То в жар, то в холод: синоптики розповіли, коли чекати на справжнє літо

02.06.2020
То в жар, то в холод: синоптики розповіли, коли чекати на справжнє літо

Каналізаційні мережі багатьох міст України виявилися не готовими до такої кількості небесної вологи. (Фото з сайта unian.net.)

Україну заллє зливами через циклон Isolde, який прийшов до нашої країни з Європи.
 
 
Справжня снігова хуртовина накрила Карпати, де в перший день літа, 1 червня 2020 року, синоптики зафіксували температуру повітря 0 градусів.
 
 
Рясний снігопад вкрив білим 15-сантиметровим простирадлом усі гірські схили, обмеживши видимість на дорогах до 50 метрів.
 
 
Природний катаклізм радує хіба що фотохудожників, які встигли створити унікальні світлини на тлі засипаних снігом карпатських гір.
 
На самому початку літа центральні, східні та південні регіони нашої країни потрапили у полон до холодної стихії, яка щедро роздає такі «подарунки», як грози, град та ураганний вітер. 
 
Дощі заллють всі прикордонні з окупованим Кримом території України, а шквалистий вітер у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях сягатиме 20 метрів за секунду з поривами до 22-25 метрів за секунду.
 
 
І якщо температура повітря вдень сягатиме цілком комфортних 14-16 градусів тепла, то ближче до вечора стовпчик термометра падатиме до 6-9 градусів вище нуля, що є аномалією на початку першого місяця літа.
 
— Циклон Isolde прийшов до України, як приходить пізній гість, який не розуміє натяків та сидить на голові, всупереч протестам господарів, — із гумором прокоментувала катаклізми, що відбуваються у природі, синоптик Наталія Діденко.
 
— Водіям слід обов’язково дотримуватися правил особливої обережності на дорогах, адже різкі перепади між нічною та денною температурою повітря, густі тумани значно погіршать видимість на дорогах країни.
 
Директор Гідрометцентру України Микола Кульбіда заявив, що аномальні зміни погоди в Україні пов’язані з порушенням атмосферних процесів по всьо­му світу.
 
Неприродно тепла зима, штормові вітри та посуха стали причиною того, що українські аграрії отримають у 2020 році урожай нижче торішніх показників майже вдвiчi, хоча в цілому він буде близький до середньостатистичного за останні п’ять років.
 
У червні та липні поточного року, за словами керівника Гідрометцентру, опади прийдуть до норми, що дасть можливість аграріям надолужити згаяне.
 
На щастя, українці все ж матимуть перспективи невдовзі поніжитися під літнім сонечком, адже, починаючи з 5-6 червня 2020 року, тепло буде вже майже в усіх регіонах країни.
 
На кiлька днів довше осередок холоду затримається над Київською областю та Карпатами, де прохолодна погода з температурним показником 9-12 градусів тепла збережеться до 7-8 червня. Та вже дуже скоро до України нарешті прийде літо, коли вдень температура повітря сягатиме 23-27 градусів тепла, а вночі не опуститься нижче 16-18 градусів.
 
Цікаво, що появі опадів у всіх регіонах України дуже зраділи екологи, адже наявність вологи зробить повітря набагато чистішим i не дозволить токсичним викидам накопичуватися в атмосфері.