Шило на мило: Начальником поліції Вінниччини призначили Івана Іщенка зі скандальною репуатцією

03.06.2020
Шило на мило: Начальником поліції Вінниччини призначили Івана Іщенка зі скандальною репуатцією

Глава Нацполіції Ігор Клименко (другий ліворуч) каже фронтовикам, що Іван Іщенко (перший ліворуч) не «сєпар» і не «зашкварений мєнт».

Це мало бути банальне призначення нового керівника поліції Вінниччини, яке виявилося украй скандальним, а резонанс від початку мав всеукраїнський масштаб, а не регіональний, подільський.

 

З одного боку, патріоти Вінниччини мали б полегшено зітхнути, бо після скандальної перестрілки у Броварах (в якій брали участь і зо два десятки бодігардів iз Вінниці) звільнили одіозного генерала Юрія Педоса, що «уславився» неабиякою прихильністю до московського попівства, а відтак і використанням підлеглих задля протидії переходу релігійних громад із УПЦ МП до автокефальної ПЦУ.

 

З іншого боку, пішли чутки, що МВС змінює «шило на мило»: бо в крісло керманича поліції області посадили полісмена з Одеси Івана Іщенка, який нібито уславився прихильністю до сепаратистів під час трагічних подій 2 травня 2014 року. 

Шило на мило 

За два дні до представлення Іщенка на посаді головного поліцейського Вінниччини про це стало відомо громадськості. Активіст і волонтер Роман Балан (Сініцин) одразу написав у соцмережах:«2 травня 2014 року в Одесі — Іщенко з Фучеджи та іншими мусорами стояли на одному боці з проросійськими та російськими найманцями, які з автоматичної зброї розстрілювали протестувальників. Допомагали та координували сєпарів».
 
Активіст також опублікував скріншот iз відео, на якому зафіксовано Іщенка та сепаратистів, які стріляють в українських патріотів iз-за спин міліції. І додав, що доказів набагато більше. У тому числi й щодо інших кримінальних дій кандидата: «Але цей чорт не у в’язниці і не втік у Придністров’я. Більш того, Іщенко стрімко ріс кар’єрною мусорською драбиною при «главмусоріодещини» Головінові. Остання посада — начальник УПД (Управління превентивної діяльності) ГУНП в Одеській області. З найбільших «тєм» Іщенка — риба-браконьєри по області, частки в перевезеннях, частки в незаконній торгівлі».
 
 
Пан Сініцин також нагадує, що два роки тому Іщенко також відзначився як ворог українських патріотів: «Ще Іщенко давав наказ місцевому «Беркуту» жорстко пакувати одеську ультру за банер «Кремль, покайся» і назви українських суден, захоплених країною-терористом: «Бердянськ, Нікополь, Яни Капу» і пірошоу на секторі. Тепер Іщенко очолюватиме поліцію Вінниччини».
Утім волонтер впевнений, що «у Вінниці громадськість і журналісти це так просто не «схавають» і виноситимуть Ваню...».
 
За такої біографічної промоції Іщенка та після відсторонення Педоса активістам Вінниці не позаздриш: бо ж важко сказати, який «чорт Авакова» гірший, який кращий. Бо ж і Педос, хоч і не стояв поруч із сєпарами, які стріляли в патротів, але ще той прихильник Московії: генерал не лише симпатизував УПЦ МП, а й усіляко протидіяв юридичній реєстрації документів про зміну конфесійної приналежності низкою релігійних сільських громад області.
 
Як неодноразово писала «УМ», пан Педос наказував підлеглим слідчим порушувати справи проти державних реєстраторів, коли православні «тітушки» блокували якийсь храм у селі, поліція лише спостерігала за цим, а якщо селяни мали намір викинути непроханих гостей із церкви й села — копи одразу втручалися й ставали стіною між сторонами. 
 
Що вже казати про те, що генерал побудував на режимній території обласного Главку поліції храм і передав його... УПЦ МП! А настоятеля ще й утримував роками, як працівника поліції — той був оформлений і прибиральником, і логістом. 

«Тут сєпарів не буде»

Особисто голова Нацполіції Ігор Клименко приїхав до Вінниці 1 червня, щоб представити нового керівника поліції Вінницької області Івана Іщенка. Клименко, не кліпнувши оком, відзначив, що Іщенко — досвідчений офіцер, з 18-річним стажем роботи в правоохоронних органах, який розпочинав службу оперуповноваженим карного розшуку, працював заступником начальника райвідділу та керівником райвідділів поліції, очолював превентивний блок поліції, перебував на посаді заступника начальника поліції Одещини.
 
Про участь Іщенка у подіях «2 травня» Клименко не згадав, так ніби і не чув про заклик активістів «винести Ваню». Тоді як сам Іщенко, виступаючи перед колективом поліції Вінниччини, зазначив, що разом iз ними забезпечить безпеку в регіоні.
 
Утім волонтер Сініцин не помилився, активісти Вінниці цього призначення «не схавали» і не дали керівництву Нацполіції зробити вигляд, що відбувається проста ротація. Коли Іщенка представляли колективу, перед самим Главком обласної поліції зібралося з півсотні ветеранів АТО, активістів та волонтерів, які одразу дали зрозуміти, що в них є «великі запитання до одесита щодо подій 2 травня 2014 року». 
 
Зокрема, що саме він робив поряд із бойовиками «русской вєсни» під час розстрілу патріотів у центрі Одеси, як це засвідчує фото і відео. Тож до фронтовиків вийшли і Клименко, й Іщенко. 
 
«Тут сєпарів не буде!» — одразу заявили їм АТОвці. У відповідь особисто голова Нацполіції Клименко дав фронтовикам свої гарантії, що Іщенко не сєпар і не зашкварений мєнт.
Загалом на вулиці Театральній сформували ініціативну групу з ветеранів та членів Нацкорпусу, які і пішли спілкуватися з Іваном Іщенком до Главку.
 
«Своїх сєпарських двіжів у нас вистачає! Тому одеського сепаратизму нам не треба! Де ви були 2 травня 14-го і чому стояли спиною до «русского міра» на всіх фото?» — запитали фронтовики у нового начальника поліції Вінниччини.
 
«Я українець, вчився в українській школі. Українська мова — моя рідна! І я в ті дні опинився в Одесі на справжній війні, як начальник простого райвідділку. І ми захистили Одесу, Україну і нашу Незалежність. Мене після того 100 разів перевіряли і я нічого не приховую про ті події. Я був в АТО і нині призначений у Вінницю, щоб тут був спокій, панував закон і бандитизм не піднімав голову, — заявив Іван Іщенко. — За два тижні я готовий буду зустрітись із фронтовиками в широкому колі та почути всі питання і зауваження до роботи поліції в області».
 
За словами Іщенка, 2 травня в Одесі він перебував на стажуванні, жодних рішень не приймав тоді. І додав: «Тобто я не був людиною, яка приймала тоді рішення, не був людиною, яка могла організовувати якісь дії. Проте особисто брав участь в затриманні проросійських агентів. Мною тоді було затримано, це можна перевірити, більше 100 так званих «тітуханів», прибічників «руського міра». Може, навіть до 200. Коли я вже розумів, що щось не те коїться. І особисто, своїми руками, я відстоював наше місто, Одесу, і віддавав особисто вже потім розпорядження про арешт прибічників «русского міра». Все, що я міг на той час, я йшов і своїми руками затримував цих людей. Цю інформацію перевіряли дуже багато разів».
 
Фронтовиків поки що ці слова нового начальника поліції Вінниччини задовольнили. 
 
«Іщенко навів факти своєї діяльності 2 травня, ми їх перевіримо. І поки тим, що він нам сказав, ми задоволені. Проте в нас є інші претензії до діяльності поліції у Вінницькій області загалом. Пан Іщенко сказав, що йому треба час, аби розібратися, і що він уживатиме заходiв щодо наведення порядку», — повідомив за результатами зустрічі голова осередку Національного корпусу Вінницької області Ігор Княжанський.
 
«Будемо придивлятися до нього, питати своїх побратимів з Одеси та області, хто він. І чи брав безпосередню участь у подіях біля Будинку профспілок, як він поводився. Треба знаходити живих свідків тих подій. І тоді зрозумiлiше буде. Треба дві сторони слухати», — розповів голова громадської організації «Спілка учасників АТО Липовецького району» Юрій Яремчук.
 
Іван Іщенко запевняв ветеранів АТО, що затримав сотню, а може, й зо дві «сєпарів» в Одесі. 

Педос не тоне

Що цікаво, під час представлення Іщенка у Вінниці той же Клименко повідомив, що скандально відомий генерал Педос недовго перебував без посади: віднині його призначено радником голови Нацполіції. 
 
«Генерал Педос призначений радником голови Національної поліції і відповідатиме за ведення інституту дізнання на території Західно-Центрального округу», — сказав Ігор Клименко.
 
За його словами, стосовно решти працівників апарату Главку поліції Вінниччини, які разом із Педосом були відсторонені і звільненні після подій у Броварах 29 травня, «службове розслідування продовжується, роль кожного буде оцінена, і ми цю інформацію теж доведемо».
 
Як зауважили у Міністерстві внутрішніх справ, причиною таких управлінських рішень стали грубі недоліки та прорахунки, допущені у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів.
 
Щоб «загасити» резонанс від громадського обурення таким рішенням щодо одіозного Педоса, вже за кілька годин після Клименка його виправдовував аж цілий заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Мовляв, керівника вінницького управління поліції Юрія Педоса звільнили не за якусь там стрілянину в Броварах, а планово! 
 
«Рішення по його звільненню було ухвалено декілька тижнів тому. Це планова заміна керівника», — сказав Геращенко. 
 
А на питання журналістів стосовно відповідальності Педоса за події у Броварах, то заступник міністра додав: «Відповідати за Бровари будуть ті, хто винні у цьому злочині».