Маковий та ягідний торти, мусове диво і карасі з салатами: рецепти від Катерини Кудляк із Почаєва

03.06.2020
Маковий та ягідний торти, мусове диво і карасі з салатами: рецепти від Катерини Кудляк із Почаєва

Катерина Кудляк.

Вітання з червнем, господині!
 
 
Ми дочекалися літа, а з ним — і сезонних смаколиків: з’явилися перші овочі та ягоди, з яких так і хочеться створити щось особливе — особливо смачне, особливо вишукане і особливо корисне.
 
 
Я знайшла рецепти таких страв у кулінарному блозі Катерини Кудляк: очі розбігаються від буквально казкової випічки, цікавої нарізки та інтригуючих назв страв! 
 
Щоразу, знайомлячись із кулінарною творчістю майстринь (а кулінарію я вважаю також творчістю, бо вона вимагає і натхнення, і бажання, і частинки любові та душі), дивуюся рукам наших господинь: от як можна таке створити?!
 
І квіти на хлібах, тортах — ніби з лугу, і салати — ніби з глянцевих журналів, і м’ясні страви чи рибні, чи овочеві — ніби для найдорожчих гостей. Пригадала слова бабусі: «Очі страхаються, а руки зроблять», або мамині: «Невмілому і руки не болять». 
 
Катя Кудляк також ці слова підтверджує, інтерпретуючи їх по-своєму, з власного досвіду. Вона каже, що можна навчитися пекти найскладніші варіанти тортів абощо, було б бажання і натхнення.
 
Бажання залежить від нас особисто, а натхнення черпається у чудовій природі, у прийдешньому літі і в прекрасних людях, які обов’язково є в кожного. 

«Випічка — моя стихія»

Катерина за освітою журналіст, але після навчання і практики в Польщі поки що за фахом не працює. «Повернулась в Україну, у Почаїв, бо тут усе своє, рідне», — каже Катя, мама дворічного синочка Тимофійка та дружина чоловіка Віталія.
 
От хто зазвичай найкращий мотиватор і натхненник для мам і дружин! І Катя цього й не заперечує. «Саме мій чоловік підтримав мою ідею знімати процес приготування страв та ділитись ними.
 
Щоразу, коли готую, випікаю — намагаюсь віддати все. Знаєте, бачити на обличчях рідних вдячність за приготовану смачну їжу (смаколики, як каже мій чоловік) — найбільша радість. Це додає натхнення. А от випічка — це моя стихія. Дріжджове тісто обожнюю. Хочу й надалі набиратись знань з кулінарії, бо, як кажуть, вік живи, вік учись», — розказує Катерина Кудляк про свою родинну кулінарію і не лише. 
 
«Завжди любила готувати (це — від мами, вона за фахом і покликанням у мене кухар). А щоб не витрачати вільного часу вдома, паралельно з вихованням сина, я вирішила створити блог. І мені здається, що це була чудова ідея», — додає вона.

Ягідний пиріг на кефірі — привітай ягідне літо!

У кого вже є ягоди, але мало часу і досвіду, Катя радить рецепт простого пирога на кефірі, каже, що всі з ним упораються швидко і натхненно!
 
Потрібно: 60 г вершкового масла, яйце, 130 г цукру, ч. л. ванільного цукру, 250 мл кефіру, 280 г борошна, ч. л. розпушувача, 1/3 ч. л. соди, 450 г ягід (полуниця, вишня, абрикоси).
 
Крихта: 100 г борошна, 60 г вершкового масла, 4 ст. л. цукру, ч. л. ванільного цукру. Готуємо її так: борошно з’єднати з цукром і ванільним цукром, додати масло і перетерти у крихту. 
 
Тісто: в миску викласти масло, додати цукор, ванільний цукор, розтерти. Додати яйце. До борошна додати розпушувач із содою і перемішати. По черзі до тіста додавати кефір і борошно. Вимішувати довго не потрібно, лише щоб з’єднались інгредієнти. Тісто вилити на деко, застелене пергаментом. Викласти ягоди. Зверху посипати крихтою. Випікати при температурі 170 градусів годину.
 
Літній пиріг з ягодами. 

Маковий торт з апельсиновим курдом — для гарних свят!

Ну що би ви сказала про таку назву торта? От і я нічого сказати не можу, бо дивуюся і назві, і результату — дуже гарно, точно для особливих випадків. Катя Кудляк каже, що особливі випадки мають бути обов’язково, що, власне, ми їх собі й створюємо власними руками. Ось як цей торт, приміром. 
 
Потрібно: сік з 2 апельсинів, цедра з апельсина, 75 г цукру, 4 жовтки, 100 г масла.
 
Маковий бісквіт: 5 яєць, 150 г цукру, 160 г борошна, 50 г маку, ч. л. розпушувача, дрібка солі.
 
Крем: 500 г маскарпоне, 300 мл вершків 33%, 200 г білого шоколаду.
 
Просочування: вода, цукор.
 
Курд: у мисці змішати жовтки, цукор, цедру і сік, поставити на водяну баню, проварити приблизно 20 хвилин до легкого загустіння. У гарячий крем додати масло, розтопити. Поставити курд у холодильник на 5-6 годин для стабілізації. 
 
Бісквіт: яйця збити з сіллю і цукром у пухку масу, по черзі додати борошно, розпушувач, вимішати, наприкінці додати мак. Вилити тісто у тортівницю (20-22 см), випікати при температурі 170 градусів 30-40 хвилин. Корж охолодити, розрізати на три частини. 
 
Крем: шоколад розтопити, охолоджені вершки і сир збити у пухку стійку масу. До крему додати охолоджений шоколад, збити. 
 
Збираємо в такому порядку: корж, просочування, крем, бортик із крему,1/2 курду, корж, просочування, крем, бортик з крему, решта курду, корж, просочування. Рештою крему вирівняти торт. Прикрасити за бажанням, поставити у холодильник на 4-5 годин, краще на ніч.
 
«Тортик хоч і вимагає багато часу, проте вартий цього, бо дуже вже смачно!» — ділиться враженнями від результату господиня. 
 
Маковий торт.

Шоколади на сметані — довершена невагомість

Це щось надзвичайно ніжне і смачне. Прикрасити таким мусовим тортиком стіл — це створити таке свято, що й не снилося! 
 
Бісквіт: 2 яйця, 90 мл молока, 40 г масла, 100 г цукру, 100 г борошна, 40 г какао, 5 г розпушувача, дрібка солі.
 
Мус (на одну порцію): жовток, 60 г цукру, 100 мл молока, 12 г желатину, 70 мл води, 160 г темного шоколаду, 400 г сметани.
 
Бісквіт: змішати борошно, какао, розпушувач. Яйця збити з сіллю та цукром у пухку масу. Молоко з маслом довести майже до кипіння, почергово влити яйця разом із сухою сумішшю.
 
Вимішати, тісто перелити у тортівницю (22 см), випікати при температурі 180 градусів 25-30 хвилин. Охолодити, зрізати шапку в бісквіті. 
 
Бісквіт просочити: кава, цукор, молоко. 
 
Мус: желатин залити водою і залишити набухати. Жовток, цукор, молоко змішати, поставити на водяну баню, довести суміш до 80 градусів (щоб злегка загусла). Додати шоколад, розмочений желатин, вимішати. Сметану збити міксером, додати в два етапи шоколадну масу, добре вимішати вінчиком.
 
Перелити на корж (збирати торт потрібно у кільці з ацетатною плівкою). Поставити у холодильник (краще у морозилку) до повного загустіння. Таким же чином зробити мус на молочному і білому шоколаді. Поставити у холодильник на 6-8 годин.
 
«Цей мусовий тортик чимось нагадує морозиво, дуже смачно!» — підсумовує свій рецепт Катя Кудляк. 

Короп у сметані — смачна класика!

Пригадуєте про карасі у сметані у Котляревського? Так от, короп у сметані — також із тих, давніх, рецептів, дуже смачний, поживний, колоритний. Кулінарна майстриня Катерина Кудляк пропонує цю страву приготувати так: взяти 1,5 кг коропа, 4 малі морквини, 4 цибулини, 2 зубці часнику, 10 ст. л. сметани, зелень петрушки, 3 ст. л. лимонного соку, сіль, перець.
 
Коропа почистити, вибрати зябра та плавники, помити та висушити паперовим рушником. Вздовж хребта зробити надрізи, полити лимонним соком, посолити і поперчити. 
 
Начинка: моркву натерти на тертці, додати 2 нарізаних на «соломку» цибулини. До моркви з цибулею додати петрушку. Інші 2 цибулини нарізати кружальцями.
 
Сметану посолити і поперчити, додати часник. Вимішати та влити половину заправки до овочів, знову вимішати. Деко застелити фольгою, змастити олією, викласти «подушку» з цибулі.
 
Рибу перекласти на деко, начинити. Зверху рибу змастити сметаною, загорнути у фольгу. Випікати при температурі 190 градусів 20 хвилин, затим розкрити фольгу і пекти ще 30 хвилин.
 
«Риба виходить ніжна та ароматна, готуйте!» — радить кулінарка.
 
Короп за рецептом Каті виходить ніжний і ароматний. 

Кошики для салатику 

Кошики з салатом.

Катя Кудляк радить салат також готувати по-особливому: його і прикрасити можна всім смачним, що влітку вже виросло на городах, і помістити в щось смачне, словом, салат мусить бути ще й оригінальним. Приміром, його можна викласти в кошики з лаваша. Майстриня розповість, як це зробити.
 
Потрібно: лаваш, яйце, 6 маленьких варених яєць, 250 г крабових паличок, 3 огірки, 2-3 ст. л. майонезу, сіль, зелень кропу.
 
Лаваш порізати на квадратики (приблизно 10х10 см). Яйце збити виделкою, взяти квадратик лаваша, середину змастити яйцем, покласти другий квадратик.
 
Викласти у формочки для мафінів, випікати при температурі 180 градусів 10 хвилин, охолодити. Яйця, крабові палички, огірки, кріп нарізати. Всі інгредієнти змішати у мисці, посолити, додати майонез, вимішати і наповнити кошики. Прикрасити за бажанням.
 
Чудова подача салату, хрусткий лаваш і смачний салат. Утім, як усі Катеринині страви! Готуйте із задоволенням, смачного!