Міжнародні партнери обіцяють ввести санкції проти офісу Зеленського через політичні переслідування

19.06.2020
Міжнародні партнери обіцяють ввести санкції проти офісу Зеленського через політичні переслідування

Вакарчук пішов через Авакова? Чи Сороса?

Спекотний червневий тиждень. Гаряче й у політиці. Градуси доплюсовує змінена орієнтація політичних протестів, бо якщо в природі точно відомо де південь, а де північ і чого чекати з одного й іншого боків, то в політиці все шкереберть.
 
Наразі дивується навіть уже звиклий до протестів обиватель, оскільки зазвичай мітинги й пікети ініціюють патріоти, а тут у минулу середу проросійські сили підтримали проросійського блогера Шарія.
 
Що не так із Шарієм? На що він скаржиться долі? Версії є, однак найімовірніше — активація сутичок. Він цього й не приховував. Поплічники проросійського блогера вимагали під офісом президента захисту від нападів.
 
Водночас сам Шарій напередодні звернувся до своїх прихильників і закликав вийти на мітинги через нібито тиск iз боку поліції та активістів. У своєму відеозверненні він зауважив, що з собою можна приносити щось для «самозахисту». 
 
У той же день націоналістичні сили — представники «Демократичної сокири» та Нацкорпусу — обіцяли «вилікувати шаріївців». І прийшли з цілющими наборами яєць та іншого пікетувального «зілля». 
 
Поліція встановила кордон між сторонами. Час від часу між протестувальниками і поліцейськими виникала штовханина. Націоналісти здійснили спробу прориву до «шаріївців», але поліція не допустила цього, застосувавши силу та сльозогінний газ. За попередніми даними, було затримано чотирьох осіб.

Інформаційні смітники активізувались

Можливо, цей шквал пристрастей ситуативний. А можливо, все відбувається для того, аби відвернути увагу суспільства від перманентно актуальніших сценаріїв. Скажімо, намагання влади посадити за ґрати п’ятого президента України Петра Порошенка. Або несподіваного політичного демаршу Святослава Вакарчука. 
 
Щодо першого, то резонанс пішов відлунням по всьому світу.
 
Отже, офіс генпрокурора має намір просити арешту Петра Порошенка з альтернативою 10-мільйонної застави у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.
 
Тут і характерні ЗМІ з відповідним запахом підключились і почали розганяти цю тему. Є такий собі новинний каталог Elise Journal, який спеціалізується на публікації гучних та провокативних заголовків у статтях, що не мають відношення до реальності.
 
А ще його використовують для зливу певної інформації, заперечення очевидних фактів та перевірки реакції і виміру «середньої температури по палаті» суспільства. 
 
Контактів, iз ким можна було б подискутувати там, звісно, немає. Невідомий власник; відсутність ліцензії; немає імен ні редактора, ні журналістів. 
 
Загалом, його називають інформаційним смітником України. 
 
Отже, Elise Journal повідомив, що західні лідери стають байдужими до українських політиків. Зокрема, Петро Порошенко вже не має попередньої підтримки, бо західні куратори на чолі з Соросом та Байденом екстрено покидають українську політику.
 
І те, що Святослав Вакарчук пішов iз партії і намагається піти з народних депутатів, лише підтверджує це.
 
«Сорос, Байден та інші «демократи» зайняті виборами в США та «Чорним майданом», — ідеться у згаданому повідомленні. Мовляв, зараз нікому немає діла до «підозрюваного олігарха Петра Порошенка» і це кинуло його в жах. 
 
На думку інформресурсу, «ері Петра Порошенка та псевдопатріотам прийшов кінець». Мовляв, Порошенку світить пожиттєве ув’язнення. Побратими Петра Порошенка також отримають свої терміни. «Справи Майдану відновили і найближчим часом буде відмінена амністія, котра забороняє розслідувати злочини «побратимів», — так виглядає ще одне абсурдне твердження Elise Journal. 
 
Така зловтіха ні на мить не дає сумніватись у тому, що хто, як не російські пропагандисти, уміють так усе перевертати з ніг на голову. 
 
«Пророцтва про долю Чаушеску почали збуватись. Назад дороги вже немає».
 
Ну якщо лідера країни, котрому вдавалось п’ять років так уміло морочити голову російському агресору — відвойовувати території, перекривати воду окупантам — вистачало політичної волі для рішучих, нехай, можливо, на перший погляд, і не популярних рішень... порівнювати з диктатором Чаушеску й хотіти посадити, то до чого ми так прийдемо? 
 
Цитувати зливні бачки — це поганий тон для класичної журналістики, але, зважаючи на те, що світ вхопився за цю інформацію і вона кочує континентами, змушені застерегти, аби завжди тримати ввімкнутим критичне мислення. 

Світ за свободу без замовних переслідувань 

Проте реалії абсолютно інші, ніж їх демонструють зливні бачки. Колишній в’язень проросійських терористів, учасник проукраїнського руху опору в ОРЛО, Герой України Володимир Жемчугов у своєму відеозверненні, оприлюдненому в мережі «Фейсбук», закликав президента Володимира Зеленського припинити політичні репресії проти п’ятого президента Петра Порошенка
Жемчугов наголосив, що за рік «кишенькові» правоохоронні органи так і не змогли знайти доказів тих звинувачень Порошенка, з якими Зеленський прийшов до влади.
 
«На свою передвиборчу програму ви зі своєю командою вийшли з претензією та вироком Петру Порошенкові про те, що він «обікрав народ, армію та бюджет України»... На тих виборах я дуже часто бував у регіонах і можу підтвердити, що саме це нав’язане телебаченням якесь почуття образи за пограбування всього народу та ще й під час війни дуже сильно відштовхувало виборців від Петра Порошенка», — нагадав Зеленському Жемчугов. Він зазначив, що за рік розслідувань проти Порошенка не знайшли «ні крадіжок, ні так званого мародерства».  
 
Він застеріг президента Зеленського від посилення політичних репресій проти опозиції, які дедалі більше нагадують часи Януковича.
 
«Ми не забули, до якої кількості крові призвела мовчазна байдужість народу в судовій розправі над опозицією в часи Януковича. Озирніться і подивіться, на який шлях ви стаєте, пане президент. Прошу вас припинити тиск звільненнями на прокурорів та слідчих. Припиніть підштовхувати до махінацій та маніпуляцій правосуддям — за все це доведеться відповідати», — застерігає Володимир Жемчугов.
 
Також на противагу проросійським фейковим новинам та інформаторам виступають міжнародні партнери України. Про це у Twitter повідомив відомий канадський журналіст і блогер Майкл МакКей.
Він зазначив, що міжнародним партнерам доведеться вводити санкції проти офісу Зеленського, при цьому підтримуючи боротьбу України проти російської агресії. 
 
«Якщо президент Зеленський арештує експрезидента Порошенка, друзі України потраплять у кризу. Нам доведеться знайти спосіб покарати адмінiстрацію Зеленського за вибіркове переслідування, підтримуючи українців у їх постійній боротьбі проти російської агресії!» — йдеться у повідомленні.

Безголосий політичний хаос

Як відомо, один із маніпулятивних прийомів — змішувати напівправду з брехнею. І в даному випадку в згаданому матеріалі фейкоресурсу є відголоски дійсного стану в ситуації навколо Святослава Вакарчука.
 
Почасти такі висновки напрошуються тому, що сам він не дав суспільству бодай якоїсь інформації про причини різкого відходу від політики. Єдине пояснення — на рівні чуток.
 
А вони натякають, що каталізатором складання депутатських повноважень удруге стала відмова Вакарчука підписатися разом із фракцією «Голос» під зверненням про звільнення міністра МВС Арсена Авакова.
 
Депутати лідера не зрозуміли, а він не хотів сваритися — тому і вирішив повторити досвід «Нашої України» 2008 року, коли покинув ВР, будучи депутатом фракції НУ. Наразі Вакарчук оголосив про плани щодо великого освітнього проєкту.
 
Отже, щодо того, що Сорос, Байден та інші «демократи» зайняті виборами в США та «Чорним майданом». До чого тут це? Де вони й де Вакарчук? 
 
Нагадаємо, що в свій час Святослав Вакарчук навчався політичній премудрості в Америці у фонді Джорджа Сороса. Здавалося б, усе всерйоз і надовго, як, власне, і запевняв сам Вакарчук. Однак тепер його новий вибір узагалі не вкладається у логічну мозаїку.
 
Хіба що, якщо дійсно західні лідери зосереджені винятково на вирішенні протиріч у власних країнах, дещо відвернулись від покровительства міжнародних політичних проєктів, а тому, ймовірно, і зникла впевненість. 

Расова гойдалка світу

Нагадаємо, світ розгойдує не по-дитячому. Скажімо, в США 25 травня афроамериканця Джорджа Флойда затримала поліція за підозрою в намаганні розрахуватися в магазині фальшивими грошима.
 
Один із поліцейських повалив затриманого на землю і коліном притиснув його шию до асфальту. Чоловік упродовж декількох хвилин просив його відпустити і стверджував, що не може дихати.
 
Згодом йому викликали «швидку», але Флойд помер у лікарні.
 
Після цього в багатьох містах почалися протести і демонстрації. Вони не припинилися навіть після звільнення всіх чотирьох поліцейських, причетних до затримання й арешту того поліцейського, який тиснув на горло Флойда.
 
У неділю, 14 червня, у США сталося чергове вбивство афроамериканця офіцером поліції. Після цього двох співробітників поліції, які брали участь у його затриманні, було звільнено. Також у відставку подав голова поліції Атланти.
 
Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп підписав указ про реформу поліції, оскільки США сколихнули протести після вбивства поліцейськими афроамериканця.
Так, реформа забороняє застосування задушливих прийомів при затриманні, додаткову підготовку щодо застосування поліцейськими сили і створення бази даних співробітників, які вчинили проступки.
 
«Ми повинні зруйнувати стару модель помилок», — сказав Трамп перед підписанням указу.
 
Однак світ загалом розхристаний, і «УМ» про це вже писала. Не лише мають мінятись конфігурації і світові групи впливів, мусить переформатуватись і усвідомлення всіх пересічних мешканців планети щодо того, хто, як і яким чином намагається обдурити, обійти давніх конкурентів i фінансово ще більше зрости завдяки довірливості й низькій обізнаності сучасників.