Умисно доводили до банкрутства: керівництво «Електроважмаш» укладало збиткові угоди з підприємствами в РФ

24.06.2020
Умисно доводили до банкрутства: керівництво «Електроважмаш» укладало збиткові угоди з підприємствами в РФ

"Електроважмаш" вже тривалий час свідомо доводять до банкрутства, аби знецінити його активи до початку так званої великої приватизації.

Працівники заводу «Електроважмаш» вийшли на акцію протесту, вимагаючи від керівництва виплати боргів iз заробітної плати.
 
Люди кажуть, що проблеми на досить успішному підприємстві почалися ще наприкінці минулого року. Саме тоді адміністрація заводу вперше заговорила про брак коштів.
 
І стурбовані заводчани звернулися до облдержадміністрації з проханням втрутитися у ситуацію. Але чиновники дієвої допомоги не надали. Та й надіслані до столиці листи, за великим рахунком, нічого не змінили. 
 
Натомість прийшла звістка від правоохоронців. Кілька днів тому слідчі харківської місцевої прокуратури №3 прибули на підприємство з обшуком, що проводився у рамках кримінального провадження за фактом розтрати у великих розмірах.
 
Як повідомив прокурор області Олександр Фільчаков, посадові особи «Електроважмашу» уклали кілька завідомо збиткових угод із Брянським машинобудівним заводом, — найбільшим виробником маневрових та магістральних тепловозів у РФ.
 
Аби обійти санкції, харків’яни під виглядом договірних відносин з англійською фірмою відправили агрегати та запчастини спочатку до Лондона, а вже звідти продукція надійшла до Росії.
 
Але й це ще не все. Своїм партнерам адміністрація «Електроважмашу» зробила настільки велику знижку, що на завод повернулася сума, менша за собівартість реалізованої продукції.
 
«У результаті, за попередньо встановленими даними, внаслідок здійснення лише двох поставок тягових агрегатів державному підприємству заподіяно шкоду на суму в один мільйон сто тисяч гривень, — повідомила пресслужба прокуратури. — Ще низку поставок по вже підписаних посадовими особами специфікаціях не здійснено тільки через незавершення виробничого циклу».
 
Наразі слідчі встановлюють наявність схем збуту іншої продукції за аналогічною схемою.
 
Утiм проблеми в заводу виникли не лише через сумнівні оборудки адміністрації. За словами пікетників, державне підприємство вже тривалий час свідомо доводять до банкрутства, аби знецінити його активи до початку так званої великої приватизації.
 
За попередніми даними, «Електроважмаш» заборгував контрагентам, кредиторам, комунальникам і співробітникам майже мільярд гривень, але при цьому збуває готову продукцію за зниженими цінами.
 
Коментуючи ситуацію виданню «РБК—Україна», економічний експерт, народний депутат четвертого скликання Володимир Цибулько погодився з тим, що у випадку з «Електроважмашем» задіяна схема умисного доведення промислового гіганта до банкрутства.
 
«Кабінет Міністрів України зупинив «велику» приватизацію, а це повинно означати підвищення вимог до якості роботи керівників великих держпідприємств, — сказав він. — Замість цього керівники ФДМУ та їхні емісари на «Електроважмаші» прискореними темпами добивають підприємство. Напевно, таким і має бути сценарій керованого банкрутства – контрольованої передачі активу зацікавленим сторонам за ціною металобрухту».