Сокира під «дахом»: чорні лісоруби й далі безкарно перетворюють Харківщину на пустелю

01.07.2020
Сокира під «дахом»: чорні лісоруби й далі безкарно перетворюють Харківщину на пустелю

Нi повенi, нi засухи, нi буревiї не можуть зупинити знищувачiв дерев: нащадкам вони планують залишити пiсля себе пустелю.

Справа Віктора Сиси, який на початку року став загальнодержавним символом безкарності чорних лісорубів, успішно процвітає на Харківщині й далі.
 
Днями поліцейські затримали на магістралі Київ — Харків — Довжанський потужні фури, що перевозили 100 кубічних метрів добірної сосни.
 
Документів на деревину у водіїв не знайшлося, тому слідчі Ізюмського ВП ГУНП порушили проти них одразу чотири кримінальні провадження — незаконна вирубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу. Автомобілі з соснами відправили під охорону територіального відділку поліції. Якщо вину підозрюваних буде доведено, вони можуть отримати до трьох років позбавлення волі. 
 
Факти стихійного нищення лісів у регіоні поліцейські патрулі фіксують зі зразковою регулярністю. Нещодавно, наприклад, спіймали на гарячому шістьох «функціонерів», які біля села Пархомівка Краснокутського району знищували реліктові дуби.
 
Як повідомили правоохоронці, за попередньою змовою чорні лісоруби закупили техніку та необхідний інструмент, а також впорядкували склад для зберігання деревини. Наразі їх підозрюють у незаконній вирубці лісу на суму 650 тисяч гривень. 
 
Утім нерідко зелені браконьєри створюють і більш масштабні кримінальні угруповання. А якось до поля зору правоохоронців потрапили три виробничих майстри і лісник Камінського лісництва Куп’янського району, що займалися вирубкою дубів вищого класу.
 
Вони відзначилися тим, що об’єднали навколо себе близько трьох десятків лісорубів не лише з сусідніх районів Харківщини, а й із Сумського та Чернігівського регіонів.
 
Тривалий час їхня діяльність лишалася непоміченою, оскільки цей промисел покривали четверо поліцейських Валківського районного відділення — оперуповноважений сектору кримінальної поліції та начальник і двоє поліцейських одного з секторів реагування патрульної поліції.
 
Державі від такої діяльності нанесено збитків на суму 850 тисяч гривень. Усім правоохоронцям вручено підозру за статтями — перевищення службових обов’язків та незаконна вирубка лісу. Вони можуть бути засуджені до 10 років позбавлення волі. У рамках досудового слідства їх заарештували на два місяці.