Луганські переселенці постачали комплектуючі для бронетехніки армії Росії

12.06.2020
Правоохоронці викрили фірму, яка зберігала комплектуючі для танкових снарядів, що контрабандним шляхом потрапляли на територію сусідньої Росії.
 
Злочинну схему розробили четверо переселенців з окупованого Луганська, здивувавши неабиякою кмітливістю.
 
«На підприємствах оборонно-промислового комплексу РФ зловмисники закуповували комплектуючі до військових засобів ураження та через низку підконтрольних фірм-нерезидентів ввозили в Україну як металобрухт, — повідомила пресслужба СБУ. — Імпорт постачали без отримання передбачених законодавством дозволів i погоджень Державної служби експертного контролю».
 
В Україні зловмисники транспортували деталі до одного з міст Луганщини. Там вони на власних виробничих потужностях їх трансформували, аби знову повернути на оборонні підприємства країни-агресора.
 
Зберігали товар у складських приміщеннях на території трьох областей — Харківської, Луганської та Дніпропетровської. Зловмисників спіймали на гарячому в момент, коли ті намагалися ввезти контрабанду з Росії через Дніпропетровщину. Вартість товару фахівці оцінили в 2,5 мільйона гривень.
 
Наразі правоохоронці вже провели обшуки в офісах усіх фірм, що потрапили під підозру, а також у транспортних засобах i за місцем проживання фігурантів справи. Вилучено обчислювальну та цифрову техніку, бухгалтерську звітність фірм-імпортерів та інші речові докази, що підтверджують причетність цих осіб до кримінальної схеми. Триває слідство за статтею «контрабанда».
 
Встановлюють усі обставини справи та співпраці зловмисників із підприємствами ВПК РФ і проросійськими терористами на Донбасі.
 
До речі, днями контррозвідка СБУ викрила та затримала в Харкові громадянина України, який працював на 74-й Розвідувальний центр головного управління генштабу збройних сил РФ.
 
Як повідомила пресслужба Служби безпеки України, оперативники встановили, що агент завербований ворожою спецслужбою під час виїзду до Росії. Іноземні куратори обрали йому псевдонім «Сумрак», доручивши збір інформації з обмеженим доступом у військових частинах, які дислокуються на Харківщині.
 
Їх, зокрема, цікавили дані про ротацію військовослужбовців бригади протиповітряної оборони в райони бойових дій.
 
«Правоохоронці затримали зрадника в центральній частині Харкова під час спроби одержання таблиці парольних сигналів для здійснення паролювання в повітряних радіомережах авіації ЗСУ та державної авіації України, яка має гриф обмеження доступу «таємно», — йдеться в повідомленні.
 
— У ході арешту та обшуку вилучено носії інформації з відомостями з обмеженим доступом. Наразі затриманому зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада). Вирішують питання щодо обрання судом стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».