Синоптики прогнозують аномально холодний кінець травня

19.05.2020
Синоптики прогнозують аномально холодний кінець травня

Поки вся країна завмерла в очікуванні початку сезону літніх відпусток, синоптики дають невтішний прогноз на найближчий місяць: холодні ночі, заморозки на ґрунті, штормові вітри та несподівані грози з градом, що може негативно відбитися на врожаї-2020.
 
Так, у Херсонській області вже оголосили про те, що сезон кавунів розпочнеться на два тижні пізніше, аніж зазвичай. Це пов’язано з тим, що зима була аномально суха, а травень «порадував» заморозками та штормовими вітрами.
 
На Західній Україні також відзначають такі незвичайні для кінця весни погодні явища, як снігопади у горах, різкі перепади температури повітря від тепла до морозів, а також небезпеку сходження лавин.
 
— У цьому році літо очікується прохолодним, що пов’язано з тим, що ми пережили аномально теплу та безсніжну зиму, — упевнений синоптик Харківського гідрометцентру Ігор Кибальчич. — Із позитивного для аграріїв можна відзначити той факт, що кінець травня принесе довгоочікувані дощі, але слід враховувати, що повноцінну літню погоду ми побачимо лише на початку липня.
 
Справжнім «брендом» весни можна назвати штормові вітри по території всієї України, які стали найбільшою несподіванкою для жителів півдня країни. У містах прибережної зони Чорного моря швидкість вітру часом досягала позначки у 25-30 метрів за секунду, викликаючи небувалий шторм на морі та загрожуючи підтопленням розташованим поруч населеним пунктам та автомагістралям.
 
Завідуюча відділом селекції насінництва овочевих та баштанних культур Інституту овочівництва і баштанництва УААН Оксана Сергієнко прогнозує, що у 2020 році термін отримання стиглої продукції зміститься щонайменше на 10 днів.
 
— Які б дощі ми не побачили наприкінці травня чи початку червня, поповнити той запас вологи, який ґрунт недоотримав узимку, просто неможливо, — пояснює фермер Олександр Чубак. — Чекати багатих врожаїв не доводиться, тим більше, що молоді саджанці сільськогосподарських культур наприкінці весни пережили заморозки на поверхні ґрунту.
 
Оптимістичний у своїх прогнозах голова фермерського господарства «Алмаз-Р» на Херсонщині Шевкет Реізов, який зазначив, що зимова посуха знищила потенційно небезпечних шкідників для баштану, тому можна розраховувати на більші та здоровіші кавуни й дині.
 
Проте, за словами експерта аграрного ринку Ольги Морозової, деяким господарствам доведеться пересівати від 10 до 20 відсотків посівів, більше вкладати коштів у модернізацію існуючих технологій поливу, застосовувати крапельне зрошення, мінеральні добрива, а також активніше використовувати засоби захисту рослин від шкідників.