Складний рестарт: у першій лізі розгорівся скандал через формат догравання турніру

10.06.2020
Складний рестарт: у першій лізі розгорівся скандал через формат догравання турніру

У новому році команди першої ліги ще не зіграли жодного офіційного матчу. (Фото з сайта fcrukh.com)

Відтоді, як наприкінці листопада 2019 року в першій лізі відбулися поєдинки 19-го туру, колективи другого за силою дивізіону країни більше не зіграли жодного офіційного матчу.
 
 
При цьому 21 травня під час засідання ради Професіональної футбольної ліги більшістю голосів клуби першої ліги вирішили взагалі не догравати поточний турнір за класичним регламентом, через що в дивізіоні розгорівся неабиякий скандал.
 
 
І хоча директорат ліги розіслав командам для обговорення три варіанти альтернативного догравання сезону, покликаного визначити трійку претендентів на підвищення у класі, при цьому все частіше доводилося чути припущення, що остаточні результати змагань будуть встановлені за даними проміжного протоколу, сформованого в 2019 року.
 
І тоді його лідери — «Рух», «Волинь», «Минай» — прослідують у напрямку елітного дивізіону.
 
Останній сценарій аж ніяк не влаштовує колективи, що на проміжному фініші опинилися поза першою трійкою. Команди, котрі на кінець минулого року розташувалися в безпосередній близькості від призової зони, — «Оболонь-Бровар», «Інгулець», «Металіст», «Агробізнес» — постійно нагадували, що неприпустимо ігнорувати спортивний принцип у питанні визначення переможця і призерів змагань.
 
Зрештою, на повторному зібранні ради ліг ПФЛ її учасники вирішили переглянути своє попереднє рішення й проголосували за його скасування, закликавши в іншому пункті постанови дограти турніри в першій та другій лігах у звичайному форматі. 
 
Утім, аби нове рішення ПФЛ набуло чинності, його мали підтримати члени виконкому УАФ на Конгресі організації, котрий відбувся минулої неділі у Львові. Водночас головний футбольний орган країни розпорядився, щоб клуби нижчих ліг провели повторне зібрання, чим серйозно розгнівив представників окремих першолігових колективів, які побоюються, що сезон може так і не відновитися.
 
«Чому Конгрес УАФ відбувся у Львові, де досі діють серйозні карантинні обмеження, котрі забороняють зібрання більше десяти людей? А коли таке зібрання відбувається в готелі президента одного з клубів, який щосили прагне потрапити до прем’єр-ліги?! Для чого це робиться? Невже для того, аби завести в елітний дивізіон необхідні команди без догравання першолігового турніру. Такого бути не повинно. І ми відстоюватимемо необхідність завершення змагань у традиційний спосіб», — заявив генеральний директор клубу «Оболонь-Бровар» Олександр Резніченко.
 
Яким виявиться рішення позачергової конференції ПФЛ, зібрання котрої призначено на 11 червня, сказати складно. Проте зрозуміло, що досягти одноголосності його учасникам на тому з’їзді буде дуже проблематично.
 
І виносячи вердикт про дострокове завершення змагань, і підтримуючи наступну думку про необхідність догравання чемпіонату, клуби ПФЛ під час голосування щоразу виказували діаметрально протилежні позиції. Одні акцентували увагу на неможливості виконання вимог медичного протоколу, інші — на неприйнятності догравання змагань в урізаному форматі. 
 
Хай там як, а президент УАФ наголошує на необхідності дотримання спортивного принципу під час встановлення всіх результатів футбольного сезону-2019/2020 в професіональних чемпіонатах України.
 
При цьо­му на 11 червня заплановане масштабне тестування на коронавірус українських футбольних арбітрів, зокрема й тих, які обслуговують матчі першої ліги. Раз так, можна припустити, що незабаром завершиться шестимісячна пауза в Д-1. Залишається лише дочекатися оголошення формату догравання сезону.