На виставковому тенісному турнірі в Хорватії стався спалах коронавірусу

24.06.2020
На виставковому тенісному турнірі в Хорватії стався спалах коронавірусу

Лідер світового чоловічого тенісу Новак Джокович опинився в центрі коронавірусного скандалу. (Фото з сайта btu.org.ua)

Поки Асоціація тенісистів-професіоналів узгоджувала останні деталі медичного протоколу для рестарту сезону в умовах коронавірусної пандемії, в хорватському місті Задар тривав виставковий турнір Adria Tour, натхненником і директором якого виступив лідер чоловічого тенісу, серб Новак Джокович.
 
 
На противагу озвученим АТР рекомендаціям, покликаним під час майбутніх турнірів забезпечити протиепідемічні заходи, організатори балканського туру вирішили обійтися без суворих регламентних норм.
 
І в Белграді, де розпочалися показові змагання, й Задарі, куди тенісисти переїхали грати фінальний раунд, організатори не надто дотримувалися соціального дистанціювання.
 
Учасники змагань активно спілкувалися поза межами корту, на трибунах присутніми були глядачі, плідно виконували свою роботи «болбої», хоча на час пандемії в тенісному світі вирішили відмовитися від їхніх послуг.
 
Вочевидь і Джоковичу, котрий виступав на турнірі головною привабливою силою, і всьому оргкомітету Adria Tour, забувши про всі антикоронавірусні перестороги, хотілося якнайшвидше повернутися до старого способу життя.
 
Однак обставини виявилися сильнішими за бажання спортсменів. І після того, як один з учасників змагань — болгарин Григор Димітров, повернувшись до своєї резиденції в Монако, — оголосив, що здав позитивний результат тесту на коронавірус, організаторам Adria Tour довелося скасувати вирішальний матч турніру (Джокович — Рубльов) i переключитися на обстеження всіх, хто контактував із Димітровим.
 
«Ми отримали інформацію про позитивний тест на коронавірус Григора Димітрова i для перестороги та для захисту здоров’я учасників і глядачів вирішили відмовитися від проведення великого фіналу турніру», — заявив директор-розпорядник хорватської серії Adria Tour, знаний у минулому місцевий тенісист Горан Іванішевич. 
 
Коли ж почалися обстеження осіб, які контактували з Димітровим, з’ясувалося, що позитивні тести на коронавірус мають тренер Джоковича з фізичної підготовки, а також ще один учасник турніру — серб Віктор Троїцьки. Позитивним, за даними ЗМІ, начебто виявився й тест хорвата Борни Чорича. 
 
При цьому півфіналіст турніру — німець Олександр Звєрєв — заявив, що попри негативний аналіз, іде на 14-денну самоізоляцію. Водночас на адресу Джоковича з усіх сторін почала лунати критика в легковажності. «Повністю абсурдне рішення проводити виставковий турнір. От що буває, коли ігноруєш протоколи. Це не жарти», — написав у соцмережі австралійський тенісист Нік Кіріос.
 
Експерша ракетка АТР, британець Енді Маррей, закликав Джоковича до більшої відповідальності.
 
«Він мусив розуміти, що у випадку приїзду спортсменів iз різних країн, потрібно було вжити серйозних заходів безпеки. Думаю, що цей випадок стане хорошим уроком для нас усіх», — відзначив Маррей, який, до слова, після річної паузи планує повернутися на тенісний корт і вже запланував свої виступи на «Ю-Ес уопен» та «Ролан Гарросі».