфекційних захворювань, навіть якщо вони фіксуються на іншому кінці планети. 
 
Так, влада Китаю посилила заходи безпеки після того, як у місті Баяннур в автономному регіоні Внутрішня Монголія підтвердила випадок бубонної чуми, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Згідно з повідомленнями, пацієнт — пастух. Він на карантині, у стабільному стані. Чиновники заявили, що існує підозра щодо захворювання в іншої людини, повідомляє видання «Чайна Глобал Таймс».
 
Кілька сторіч тому бубонна чума була найстрашнішою у світі хворобою, але зараз її успішно лікують. Наразі невідомо, як хворий пастух підхопив інфекцію. Чуму підозрюють також у 15-річного підлітка, що контактував iз собакою, який вполював бабака, повідомляє видання. До кінця року в регіоні оголосили попередження третього рівня, яке забороняє полювання та споживання м’яса тварин, що можуть бути переносниками чуми.
 
Бубонну чуму спричиняє бактеріальна інфекція, що була причиною однієї з найбільш смертоносних епідемій в історії людства — «чорної смерті», яка в XIV сторіччі забрала життя приблизно 50 мільйонів людей по всій Європі та Азії. Відтоді було кілька великих спалахів. Під час Великої чуми 1665 року загинула майже п’ята частина населення Лондона, ще понад 12 мільйонів осіб загинули під час спалахів у XIX сторіччя в Китаї та Індії.
 
Але в наш час цю хворобу можна лікувати антибіотиками. Якщо не лікувати захворювання, яке зазвичай передають від тварин до людей блохи, має 30-60% летальності. Симптомами чуми є висока температура, лихоманка, нудота, слабкість і набряклі лімфатичні вузли (бубони) в області шиї, під руками або в паху.
 
У 2017 році на Мадагаскарі чумою захворіли 300 людей, 30 iз них померли. У травні 2019 року двоє людей у Монголії померли від чуми, якою захворіли після вживання в їжу сирого м’яса бабака.
І хоча від бубонної чуми зараз є ефективні антибіотики, важливо вчасно поставити правильний діагноз.
 
Діяти потрібно вкрай швидко, тому що смерть може настати вже через день-два. У російському Росспоживнагляді заявили, що ведуть моніторинг і контроль за ситуацією з чумою та іншими інфекційними захворюваннями на територіях, що межують iз Росією. Адже раніше «чорна смерть» приходила з Азії до Європи саме через Росію.
 
У відомстві також повідомили, що в районах, що є сусідами з Монголією і Китаєм, де є природні осередки чуми, в повному обсязі проводяться імунізація населення, дератизація та дезінсекція.
 
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2010-2015 рр. у всьо­му світі було зареєстровано 3248 випадків захворювання на чуму, в тому числі 584 випадків смерті. В даний час три найбільш ендемічні країни — Демократична Республіка Конго, Мадагаскар і Перу.

І знову «свинство»

І ще про один можливий «подарунок» Китаю всьому світу повідомила минулого тижня агенція «Франс Пресс». Учені країни стурбовані новим штамом свинячого грипу, який уже заразив людей, і далі мутуватиме таким чином, що може передаватися від людини до людини.
 
Так званий вірус G4 з’явився в останні роки і генетично походить від штаму H1N1, який призвів до пандемії в 2009 році. У дослідженні, опублікованому в американському журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, було встановлено, що G4 має «всі істотні ознаки» пандемічного вірусу і за ним слід ретельно стежити.
 
Нинішні вакцини проти грипу не захищають від G4. Тим часом G4 уже вразив людей у китайських провінціях Хебей та Шаньдун, де є велика популяція свиней. Тут у понад 10 відсотків працівників свиноферм та 4,4 відсотка загальної популяції виявили позитивність на вірус.
 
Хоча ще немає доказів, що G4 може поширюватися від людини до людини, автори дослідження побоюються подальшої мутації вірусу, яка дозволить людям заражати один одного. Варто зазначити, що Китай має найбільшу у світі популяцію свиней. Тож цілком може зробити людству ще одне «свинство».