«Шахтар» обіграв «Динамо» у «класико» і додатково зміцнив своє лідерство в чемпіонаті країни

02.06.2020
«Шахтар» обіграв «Динамо» у «класико» і додатково зміцнив своє лідерство в чемпіонаті країни

«Шахтар» виявився краще за «Динамо» підготовленим до рестарту чемпіонату країни. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Після двох місяців тотального карантину футбол повертається до своїх шанувальників у незвичному вигляді.
 
 
Без глядачів він сприймається не надто природно.
 
 
Підігріти до потрібного стану таку, приміром, страву, як-то офіційні матчі чемпіонату України, не може навіть такий фірмовий інгредієнт, як «українське класико».
 
 
«Без глядачів матч проходитиме як контрольний поєдинок», — говорив перед рестартом сезону президент «Динамо» Ігор Суркіс.
 
Утім, програвши «гірникам» і відкотившись у турнірній таблиці на четверте місце (з 16 очковим відставанням), динамівцям усе ж таки доведеться розворушитися до рівня повної готовності.
 
Під питанням їхня путівка до Ліги чемпіонів, за яку, окрім «біло-синіх», у заключних турах будуть змагатися ще три команди — «Зоря», «Десна» та «Олександрія». Усі чотири команди в турнірній таблиці перебувають у межах трьох очок, водночас динамівці в цьому квартеті аж ніяк не виглядають беззаперечним фаворитом.
 
Ну а «Шахтар» укотре підтвердив, що рівних йому в чемпіонаті наразі немає. При цьому формальності по чемпіонству «помаранчево-чорні» закриватимуть на полі НСК «Олімпійський», з яким вони до кінця сезону підписали договір оренди. І це, певною мірою, може додати динамівському клубу зайвих стимулів та подразників.
 
Минулої ж неділі на головній футбольній арені країни підопічні Луїша Каштру легко переграли «біло-синіх». «Без підтримки своїх уболівальників на «Олімпійському» в матчі проти «Шахтаря» у нас не буде жодної переваги», — наголошував напередодні «класико» власник «динамівців» Ігор Суркіс.
 
Зрештою, так і сталося. Граючи без свого травмованого лідера Віктора Циганкова, динамівці виглядали не надто переконливо, хоч і відкрили рахунок у матчі. «Хлопці віддали на полі все, що могли на сьогодні, і навіть більше», — зауважив після поєдинку очільник «біло-синіх»  Олексій Михайличенко.
 
Вочевидь, уся боротьба в ЧУ-2019/2020 за друге місце — попереду. Водночас «Шахтар» на фініші чемпіонату залишився, по суті, без роботи. Як, певною мірою, й інший представник медального секстету — «Колос».
 
«Гірники» свою справу вже зробили. Тоді як «Колос» готується сказати своє заключне слово, вже після завершення останнього туру ЧУ. Керманич ковалівців Руслан Костишин не приховує, що до кінця чемпіонату його команда вже не зрушить із шостого місця.
 
Утім у Ковалівці, схоже, працюють із прицілом на «плей-оф» за місце в Лізі Європи.
 
«Плануємо наблизитися до своїх оптимальних ігрових кондицій через три-чотири тури. При цьому матчі з п’ятіркою лідерів до моменту вирішальних баталій «Колос» розглядатиме як чудовий практикум та тренінг.
 
Водночас у другому секстеті основними претендентами на участь у єврокубковому «плей-оф» виглядають «Дніпро-1» та «Маріуполь». Під час рестарту сезону «дніпряни» в рідних стінах упевнено розібралися з «Олімпіком» і закріпилися в лідерах цієї шістки.
 
Натомість приазовцям навіть не вдалося вийти з коронавірусної сплячки. Сумнозвісний вірус завадив їхній зустрічі з «Карпатами» у Львові. За день до матчу в «біло-зеленому» клубі повідомили про те, що у двох футболістів й одного працівника клубу виявили коронавірус.
 
Львівська команда пішла на самоізоляцію, а їхній поєдинок із маріупольцями скасували. Цікаво, що ПЛР-тести «Карпати» здавали в неакредитованій лабораторії, тож команді оперативно організували повторне тестування. Варто також додати, що днями в «Карпатах» трапилася ще одна визначна подія.
 
Замість Петра Димінського новим власником клубу став Олег Смалійчук, який свого часу обіймав у клубі посаду віце-президента та нещодавно був висунутий «біло-зеленими» на посаду президента української прем’єр-ліги.