Медсестра сильніша за супермена: митці вдягли маску Джоконді й об’єднали людство у час пандемії

03.06.2020
Медсестра сильніша за супермена: митці вдягли маску Джоконді й об’єднали людство у час пандемії

Картина британського вуличного художника Бенксі.

Мистецтво ніколи не стоїть осторонь життя.
 
 
Не здатне було не зреагувати й на суспільний пандемічний екстрім.
 
 
Як художники у світі побачили Covid-19?
 
 
І що своєю творчістю хотіли передати іншим?
 
Один із найекстравагантніших митців сьогодення — британський вуличний художник Бенксі, який не розкриває своє справжнє ім’я і не показує обличчя, намалював новий арт у лікарні Саутгемптон в англійському графстві Хемпшир.
 
На ньому він зобразив маленького хлопчика, який викинув у смітник фігурки Спайдермена та Бетмена і тримає в руці свого нового героя — медсестру Національної служби охорони здоров’я. Її рука витягнута вперед, наче в супермена, на обличчі медична маска, а на фартушку єдиний кольоровий елемент — червоний хрест.
 
«Спасибі за те, що ви робите. Сподіваюся, картина допоможе зробити це місце яскравішим, хоч вона і чорно-біла», — написав художник у записці лікарям.
 
Женев’єва Блейс із Канади «посадила на карантин» і Мону Лізу Леонардо да Вінчі.
 
Також Бенксі зробив інсталяцію на стінах вбиральні, яку присвятив самоізоляції. На ній він зобразив щурів, які влаштували погром у ванній кімнаті.
 
Фотографію картини в Інстаграмі він супроводив підписом: «Моя дружина ненавидить, коли я працюю з дому». Щури у художника — то символ, який позначає боротьбу за виживання.
 
А художниця з Канади Женев’єва Блейс «посадила на карантин» уже існуючі картини, «надягнувши» маски їх персонажам: скажімо, найвідомішим Моні Лізі Леонардо да Вінчі та Венері Сандро Боттічеллі. Сучасна мисткиня зазначила, що сміх і позитив — те, що потрібно в складні часи, щоб не з’їхати з глузду. 
 
«Після кризи». Гійом Легро.
Фото з «Інстаграма».
 
Французький художник Saype — Гійом Легро — намагався уявити світ після пандемії і намалював картину «Після кризи» в швейцарських Альпах. Для малюнка він використав фарбу, яка на 100% біологічно розкладається.
 
На ній зображено дівчинку, яка перебуває на самоізоляції. Вона намалювала крейдою людей, що тримаються за руки. Можливо, це спосіб подолати самотність, з якою зіткнулась через карантин людина.
 
Можливо, саме цими зображеннями проілюструють згодом підручники історії. 
 
Анастасія ПРИХОДЬКО