ДБР і офiс генпрокурора у розслідуванні «справ Порошенка» вийшли на рівень «театру абсурду»

12.06.2020
ДБР і офiс генпрокурора у розслідуванні «справ Порошенка» вийшли на рівень «театру абсурду»

Попри майже десятки кримінальних проваджень, у яких iз подачі Державного бюро розслідувань фігурує експрезидент Петро Порошенко, слідчі бюро так і не спромоглися в законний спосіб оголосити йому підозру хоч за якимось з епізодів.
 
 
Для слідчих виявилося проблемою належним чином викликати на допит лідера «Європейської солідарності», а коли той прийшов — вони не придумали нічого кращого, як спробувати зачитати якусь «підозру» на аркуші ксерокопії, ще й не уповноваженою на це особою (підозру нардепу може оголосити лише генпрокурор). 
 
 
Не дивно, що Петро Олексійович та його захист таку нефаховість керівництва ДБР і прокуратури використовують сповна: ще перед допитом у бюро влаштували виставку карикатур на керівництво цих органів і президента Зеленського, який, на думку Порошенка, замовив його переслідування.
 
А згодом Порошенко зробив ще й нестандартний хід, до якого були не готові на Різницькій: особисто завітав до кабінету генпрокурорки Ірини Венедіктової: мовляв, ось я, оголошуйте підозру за законом, де вона? 
 
Для сюжетів фотожаб дотепники послуговувалися шедеврами епохи Ренесансу і класицизму.

Для кого вистава: мистецька або театральна? 

Карикатурні фотожаби на президента Зеленського та інших можновладців, включно з керівництвом ДБР і офiсу генпрокурора, створені на основі відомих шедеврів живопису епохи Ренесансу та класицизму, неабияк потішили не лише перехожих на вулиці Петлюри в Києві (де розташовано будівлю ДБР), а й журналістів. 
 
 
Тим самим однопартійці Порошенка нагадали владі про її претензії щодо колекції картин експрезидента та штурм музею Івана Гончара спецпризначенцями ДБР, після чого зникли митні декларації, які підтверджували законність придбання і ввезення полотен. 
 
Партія «Європейська Солідарність» організувала тим самим для опонентів справжню виставу, тоді як усе мало йти за іншим сценарієм. На думку нардепа від «ЄС» Артура Герасимова, виставу готувала саме влада, і саме для Зеленського, але переграла і все перетворилося з боку ДБР і ОГУ на «справжній юридичний треш». 
 
«Ця вистава, яка сьогодні розігрувалася, і в ДБР, і в Генеральній прокуратурі, — була для одного актора. Вона була для пана Зеленського, який, як я розумію, і тисне на ці дві установи. Але для країни це велика ганьба, тому що ніколи правовий «бєспрєдєл» не приведе до зростання рівня життя людей і до того, що країна почне швидше розвиватися», — зазначив Артур Герасимов.
Фракція «ЄС» абсолютно переконана, що генпрокурор Венедіктова отримала чітку вказівку від президента Зеленського щодо переслідування опозиції. Відтак украй незграбно Порошенка намагаються притягнути до відповідальності саме в ДБР, яке раніше очолювала пані Ірина. 
 
 
Адвокат Порошенка Ілля Новіков, у свою чергу, повідомив, що в середу його підзахисному намагалися незаконно вручити підозру в будівлі ДБР, але він покинув приміщення. Підозру спробували оголосити у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Адвокат підкреслив, що ДБР спеціально інспірувало так звану «справу про картини», щоб під її прикриттям вручити Порошенку незаконну підозру.
 
«Щойно ми з колегами за­йшли до кабінету слідчого, ще до того, як почався допит, до нас прийшов працівник офiсу генпрокурора, до речі, не представивши повноваження. Бо лише пані Венедіктова уповноважена, згідно з законом, повідомляти про підозру в таких випадках. І спробував вручити повідомлення. Оскільки це не було згідно з законом і згідно з процедурою, ми відмовилися спілкуватися з цією людиною», — наголосив адвокат Новіков.
 
Тож, на його думку, офiс генпрокурора, пані Венедіктова та ДБР фактично скоюють злочин.
 
«Справа, про яку йдеться, — це справа про призначення пана Семочка заступником голови СЗР. Це абсурд. Колишній генпрокурор пан Рябошапка говорив, що це юридичний треш. І так воно є насправді — це юридичний треш», — наголошує адвокат Порошенка.
 
Окрім трешу, був і абсурд: ДБР того дня ще й опублікувало відео щодо підозри Порошенку, де використало... відеоматеріали з програми «95 кварталу»! У відео згадують про політичний тиск, «прикриття порохоботами» та власною дружиною. Тобто важко уявити, щоб серйозний правоохоронний орган послуговувався такою лексикою, як «порохоботи», маючи на увазі нардепів та пересічних українців, які підтримують Порошенка під час викликів на допити. 
 
Перед допитом у ДБР Петро Порошенко організував виставку карикатур на керівництво держави. 

«Я прийшов, а ти пішла» 

Відряджаючи підлеглого чи­тати аркуш ксерокса Порошенку, який на Різницькій вважають підозрою, пані Венедіктова ніяк не була готова, що експрезидент завітає до неї в гості. Це спричинило ще одну помилку: за вказівкою керівництва співробітники УДО не пустили до будівлі офiсу нардепів від «ЄС», тим самим порушивши закон про статус обранців. 
 
Пройти вдалося лише Порошенку і його захисникам. Згодом пустили таки й депутатів. Недовго поспілкувавшись iз ними, Венедіктова так і не змогла дати жодної чіткої відповіді щодо підозри, яку її просив оголосити Порошенко, а потім просто втекла, пославшись на зайнятість.
 
«Пані генеральний прокурор утекла. Ми в будь-який час готові приїхати до неї. Ми залишили телефони, і як тільки вона звільниться, ми приїдемо до неї», — сказав Порошенко вже на виході. На його думку, генпрокурорка Венедіктова отримала чітку вказівку від президента Зеленського щодо переслідування опозиції.
 
Водночас в офiсі генпрокурора пізніше заявили, що клопотатимуть про взяття Порошенка під варту. Венедіктова вийшла до журналістів на вулицю і заявила, що не оголосила підозру, бо повторне оголошення може стати підставою для оскарження в суді (мовляв, вона мала всі законні підстави доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру).
 
Вона вважає, що підозру Порошенку вже оголосили в ДБР (хоч він і не взяв її до рук), тому повідомлення про підозру ще й відправлено експрезиденту поштою. Далі генпрокурорка ініціюватиме обрання запобіжного заходу в суді.