Більшість клубів першої ліги таки вирішила дограти сезон за класичним регламентом

16.06.2020
Більшість клубів першої ліги таки вирішила дограти сезон за класичним регламентом

Харківські «металісти» активно готуються до довгоочікуваного рестарту сезону в першій лізі. (Фото з сайта metalist1925.com.)

Слідом за елітним дивізіоном до змагального процесу незабаром повернуться й у першій футбольній лізі нашої країни.
 
 
Після тривалих дискусій її учасники досягли порозуміння й домовилися, починаючи з 24 червня, дограти чемпіонат.
 
 
На скликаній за ініціативи виконкому УАФ позачерговій конференції клубів ПФЛ, делегати цього екстреного зібрання прийняли два принципові рішення.
 
 
Так, своїм голосуванням представники другої ліги остаточно підтвердили, що догравати власну першість не будуть (шість голосів — за догравання, 11 — проти).
 
Водночас у першому дивізіоні 11 із 16 клубів ви­словилися за класичне встановлення підсумків змагань (чотири — «проти», один — «утримався»), тож уже найближчим часом варто чекати рестарту турніру в другій за силою лізі країни.
 
Аби вмовити делегатів від Д-1 підтримати рішення про спортивний принцип встановлення підсумків чемпіонату, на конференцію, котра проходила на НСК «Олімпійський», особисто прибув президент УАФ Андрій Павелко.
 
«Упродовж короткого часу колективи першої ліги прийняли два діаметрально протилежні рішення щодо завершення сезону. Тож на нещодавньому виконкомі УАФ ми вирішили спрямувати всі зусилля для об’єднання першолігових клубів. І на цій конференції, сподіваюся, клуби відчули, що керівництво УАФ та ПФЛ повністю підтримує ідею відновлення чемпіонату згідно з існуючим регламентом», — сказав після зібрання на «Олімпійському» очільник Української асоціації футболу.
 
При цьому керівник ПФЛ Сергій Макаров зауважив, що він до останнього моменту сумнівався в позитивних підсумках голосування по першій лізі. Адже коло тих, хто виступав проти догравання турніру, в будь-який момент могло збільшитися до критичної маси. Приміром, ідея керівника «Миколаєва» Сергія Кантора про дострокове завершення першості без проведення будь-яких обмінів між лігами виглядала цілком життєздатною. 
 
В умовах коронавірусної кризи бюджети далеко не всіх клубів першої ліги здатні ви­тримати форс-мажорне навантаження. Тому, думається, невипадково напередодні важливого голосування президент «Інгульця» Олександр Поворознюк говорив, що готовий допомогти збіднілим клубам профінансувати їхні витрати на ПЛР-тестування, котре, згідно з медичним протоколом МОЗ, необхідно проводити футболістам кожні 14 днів.
 
Про свою готовність надати першоліговим колективам фінансову підтримку в забезпеченні антикоронавірусного регламенту заявив і власник «Динамо» Ігор Суркіс, аби лише в лізі якнайшвидше завершилися дивацтва з іграми в «буду — не буду» догравати чемпіонат.
 
І, що найцікавіше, динамівський президент виказав переконання, що клуби-засновники УПЛ можуть не підтримати включення до неї новачків із першої ліги, якщо ті отримають своє право на підвищення у класі в інакший, окрім спортивного, спосіб. 
 
«Вдячний керівникам клу­бів ПФЛ за конструктивну позицію. Радий, що після тижнів безрезультатних дискусій вдалося об’єднати їх у цій непростій ситуації. Це ще одна важлива перемога українського футболу!» — заявив президент УАФ Павелко.
 
За його словами, догравати сезон у першій лізі команди будуть у швидкому темпі, граючи матчі кожні чотири-п’ять днів. Без сумніву, такий виснажливий марафон витримають найсильніші. При цьому нагадаємо, що за право підвищитися в класі в поточному першоліговому сезоні боротьбу ведуть одразу сім клубів.