Екозахисники Тернопільщини оголосили війну незаконним гідроелектростанціям

23.06.2020
Екозахисники Тернопільщини оголосили війну незаконним гідроелектростанціям

(Фото зi сторінки Бориса Гори у «Фейсбуці».)

Десятки екологів-активістів із громадських організацій «Скеля», «Сильна Галичина», руху «Вільний Дністер» i соціальної ініціативи «Happy Animals Тернопіль» узяли участь в акції протесту на березі річки Серет поблизу Буцніва Тернопільського району.
 
 
Саме там тривалий час працює приватна мікроГЕС, задля якої перегородили річку з усіма негативними для неї та всього довкілля наслідками.
 
 
Заболочені береги, зміліле русло, затоплені дерева та кущі...
 
 
Як повідомив журналістам керівник громадської організації «Протидія корупції та моніторингу екології «Скеля» Андрій Об’єщик, проблема виникла близько року тому.
 
«Ми надсилали запити до управління екології та Держгеокадастру, — сказав він. — В екоінспекції відповіли, що об’єкт введено в експлуатацію з порушеннями, у підприємця-господаря немає необхідних дозволів від екологів. У Держгеокадастрі також дали зрозуміти: ділянку водного фонду захопили самовiльно. Але ГЕС, попри те, працює і річку перегороджено, тож ми хочемо розібрати цю загорожу». 
 
Утiм активісти демонтаж загати ще не починали, бо директор ПМП «ЛЮКС», якому належить мікроГЕС, наразі погодився відкрити засуви й спустити воду до завершення розслідування ситуації.
 
Взагалі екозахисники мають намір узяти під контроль усе русло Серету, однієї з головних річок області. Зараз вони, зокрема, проводять зйомки за допомогою дронів, щоб створити модель для постійного моніторингу.