Адаптивний карантин продовжили до 22 червня: у зоні особливого ризику залишаються Львів та Закарпаття

26.05.2020
Карантин продовжили до 22 червня. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів. Проте обмеження будуть адаптивними.
 
Тобто влада на місцях сама вирішуватиме, які послаблення застосовувати. 
 
Ще в п’ятницю у більшості регіонів країни запустили роботу громадського транспорту. На день пізніше вирішила виходити з карантину столиця. І ось тут почалася епопея зі столичним транспортом. Адже напередодні у МОЗ заявили, що не рекомендують запускати в Києві автобуси, тролейбуси та «маршрутки» у звичному режимі.
 
Причина — кількість інфікованих вища, ніж у решті країни. Проте столична влада наполягала на іншому. Кажуть, Київ — завелике місто і без повноцінного відновлення роботи транспорту вийти з карантину немає можливості. 
 
Зійшлися на тому, що в суботу транспорт таки запрацював. Метро ж почало працювати з понеділка. Проте з нововведеннями. «Відтепер метрополітен працює без жетонів.
 
Після відновлення роботи підземки пасажири користуватимуться винятково електронним квитком», — зазначили у пресслужбі «підземки». Також у метрополітені пообіцяли дотримуватися санітарних норм i не дозволити великого скупчення людей. 
 
На другому етапі виходу з карантину дозволили проведення релігійних i спортивних заходів, проте поки без глядачів чи відвідувачів. З понеділка почали працювати дитячі садочки та готелі.
 
«Не передати, наскільки стало легше. Зранку завела дитину до садочка — і вже далі планую день. Бо раніше потрібно було погодинно просити няню і неможливо було розпланувати власні справи. Тому такі нововведення точно на користь», — зазначає молода матуся Ірина Пустовіт. 
 
Також дозволили роботу автотранспорту приміського сполучення, а от залізниця та авіасполучення мають запрацювати пізніше. «За попередньою інформацією, швидше за все, залізниця запрацює з 1 червня», — заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій
 
В уряді також зазначили: не готові поки до відкриття міжобласного сполучення. Адже є низка регіонів, які й досі в зоні ризику масового зараження на Covid-19. «Міжобласні перевезення ми поки що не відкриваємо. Це буде на початку червня, як тільки ситуація дозволить це зробити», — заявив прем’єр Денис Шмигаль. 
 
Серед тих, хто й досі лишається в зоні ризику, — Закарпатська область. Там не перейдуть до наступного етапу послаблення. Усе через спалах коронавірусу в одному з найбільших міст області — Мукачеві. Напередодні там у психоневрологічному інтернаті зафіксували 71 випадок Covid-19. Тож нині, за словами очільника області, ситуація в регіоні не відповідає критеріям, які дозволяють послабити карантинні обмеження. 
 
Львів також застряг на першому етапі виходу з карантину. До другого, каже головний медик міста Володимир Зуб, не готові. Адже за тиждень зафіксували понад сотню випадків захворювання. 
І поки в уряді працюють над третім етапом виходу з карантину, вірус усе ще вирує.
 
За попередню добу захворіло більше українців, аніж одужало. Чи не зарано вводять в Україні послаблення та чи не погіршиться статистика вже наступного тижня — поки важко сказати. Проте не варто забувати, що, попри послаблення, вірус нікуди не дівся. Тому маски та засоби захисту українці мають носити й після послаблень.