Невипадкова закономірність: «Шахтар» зробив ще один крок до чемпіонства

10.06.2020
Невипадкова закономірність: «Шахтар» зробив ще один крок до чемпіонства

Якими б не були клубні кольори та аргументи опонентів донецького «Шахтаря» в національному чемпіонаті, результати їхніх протистоянь із лідером перегонів, загалом, залишаються незмінними.
 
 
Минулого «уїк-енду» «гірники» вп’яте поспіль переграли у прем’єр-лізі чернігівську «Десну» й ще на крок стали ближчими до свого 13-го за ліком чемпіонства.
 
 
Тепер, для дострокового здобуття національного «золота», підопічним Луїша Каштру потрібно дві перемоги в семи заключних турах ЧУ-2019/2020.
 
 
Цілком ймовірно, що оформити чемпіонство «Шахтарю» вдасться ще до початку другого кола другого етапу поточного ЧУ.
 
У поєдинках проти п’ятої та шостої команд медального секстету — «Олександрії» та «Колоса» відповідно — досягти необхідного результату «помаранчево-чорним», думається, буде не дуже складно.
 
Приміром, «Колос» програв п’ять останніх поєдинків чемпіонату. Набиваючи гулі в протистояннях із провідними колективами країни, футболісти з Ковалівки  намагаються перескочити на новий рівень своєї ігрової майстерності.
 
Водночас «Олександрія» в минулому турі зазнала розгрому від «Динамо» — 1:5. Наставник динамівців Олексій Михайличенко каже, що після карантину «Олександрія» ще не повернулася до своїх попередніх кондицій. Особливо важко їм було грати вдесятьох проти неймовірно мотивованого суперника, котрий прагнув довести, що невдала гра проти «гірників» у позаминулому турі — випадковість.
 
Після тієї невдачі, до слова, Олексій Михайличенко опинився під серйозним пресом. Перед двобоєм з «Олександрією» мережею почали активно ширитися чутки про його скору відставку з поста головного тренера «Динамо». Мов­ляв, прийшовши в непростий момент на порятунок «біло-синім», Михайличенко більше не хоче залишатися біля керма команди.
 
Йому ж на зміну розглядають кандидатури турка Ерола Булута, росіянина Юрія Сьоміна, а також українця Сергія Реброва. Як часто буває після такого емоційного струсу, підопічні свого наставника провели вельми показову гру, за підсумками котрої прем’єр-ліга назвала Михайличенка кращим тренером зіграного туру. 
 
Щодо змагальної картини в другому секстеті, то без «Карпат», які перебувають на карантині через спалах у клубі коронавірусу, вона виглядає недовершеною. Водночас саме до «біло-зелених», як до головного претендента на виліт, тут прикута основна увага футбольних шанувальників.
 
Тим часом передостанній колектив змагань — «Олімпік» — розписав результативну нічию з «Маріуполем» і додатково віддалився від загрозливої зони.
 
У той же час своє лідерство у другій шістці зміцнив «Дніпро-1». Через несприятливу епідемічну ситуацію з коронавірусом у рідному місті свій домашній поєдинок проти дніпрян футболісти «Львова» проводили на чужому полі. Господарі своїм шансом скористалися сповна, дотиснувши «львів’ян» на останніх хвилинах матчу.
 
Щоправда, після гри очільник «Львова» Егіше Мелікян неабияк обурювався діями рефері Ярослава Козика, котрий, за його словами, під завісу двобою не призначив пенальті у ворота «Дніпра-1», чим допоміг господарям утримати переможний рахунок.
 
«Вітаю «Дніпро-1». Його футболісти залишили всі сили на полі, боролися, взяли три очки. Хоча не скажу, що заслужені. Судді роблять, що хочуть. Я в шоці», — заявив Мелікян. Однак не виключено, що за проколи, зроблені в цьому матчі, АУФ на кілька матчів відсторонить Козика від суддівства.
 
* * *
 
Нагадаємо, що в Україні з початку року офіційно використовується система ВАР. На даному етапі її експлуатація можлива лише на двох поєдинках кожного з ігрових турів ЧУ.
 
У той же час у арбітрів буде можливість скористатися її послугами на обох півфіналах національного Кубка, котрі пройдуть в Ужгороді ( а точніше в його  передмісті — селі Минай) та Маріуполі. Аби фургон із необхідним обладнанням спокійно перебрався із заходу на схід країни, проведення матчів розвели в часі, призначивши їх на 17 та 24 червня.