Росія через свої фабрики тролів поширює в ЄС теорії змови щодо коронавірусу

19.05.2020
Росія через свої фабрики тролів поширює в ЄС теорії змови щодо коронавірусу

Петер Стано.

За даними Єврокомісії, поширенню деяких теорій змови, що стосуються коронавірусу нового типу SARS-CoV-2, сприяють близькі до Кремля джерела.
 
Про це заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано газеті «Біль дам Зонтаг», що вийшла друком 17 травня.
 
«Наші спостереження показують, що різні офіційні джерела, і ті джерела, що підтримуються на державному рівні — тобто близькі до Кремля джерела і російські державні ЗМІ, — продовжують поширювати теорії змови і дезінформацію (що стосується теми коронавірусу. — Авт.) у ЄС і його країнах-сусідах», — цитує видання дипломата.
 
За його словами, мета кампанії з дезінформації — підірвати авторитет Євросоюзу і держав, які входять до нього, а також поставити під сумнів заходи, до яких вдаються в Європі для подолання кризи, викликаної пандемією COVID-19.
 
Ті, хто веде подібні кампанії, прагнуть «підірвати довіру громадськості до місцевої влади» та посіяти сум’яття, підкреслив Стано. На його думку, в нинішній ситуації є ймовірність «серйозних наслідків для громадського здоров’я».
 
Петер Стано не вперше звинувачує російські ЗМІ в розповсюдженні фейків, пов’язаних із пандемією коронавірусу в Європі. У середині березня, під час брифінгу в Брюсселі, він наголосив, що Єврокомісія намагається відстежувати подібну інформацію та боротися з нею. Тоді було заявлено, що РФ не визнає свою причетність до таких проєктів. 
 
11 квітня Петер Стано дав інтерв’ю «Голосу Америки», в якому сказав, що російські джерела використовують «будь-які» історії в якості дезінформації. Наприклад, пов’язані з Кремлем медіа стверджували, що новини про поширення коронавірусу є фейком, оскільки його взагалі не існує.
 
Але вже через кілька днів ті ж самі ЗМІ повідомили, що насправді «це смертельна загроза людству і може йтися про кінець світу», — наводить слова Стано «Голос Америки».