Конспірологія і ЗНО: чи знищить коронавірус незалежне оцінювання знань абітурієнтів

16.06.2020
Наприкінці минулого тижня в Міністерстві освіти несподівано змінили формат проведення пробного ЗНО, яке було заплановано на 15 та 17 червня.
 
Замість очного тестування майбутнім абітурієнтам запропонували потренуватися в режимі онлайн, відправивши усіх бажаючих за подробицями на сайт Українського центру оцінювання якості освіти. 
 
Ця суботня новина додала чимало організаційного клопоту всім учасникам цьогорічної вступної кампанії, але, як з’ясувалося потім, головна сенсація на них чекала попереду.
 
Освітній омбудсман Сергій Горбачов на своїй сторінці в «Фейсбуці» припустив, що коронавірус може стати зручним приводом для відміни самого інституту незалежного оцінювання знань в Україні. 
 
«Протягом години я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел про те, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі, — повідомив він. – Інформація надійшла від людей, яких я давно знаю і яким довіряю, хоча поки що вона не підтверджена офіційно. Найменше я налаштований «розганяти паніку» і надзвичайно сподіваюся, що це — лише чутки, можливо, спроба «перевірити реакцію суспільства».
 
Соціальні мережі буквально ви­бухнули гнівними коментарями, які були розміщені в основному під красномовним хештегом «РукиГетьВідЗНО». Окремі майбутні абітурієнти висловили готовність влаштувати страйк у разі, якщо конспірологічні чутки підтвердяться.
 
А досвідчені фахівці поділилися своїми думками з приводу організації тестування в умовах карантину. Скажімо, пролунала пропозиція впускати учнів до аудиторій по 8 осiб iз дотриманням дистанції 1,5-2 метра. 
 
Висловилися з цього приводу і деякі керівники ВНЗ. Скажімо, ректор Запорізького національного університету Микола Фролов назвав зовнішнє оцінювання однією з найуспішнiших реформ в українському суспільстві. А відтак закликав своїх колег офіційно висловитися з цього приводу і «тим самим припинити брехню зацікавлених осіб проти ректорської спільноти», яка нібито ініціює процес скасування ЗНО. 
 
У свою чергу, Сергій Горбачов назвав маніпуляції зi скасуванням ЗНО намаганням «деяких персонажів» повернути до української освіти хабарі та корупцію.
 
«Буду відвертим: я не знаю, чим усе закінчиться для мене особисто — і для інституту освітнього омбудсмана як такого. Бо дуже впливові люди розлючені, — написав він через кілька днів після першого посту в «Фейсбуцi». — Але й мовчати про це я не мав права. Бо треба робити все можливе, щоб зберегти для наших дітей можливості рівного доступу до вищої освіти».