Херсонщина побила всеукраїнський рекорд iз вирощування ягід на відкритому ґрунті

03.06.2020
Херсонщина побила всеукраїнський рекорд iз вирощування ягід на відкритому ґрунті

Ароматна полуниця, солодка суниця, корисні лохина та ожина — всі ці ягоди дозрівають під теплим сонечком півдня України.
 
 
В очікуванні щедрих врожаїв аграрії Херсонської області виділили 250 га майданчиків на відкритому ґрунті (а щороку збирають понад 3 тисячі 700 тонн ягід).
 
 
Найбільші плантації розташувалися в Олешківському районі Херсонщини (понад 120 га), саме там вирощування ягід часто перетворюється на прибутковий сімейний бізнес.
 
 
За полуницею, малиною та ожиною на найбільший аграрний оптовий ринок до Херсонської області з’їжджаються покупці з усіх регіонів України.
 
Закупівельники відзначають, що ціни на ягоди у 2020 році піднялися більше ніж на 40 відсотків, подорожчання пов’язане як із погодними умовами, так і з коронавірусним карантином. 
 
Та попри дорожнечу, зовнішній вигляд та смакові якості, приміром, черешні покупці оцінюють, як «нижче середнього», це пов’язано з тим, що 90 відсотків ранніх сортів ягід просто загинули в період заморозків у квітні та травні.
 
Однак, незважаючи на примхи природи, на ринках країни вже активно продають першу черешню, вирощену на Херсонщині, а також у Миколаївській, Запорізькій та Закарпатській областях.
 
Вартість одного кілограма становить від 55 до 70 гривень (у столиці, щоправда, не менше 100. — Авт.), але продавці обіцяють, що ціна буде знижуватися.
Зазначимо, що найбільшу кількість ягід отримують аграрії Вінницької області, другий рядок «ягідного» рейтингу займає Одеська область та Волинь, на третьому місці розташувалися Херсонщина та Львівська область.
 
Нинішній рік видався важким для сільськогосподарської галузi через пізні заморозки на ґрунті.
 
Фермери Закарпаття втратили майже 20 відсотків урожаю полуниці, через що ціни на солодкі ягоди злетіли до 75-100 гривень за кілограм. Зібрали перший урожай й у Центральній Україні, але там перші літні ягоди водянисті та дрібні, тому першу полуницю виявилося неможливим транспортувати до інших регіонів країни.
 
Фермер із Хмельницької області пояснює високі ціни на полуницю тим, що ягоди в нинішньому році надзвичайно складно зберігати. Якщо дощі припиняться й нарешті настане літнє тепло, ягоди почнуть дозрівати швидше, що позитивно вплине на їх вартість.
 
Сільгоспвиробники пояснили, що сезон ягід в Україні змістився на два тижні, бо через аномально низьку для травня температуру повітря смаколики не встиг­ли дозріти.
А це означає, що справжня ґрунтова малина, смородина та ожина на ринках країни з’являться не раніше, аніж на початку липня.
 
За даними Держстату України, щорічно в середньому по країні аграрії збирають близько 56-62 тиcяч тонн полуниці. Приблизно стільки ж збирають й у Греції, але ж саме ця країна залишається головним постачальником полуниці до супермаркетів України впродовж усього року.
 
А ось для українських сільгоспвиробників іноземні ринки поки що залишаються екзотикою: щорічний обсяг експорту ледь досягає 1,2-2 тисяч тонн.