Сценарій Путіна: хто переможе у «надзвичайному» другому турі виборів президента Польщі

07.07.2020
Сценарій Путіна: хто переможе у «надзвичайному» другому турі виборів президента Польщі

Перший тур президентських виборів у Польщі, що відбувся 28 червня, вивів у фінал нинішнього очільника країни Анджея Дуду та опозиційного мера Варшави, віце-голову партії «Громадянська платформа» Рафала Тшасковського (польск. Rafal Trzaskowskі).
 
 
Польські опозиційні ЗМІ, а особливо соціальні мережі (контрольовані «московською фабрикою тролів»!) після першого туру масово почали переконувати поляків, що 12 липня вони робитимуть «цивілізаційний вибір», який представляє Рафал Тшасковський, або обиратимуть авторитаризм Дуди.  
 
 
Експерти розглядають можливі стратегії обох кандидатів, а також звертають увагу на вирішальну роль телебачення, преси та соціальних мереж на цих виборах президента Польщі.
 
Мою увагу до польських виборів привернула отримана конфіденційна інформація і фактичні дані, які вказують на реальне втручання у ці вибори президента РФ Путіна і його спецслужб (ГРУ, ФСБ, СЗР). 
 
Метою Путіна, яка сформована маніакальною ненавистю і помстою Польщі, є політично поховати Анджея Дуду, партію «Право і Справедливість» (ПіС) і Ярослава Качинського — брата Леха Качинського, президента Польщі, якого Путін похоронив у Смоленську 10 квітня 2010 року.
 
Москвою розроблено сценарій, як це зробити «польськими руками». Путін організував чергову (як на президентських виборах у США 2016 року) політичну спецоперацію «під чужим прапором», цього разу на території суверенної Польщі.
 
Коротко нагадаємо офіційні результати першого туру президентських виборів у Польщі, які подані в таблиці. Зазначу, що висуванець опозиційної «Громадянської платформи» Рафал Тшасковський, якого опозиція поміняла «на марші», долучився до президентської кампанії лише за п’ять тижнів до голосування й отримав такий високий результат, у першу чергу (на мою думку), за масової підтримки «російської фабрики тролів» у соціальних мережах Польщі, які поширювали інформацію про Дуду і Тшасковського на протиставленні суспільно-політичних характеристик двох кандидатів.

«Перемогла демократія»

Хоча Польщі ще належить з’ясувати прізвище свого наступного президента, вона вже отримала «головного переможця». На переконання незалежних польських експертів, нею стала демократія, і найкращим доказом цього є надзвичайно висока для Польщі явка — 64,51% і вихід у другий тур Рафала Тшасковського — «надію» і «цивілізаційний вибір» поляків. Це був, «можливо, найвищий показник від часу падіння комунізму» 30 років тому. Для порівняння, під час виборів 2015 року явка становила лише 49%.
 
А той факт, що люди вишиковувалися у довжелезні багатогодинні черги, зумовлені правилами захисту від коронавірусу на виборчих дільницях, зробило їхнє бажання висловитися під час цих «вирішальних» виборів ще більш вагомим, наголошують незалежні експерти (чи не з подачі Москви?!).
 
Коментуючи результат першого туру, тижневик Polityka зазначає, що Дуда вирвався вперед «із солідною перевагою». «Ще ніколи не було так, що кандидат, який виграв із такою перевагою в першому турі, програвав вибори у другому», — зауважує часопис.
 
Polityka відзначає роль преси в його кампанії, особливо суспільного мовника TVP, якого часто критикують за упередженість на користь Дуди та його партії «Право і Справедливість».
 
Тижневик пише про широке висвітлення кампанії Дуди «державними та правими націоналістичними ЗМІ, які фінансуються державними компаніями».
 
Однак, на думку видання Gazeta Wyborczа, «пропагандистська машина TVP зазнала вражаючої поразки. Вона не лише не знизила рейтинг Тшасковського, попри кампанію ненависті проти нього, а лише сформувала його образ як найнебезпечнішого кандидата Дуди в першому турі».
 
Анджей Дуда, Рафал Тшасковський.

Що далі?

За словами провідної консервативної газети Rzeczpospolita, «проблема президента полягає в тому, що традиційний електорат партії «Право і Справедливість» уже мобілізований майже до межі».
 
«Дуді може бути важко отримати голоси виборців, що підтримували кандидатів, які програли, тому що партія ПіС, із якою він політично пов’язаний, схожа на царську Росію. Вона мала двох союзників: армію і флот. Президент зіткнеться зі складним вибором: продовжувати бити в барабани війни, щоб мобілізувати його армію, або, можливо, спробувати побудувати мости. Однак питання в тому, чи можна це зробити протягом наступних двох тижнів, оскільки майже всі мости вже спалені. Одне можна сказати точно: 12 липня на нас чекатиме надзвичайна ніч виборів», — підсумовує видання.
 
Що ж до Тшасковського, йому доведеться докласти багато зусиль, аби перетягти голоси тих кандидатів, які позиціонували себе як критики влади, насамперед колишнього журналіста Шимона Головні, який посів третє місце з майже 14%, євродепутата Роберта Бедроня та Владислава Косіняка-Камиша, які отримали понад 2% голосів кожен.
 
Політолог Вальдемар Парух розповів виданню Dziennik Gazeta Prawna, що «голоси електорату Шимона Головні стануть ключовими у другому турі», оскільки й Дуда буде працювати над тим, аби переконати їх приєднатися до табору його прихильників. Я думаю, що на нас чекає дуже цікавий другий тур, мабуть, найцікавіший з моменту протистояння Леха Валенси та Олександра Кваснєвського в 1995 році», — підсумував експерт.

Інформаційно-психологічна атака 

Що ж об’єднує таких кандидатів у президенти Польщі, як Тшасковський (30,34%), Головня (13,85%), Босак (6,75%), Косиняк-Камиш (2,37%) і Бедронь (2,21%), які разом набрали 55,52 % голосів, що в сумі майже на 12% більше, ніж у Дуди (43,67%): 
 
— жорстка опозиційність до Дуди і партії ПіС;
— схожість окремих ментальних і психологічних рис їхніх характерів;
— молодість і перспективи політичної кар’єри (підтримка Дуди у другому турі кандидатами, які отримали на виборах 3, 4, 5 і 6-й результати — це великий ризик втратити політичне майбутнє). 
 
Саме на цьому і побудований план інформаційно-психологічної атаки Москви на поляків, щоб політично поховати Анджея Дуду у другому турі президентських виборів, а з ним і партію братів Качинських ПіС. 
 
Уже другий тиждень після першого туру виборів «московські фабрики тролів» масово тиражують у соціальних мережах Польщі такі гасла:
 
Дуда — це стара польська партійно-державна номенклатура (ПіС).
Тшасковський — це нове молоде покоління, за яким майбутнє. 
Дуда — це авторитарна Польща.
Тшасковський — це демократична Польща.
Дуда — це ксено- і гомофобна Польща.
Тшасковський — це толерантна і ліберальна Польща.
Дуда — це державне беззаконня і свавілля.
Тшасковський — це верховенство права і свободи.
Дуда — це йти слідами націоналістичної Угорщини.
Тшасковський — це йти дорогою Заходу. 
 
Задіяні Росією на президентських виборах у Польщі інформаційно-психологічні технології працюють і вже дають результати, необхідні для реалізації сценарію Путіна після їх завершення.
 
Останні дані соцопитування допускають перемогу у другому турі президентських виборів опозиційного кандидата Тшасковського, який у першому турі програв Дуді 13% голосів виборців. Про це свідчать дані дослідження громадської думки від IBRiS, проведеного на замовлення видання WP.
 
Якби голосування відбувалося 5 липня, свої голоси за кандидата від «Громадянської платформи», мера Варшави Рафала Тшасковського віддали б 47,2% респондентів. Чинного президента Анджея Дуду підтримали б 45,9% респондентів. Порівняно з попереднім дослідженням IBRiS, підтримка Рафала Тшасковського трохи знизилася — на 0,9%, тоді як підтримка Дуди зросла на 0,3%.
 
Ще не визначилися з вибором 6,9% респондентів. Згідно з даними опитування, участь у голосуванні збираються брати 65,4% респондентів, що на 3,4% більше, ніж за результатами попереднього дослідження.
 
Нагадаю, у суботу (4 липня) були оприлюднені дуже схожі прогнози від агентства Kantar, проведені на замовлення TVN та TVN24. Згідно з дослідженням Kantar, Рафал Тшасковський може розраховувати на 47% голосів, а Анджей Дуда — на 46%. Не вирішили, за кого будуть голосувати у другому турі, 7% опитаних. Порівняно з результатами їхнього попереднього опитування, проведеного одразу після 1-го туру, підтримка Тшасковського зросла на 2,3%. Підтримка Дуди також трохи збільшилася, але лише на 0,6%.
 
На початку липня деякі опитування прогнозували перемогу чинному президенту. Так, опитування служби Pollster для програми Wiadomoci польського телеканалу TVP1, оприлюднене 2 липня, засвідчило, що Анджей Дуда може розраховувати на 51,14% голосів, а Тшасковський — на 48,86%.
 
Ще одне опитування, проведене 2-3 липня службою Estymator для Do Rzeczy, також віддає перевагу Анджею Дуді із 49%, тоді як Рафал Тшасковський отримав би  46,4%.
Висновок: «московська фабрика тролів» зробила стійку тенденцію зростання рейтингів Тшасковського, які дають йому шанс на перемогу у виборах (або програш не більше 2% голосів). Обидва такі результати влаштовують Путіна для реалізації його сценарію. 

Сценарій Путіна 

Тшасковський перемагає Дуду на виборах iз будь-яким результатом, і Дуда змушений буде визнати свою поразку і привітати Тшасковського, якого згодом привітає і Путін. Якщо ж перемагає Дуда з різницею до 3% — це буде вважатися як фальсифікація виборів владою! Тшасковський і його прихильники не визнають перемогу Дуди.
 
Результати ви­борів поставить під сумнів і Європейський Союз, який неодноразово висловлював критику, претензії і вимоги до влади Польщі, зокрема щодо судової реформи. Росія цьому добре посприяє.
 
У Варшаві та великих містах Польщі за участі спецслужб Росії (які систематично проводять в інших країнах спецоперації під чужим прапором) будуть організовані мітинги, протести, провокації, насильницькі дії (підпали, погроми тощо) проти влади з вимогою перерахунку голосів або проведення «третього» туру виборів президента Польщі, як це було в Україні під час президентських виборів у 2004 році (хоча законодавство Польщі цього не передбачає).
 
За моєю інформацією, спецслужби Росії будуть розхитувати політичну ситуацію в Польщі так, щоб вивести її з-під контролю влади і занурити країну в хаос, широкомасштабне  громадянське протистояння (на зразок подій в Україні в 2013-2014 роках) і розкол Польщі. 
 
Варто пам’ятати і про події, що відбулися у Франції восени 2018 року, — «рух жовтих жилетів», який виник у соціальних мережах з метою закликати простих громадян до протесту, а саме: заблокувати великі вулиці і проспекти, кругові розв’язки доріг та автомагістралі у Парижі і великих містах.
 
У вуличних маршах, мітингах узяли участь майже півмільйона громадян, серед яких були виявлені громадяни РФ, котрі керували окремими акціями.
 
Під час цих протестів загинуло 2 людини, понад 700 осіб  було поранено (маніфестанти, поліцейські і автомобілісти), понад 800  — заарештовано.
Протестувальники намагалися прорватися до президентського палацу, але поліція відтіснила їх, застосувавши водомети. На вулиці Парижа ввели бронетранспортери. 
 
У травні-червні 2020 року на всій території США (у понад 2 тис. містах) прокотилися масові протести у відповідь на загибель темношкірого Флойда, який помер під час жорстокого затримання білими офіцерами поліції.
 
Мирні акції, підбурені іноземними агентами та провокаторами, переросли у заворушення, зіткнення з поліцією і національною гвардією, масові безпорядки.
 
Пограбовано та розгромлено сотні магазинів, спалено десятки автомобілів, поліцейських діль­ниць, вчинено вбивства цивільних і поліцейських, загинуло понад 20 людей. У деяких містах поліція змушена була залишити цілі райони, а їх мешканці почали зводити барикади, щоб захистити себе від мародерів і погромників.
 
Постраждали декілька сотень поліцейських, відбулося 278 нападів на журналістів, зафіксовано 45 випадків арештів журналістів та понад 11 тис. агресивних протестувальників. Знесено 28 пам’ятників історичним особам.
 
Тисячі людей у Вашингтоні пробували прорватися в Білий дім. Президент США Дональд Трамп разом iз сім’єю змушений був сховатися на годину в підземний бункер, а зовнішнє освітлення Білого дому вперше з 1889 року було вимкнене. У 200 містах і столиці США було введено комендантську годину.
 
Радник iз національної безпеки в адміністрації експрезидента США Барака Обами Сьюзан Райс в ефірі СNN заявила, що, за її даними, до масових безпорядків під час акцій протестів причетна «російська фабрика тролів».
 
Генеральний прокурор США Уїльям Барр також заявив «про іноземне втручання в протести, метою якого було підбурювання протестувальникiв і загострення насильства». 
 
Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що звинувачення Москви в організації масових безпорядків у США є неправильним і помилковим. Путін свого часу також брехав, не червоніючи, що малайзійський пасажирський літак МН17 у небі над Донбасом збив український штурмовик...
 
Хто від зазначених трагічних подій в Україні, Франції, США отримав геополітичні дивіденди, відповідь очевидна — Путін (Російська імперія)! Будь-яка (політична, суспільна, військова, економічна, фінансова) нестабільність у країнах-членах НАТО і ЄС грає на руку Росії і робить її сильнішою.
 
Уникнути сценарію Путіна в Польщі (вищезазначених негативних суспільно-політичних явищ) можна за умови, якщо Анджей Дуда переможе на виборах iз різницею не менше 5% голосів! Психологічно це заспокоїть його політичних опонентів, вони визнають перемогу Дуди і це унеможливить спроби російських спецслужб спровокувати у Варшаві та великих містах країни масштабні мітинги, демонстрації, які можуть перерости у масові безпорядки, погроми, людські жертви.
 
У геополітичному вимірі це буде перемога Польщі над фашистською Росією і кривавим карликом, який після внесення змін до Конституції на сфальсифікованому референдумі (явка виборців — 68%, «за» майже 78% голосів і лише 21% «проти») та «обнулення» термінів свого президентства, став «царем» Російської імперії. Залишилося таким же референдумом внести поправки до Біблії, і Путін буде вважати себе «Богом»… 
 
Перемога Анджея Дуди дає Польщі можливість упродовж п’яти років порвати залишки пут Російської імперії і стати цілком   незалежною від споконвічного свого ворога, незважаючи на те, скільки ще років буде при владі російський «цар» Нездихаючий.

Кібератаки спецслужб Росії — це може чекати і Польщу 

Група хакерів Pawn Storm намагалася отримати незаконний доступ до матеріалів розслідування авіакатастрофи «Боїнга», який було збито росіянами над окупованою частиною території Донецької області. Хакерські атаки здійснювали у вересні й на початку жовтня 2015 року.
 
За хакерською атакою на комп’ютери Ради безпеки Нідерландів, яка відбулася напередодні звіту (жовтень 2015 року) щодо обставин катастрофи літака MH17, стояли спецслужби Росії.
 
Про це йдеться у звіті Федеральної служби захисту конституції Німеччини під назвою «Керовані спецслужбами електронні атаки Росії».
 
Pawn Storm (у перекладі – «пішаковий штурм», також відома як Fancy Bear — «модний мішка»,  APT 28,  Sofacy Group та Sednit) — група, яка спеціалізується на кібершпигунствах. Розвідки Західної Європи і США пов’язують її з російськими спецслужбами.
 
Pawn Storm веде активну діяльність щонайменше з 2004 року. Відома атаками на інформаційні системи урядових, військових, безпекових організацій. Групу Sofacy відносять до типу розвиненої сталої загрози (англ. advancedpersistentthreat — APT).
 
Інженери фірми Trend Micro зазначають, що ними були зафіксовані фішингові та націлені фішингові атаки цієї групи. Pawn Storm також створювала фальшиві сервери, підроблені під корпоративні сервери жертв iз метою викрадення їхніх облікових даних (логін-паролів).
 
На початку 2016 року німецька контррозвідка поширила попередження про зростання активності даної групи та звернула увагу на те, що вона діє під керівництвом російських державних органів. Федеральна служба захисту Конституції ФРН звинуватила Росію у кібератаках на урядові установи Німеччини.
 
13 травня 2016 року голова служби Ганс-Георг Маасен заявив, що саме Sofacy стояла за атаками на інформаційну систему Бундестагу в 2015 році і за нападом на ХДС (Християнський демократичний союз) Німеччини, лідером якого є канцлер ФРН Ангела Меркель. Метою атак був збір конфіденційної інформації.
 
Як повідомив Маасен, група російських шпигунів пробувала проникнути в інформаційні системи Німеччини понад десять років і що весь цей час німецька контррозвідка вела за нею спостереження. Окрім урядових установ, метою кібератак Росії були електростанції та інші важливі об’єкти промисловості та інфраструктури.
 
Слідством встановлено, що російські військові хакери отримали доступ до двох електронних поштових скриньок у депутатському бюро Ангели Меркель і скачали переписку за 2012-2015 роки.
 
У травні 2020 року Генеральна прокуратура ФРН видала ордер на арешт громадянина Росії Дмитра Бадіна — офіцера ГРУ ГШ МО РФ, як учасника групи Fancy Bear, підозрюваного в організації кібератаки на Бундестаг у 2015 році. 13 травня 2020 року канцлер ФРН Меркель заявила про наявність доказів причетності Росії до кібератак на Бундестаг у 2015 році.
 
За твердженням Меркель, ця атака була частиною гібридної війни, до якої також відносяться викривлення фактів і дезорієнтації. 
 
8 квітня 2015 року жертвою кібератаки став французький телеканал TV5 Monde; трансляцію було перервано на три години. Французькі слідчі з контррозвідки встановили, що за атакою стояла група Sofacy військової розвідки Росії. Прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс назвав атаку «неприйнятним замахом на свободу слова».
 
У серпні 2015 року Sofacy здійснила спуфінг-атаку на інформаційні системи Білого дому США і НАТО. Хакери використали метод «фiшинга» з брехливою URL-адресою electronicfrontierfoundation.org.
Улітку 2016 року була зламана внутрішня мережа Демократичної партії США. Компанія CrowdStrike, яка ліквідовувала наслідки зламу, заявила, що він був організований групами Fancy Bear и Cozy Bear, тобто хакерами військової розвідки Росії.
 
На думку керівника компанії Crowd Strike Дмитра Альперовича, перелік жертв кібератак цього угруповання істотно збігається зі стратегічними інтересами російського уряду, що може свідчити про взаємодію угруповання з ГРУ ГШ ЗС РФ. Так само Служба зовнішньої розвідки Естонії пов’язує це угруповання з ГРУ ГШ РФ.
 
У спільній заяві міністерство національної безпеки США та директор Національної розвідки 7 жовтня 2016 року поклали відповідальність за нещодавні кібератаки, в яких були помічені сліди цього угруповання, на найвищих чиновників політичного керівництва Росії.
 
У липні 2018 року США офіційно висунули звинувачення 12 офіцерам військової розвідки Росії (ГРУ ГШ МО), в якому зазначено, що за хакерською групою Fancy Bear стоять військовослужбовці в/ч 26165 і в/ч 74455.
 
Дослідники фірми Fire Eye зазначають, що, на відміну від інших, дане угруповання не цікавить викрадення  інтелектуальної власності заради грошового зиску. Натомість воно (Pawn Storm)  спеціалізується на кібершпигунстві за військовими та політичними установами, викраденні інформації, що становить інтерес iз точки зору оборони та геополітики; тобто інформації, яка може бути цікава лише державі.
 
Дослідникам інших фірм також вдалось виявити атаки Pawn Storm проти дипломатичних установ, користувачів популярних служб електронної пошти, військових та оборонних відомств, постачальників для них, конференцій, енергетичних компаній  та засобів масової інформації.
 
Серед іншого, були зафіксовані операції проти державних установ Грузії, східноєвропейських країн, європейських оборонних організацій (ОБСЄ, НАТО).
 
Інженерам фірми ЕSET вдалося встановити понад тисячу  жертв угруповання, впливових осіб та високопосадовців iз різних країн, проти яких було здійснено фішингові атаки, в тому числі з використанням вразливостей нульового дня.
 
Лише в проміжку між 16 березня та 14 вересня 2015 року були виявлені спроби направлених фішингових атак проти власників 1 тис. 888 різних поштових скриньок. У той самий часовий проміжок угруповання скористалося не менше, ніж  шістьма різними вразливостями нульового дня.
 
Серед широко відомих жертв груп Fancy Bear и Cozy Bear є Національний комітет Демократичної партії США, Німецький парламент (Бундестаг), французька компанія TV5 Monde, міжнародна антидопінгова асоціація WADA. Окрім організацій, угруповання Pawn Storm атакувало окремих приватних осіб, впливових людей у політичному середовищі Східної Європи, України (в тому числі керівництва МВС), офіційних осіб НАТО, російських дисидентів та активістів iз групи «Шалтай Болтай», науковців, які відвідували Росію, чеченські організації. 
 
Жорстко був атакований хакерами і сайт «Українського репортера», на якому я опублікував матеріали розслідувань про воєнні і міжнародні злочини, вчинені психопатом Путіним та його клікою. 
 
Серед атакованих організацій за період 16 березня — 14 вересня 2015 року були виявлені:
 
* посольства Алжиру, Бразилії, Колумбії, Джибуті, Індії, Іраку, Північної Кореї, Киргизстану, Ливану, М’янми, Пакистану, Південної Африки, Туркменістану, Об’єднаних Арабських Еміратів, Узбекистану та Замбії;
* міністерства оборони Аргентини, Бангладеш, Південної Кореї, Туреччини та України.
 
Час компіляції файлів використаного шкідливого програмного забезпечення відповідає часовому поясу Санкт-Петербурга та Москви. Атаки переважно відбуваються з понеділка до п’ятниці впродовж робочого дня.
 
За даними  західних розвідок, штаб-квартири (офіси) угруповання Pawn Storm — це в/ч №26165 і в/ч №74455, у яких розташований Головний центр спеціальних технологій ГРУ ГШ МО РФ. У радянські часи в/ч 26165 займалася дешифруванням і криптоаналізом перехоплених повідомлень для 6-го управління ГРУ й офіційно називалася «85-й Голов­ний центр спеціальної служби ГРУ ГШ МО СРСР». 
Адреса в/ч 26165: 119021, Москва, Комсомольський проспект, буд. 20. 
 
У січні 2018 року командиром в/ч 26165 було призначено полковника Михайлова Дмитра Олександровича. Його попередник — Нетикшо Віктор Борисович — був звільнений iз посади у зв’язку з провалом підлеглих у США та Західній Європі при проведенні шпигунських операцій. Адреса в/ч 74455: Москва, вул. Свободи, буд. 21/22, військове містечко 48/1. 
 
Відомі випадки, коли співробітники ГРУ подорожували за межі Російської Федерації з метою хакерських атак на інформаційні мережі жертв iз фізично близької відстані. Так, у квітні 2018 року було розкрито чотирьох співробітникiв ГРУ ГШ ЗС РФ зі складу Pawn Storm у Гаазі, під час проваленої хакерської атаки на бездротові мережі Wi-Fi Організації із заборони хімічної зброї.
 
Навесні 2018 року в Нідерландах затримали двох російських шпигунів iз дипломатичними паспортами. Вони прямували до Швейцарії з метою викрасти дані з хімічної лабораторії у швейцарському м. Шпіц, яка допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії та отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері.
 
Затримані російські агенти мали при собі спеціальне обладнання для проникнення в комп’ютерні мережі. Раніше ця лабораторія ставала об’єктом атаки російських хакерів.
 
Міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд 4 жовтня 2018 року на пресконференції заявила, що її країна зараз веде кібервійну з Росією. Вона звинуватила розвідку РФ у спробі викрасти документи розслідування катастрофи літака МН17 та підготовці кібератаки на сервери Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі.
 
«Ми усвідомлювали зацікавленість російських спецслужб та вжили відповідних заходів», — зазначила вона під час пресконференції і додала, що влада Нідерландів залишається дуже уважною у цьому питанні. На пресконференції були названі прізвища чотирьох офіцерів військової розвідки ГШ ЗС РФ: Олексія Моронеця, Євгена Серебрякова, Олега Сотнікова та Олексія Мініна і продемонстровані їх фото і дипломатичні паспорти. Затримання шпигунів стало результатом спільної операції спецслужб Нідерландів, Швейцарії та Великої Британії. Федеральна служба розвідки Швейцарії підтвердила свою участь в операції.
 
Після встановлення всіх обставин шпигунської діяльності і враховуючи, що російські агенти мали дипломатичні паспорти, вони не були арештовані, а вислані в РФ.
 
Британія, Німеччина, Канада та США звинуватили військову розвідку Росії в кібератаках по всьому світу. Американська контррозвідка, окрім вище названих Нідерландами прізвищ, додала ще трьох військових розвідників РФ iз дипломатичними паспортами: Іван Єрмаков, Артем Малишев та Дмитро Бадін, які також були депортовані в Росію.

Будьте пильними!

Згідно з отриманою інформацією, спецслужби Росії готують кібератаки на сервери виборчого штабу Анджея Дуди і Центральної виборчої комісії Польщі з метою знищити їх програмне забезпечення новим вірусом, коли з окружних комісій почнуть надходити електронні результати виборів. 
 
Не виключається, що буде спроба перехопити результати голосування, які будуть надходити від окружних комісій, і перенаправити їх на фальшивий сервер, де вони будуть скореговані і видані як результати президентських вибрів, необхідні Росії для реалізації свого сценарію. 
 
Нагадаю, що під час другого туру президентських виборів в Україні у 2004 році у Партії регіонів був фальшивий сервер, на який результати голосування від ви­борчих окружних комісій спочатку надходили. Після відповідної корекції (фальсифікації) отриманих результатів вони перенаправлялися в ЦВК України. 
 
Нагадую польським колегам, що на початку листопада 2016 року компанія Microsoft офіційно повідомила про злам найновішої версії ОС Windows. За висновками спеціалістів iз кібербезпеки та спецслужб Заходу, злам був здійснений хакерською групою військової розвідки Росії під «дахом» Strontium (Fancy Bear).
 
У ході атак зазначені хакерські групи використовували фiшингові атаки, листи з новими вірусами, шкідливі сайти і раніше невідомі вразливості в програмах, використовуючи велику кількість створених ними ж нових інструментів для атак.
 
Поляки, будьте пильними! Сподіваюся, що польський народ не дасть себе ввести в оману московською брехнею і пропагандою, зробить свідомий вибір, обравши президентом своєї країни того, кого він вважає за потрібне, незважаючи ні на які забаганки Путіна і втручання Москви, та не допустить реалізації сценарію кривавого карлика з Кремля.
 
Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО,
Герой України, генерал-лейтенант СБУ, почесний голова Спілки офіцерів України