У Європейському футбольному союзі суттєво змінили формат проведення «плей-оф» після рестарту

19.06.2020
У Європейському футбольному союзі суттєво змінили формат проведення «плей-оф» після рестарту

На початку серпня «Шахтар» проведе свій повторний поєдинок 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Вольфсбурга». (Фото з сайта shakhtar.com)

Крок за кроком у світі відбувається рестарт зупинених у березні спортивних турнірів. Найбільш активно з коронавірусного карантину виходить футбол.
 
 
І минулого «мід-уїку» після тримісячної перерви поновили футбольні баталії представники вже четвертого «топового» чемпіонату Старого світу — англійської прем’єр-ліги.
 
 
У той же день у штаб-квартирі УЄФА відбулося засідання виконкому організації, на якому футбольні чиновники офіційно окреслили контури кінцівки єврокубкового сезону 2019/2020 років.
 
Заходи, котрі продовжують здійснювати європейські країни в боротьбі з коронавірусом, змусили керівництво УЄФА кардинальним чином змінити формат «плей-оф» обох кубкових турнірів, перетворивши їх на свого роду чемпіонат Європи, де для визначення переможців у парах проводять лише один матч.
 
А за старою двораундовою схемою пройдуть лише поєдинки 1/8 фіналу, де не зіграними, скажімо, в Лізі чемпіонів, лишилися матчі-відповіді в чотирьох парах. Щоправда, де приймуть своїх суперників у повторних поєдинках «Баварія», «Барселона», «Ювентус» та «Манчестер Сіті», наразі в УЄФА не вирішили. Усе, певною мірою, залежатиме від епідемічної ситуації на момент рестарту ЛЧ, запланованого на 7 серпня. 
 
При цьому, починаючи з чверть­фіналів, поєдинки Суперліги-2019/2020 проходитимуть в одному місці. Так, для визначення найсильнішого в Лізі чемпіонів вісімка кращих колективів Старого світу збереться в португальському Лісабоні.
 
Матчі 1/4 фіналу призначені на 12-15 серпня, 18-19 — півфінальні баталії, а 23 серпня на арені «Ештадіу ду Бенфіка» пройде вирішальна битва за чемпіонський кубок.
 
Варто нагадати, що, за попереднім розкладом, головний матч поточної Ліги чемпіонів готувався прийняти Стамбул, однак тепер своїм правом на фінал Суперліги столиця Туреччини зможе скористатися тільки через рік.
 
Фінальний поєдинок Ліги Європи-2020 мав відбутися в польському Гданську, але, згідно з оновленим календарем, визначення найкращої команди в другому за силою клубному турнірі континенту відбуватиметься в Німеччині.
 
Для цього функціонери Європейського футбольного союзу вирішили використати потужності одразу чотирьох розташованих неподалік одне від одного німецьких міст.
 
У Кельні, Дуйсбургу, Дюссельдорфі та Гельзенкірхені 10 та 11 серпня пройдуть чвертьфінальні дуелі. На якихось двох аренах із запропонованої четвірки 16-17 серпня відбудуться півфінали. Фінал же Ліги Європи 21 серпня прийме Кельн.
 
Щодо матчів 1/8 фіналу ЛЄ, то в парах, де на момент призупинення змагань суперники не зіграли ще жодного поєдинку, сильнішого визначатимуть за підсумками одного матчу, котрий має відбутися на нейтральному полі.
 
А в ситуації, де опоненти вже провели першу частину протистояння, мусять відбутися повторні матчі. Не виключено, що на матч-відповідь проти «Шахтаря» німецький «Вольфсбург» прибуде до України, хоча наразі 100-відстоткової впевненості в цьому варіанті УЄФА не має. «Місце проведення поєдинку, котрий відбудеться 5 або 6 серпня, буде підтверджено додатково», — йдеться в пресрелізі Європейського футбольного союзу.