Соціолог Володимир Паніотто: «Україна виборола свою незалежність у свідомості росіян»

19.05.2020
Соціолог Володимир Паніотто: «Україна виборола свою незалежність у свідомості росіян»

Володимир Паніотто. (Фото з сайта glavcom.ua.)

Дослідження Київського міжнародного інституту соціології та російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр» із приводу українсько-російських відносин показало, що частина українців сприймає російське населення безвідносно до російської влади та російської армії, а отже, ставиться до росіян краще, ніж ті — до українців.
 
 
Проте росіяни вже добре усвідомили українську незалежність.
 
 
Говоримо про це з генеральним директором КМІС, доктором соціологічних наук, професором Володимиром Паніотто.

«Про Україну — або погано, або нічого»

—  Соціологи «Левада-Центру» зазначають, що після суттєвого підвищення у вересні 2019 року рівень позитивного ставлення жителів Росії до України повернувся до значень, звичних для 2014—2018 років. Із чим пов’язаний такий спад? Зараз дуже добре та в основному добре до України ставляться 41% росіян. 
Динаміка доброго ставлення населення України до Росії 
та Росії до України
 
— У вересні 2019 був певний сплеск позитивного ставлення росіян до України, 54% росіян позитивно ставилися до України. Це був унікальний випадок за весь час спостережень (тобто з 2008 року), коли росіяни краще ставилися до України, ніж українці до Росії (утім, різниця незначуща).
 
На думку експертки «Левада-Центру» Карини Піпії, суттєву роль тут відіграв фактор перемоги Зеленського і надії росіян на те, що це приведе до покращення стосунків. У мене була також гіпотеза, що тут могли бути і прямі вказівки керівництва Росії щодо інформаційної політики ЗМІ, щоб полегшити перемовини з новим керівництвом України. Наприклад, Путін заявляв, що ЗМІ не повинні давати негативну інформацію щодо України.
 
Але мої московські колеги не підтвердили зміну політики російських ЗМІ, вони продовжували активно формувати негативне ставлення до України. До того ж виступ Путіна відбувся після проведення дослідження. Так чи інакше, але росіяни побачили, що зміна керівництва України не привела до суттєвої зміни зовнішньої політики України щодо Росії, і їх ставлення повернулося до того рівня, який був до цього.
 
—  Чому Україна краще ставиться до Росії, ніж Росія до України, хоча її ставлення і повільно змінюється? Зараз дуже добре і в основному добре до Росії ставляться 49% українців. 
 
— З чим це може бути пов’язано? Можу висловити лише гіпотези. Позитивне ставлення українців до Росії з 2008-го (а швидше за все, і раніше) до 2013 року можна пояснити природним ставленням до братнього (в хорошому сенсі цього слова) народу, який в історичному життєвому досвіді більшості українців усе ще був народом тієї ж країни. У цей період 15-20% населення України хотіло об’єднання з Росією в одну державу, а інші підтримували незалежність України, але 70% хотіло спеціальних відносин з Росією без віз і митниць.
 
У 2008 році різні політичні сили в Україні зайняли різну позицію щодо російсько-грузинської війни, ЗМІ, які належать різним олігархам, давали різну оцінку подіям, що відбуваються, тому населення України в цілому не стало міняти своє позитивне ставлення до Росії.
 
Гіпотези стосовно населення Росії мені сформулювати складніше, вони базуються на консультаціях із моїми московськими і пітерськими колегами і полягають ось у чому. На відміну від українців, для росіян через багато різних причин цінністю є приналежність до Великої країни, Україна повинна бути частиною цієї країни, процес розпаду СРСР і утворення незалежних держав не розглядається, зокрема, як створення незалежних держав — України та Росії, а як відокремлення України від Росії. Якщо українці відділилися від Росії, то вони у свідомості більшості росіян якоюсь мірою «зрадники», тому ставлення до них із 1991 року гірше, ніж ставлення українців до росіян (а ставлення до громадян, як буде видно нижче, домінує у ставленні до країни).
 
Другою причиною «нерозділеного кохання» може бути цілеспрямована робота засобів масової інформації, перш за все, телебачення, яке для росіян (так само, як і для українців) є основним джерелом інформації.
 
Наскільки мені відомо, опозиційні телевізійні канали майже відсутні в щоденному телеперегляді переважної більшості росіян, а інші канали з багатьох питань (в тому числі геополітичних) керуються з єдиного центру. Відомий російський журналіст Євген Кисельов, який працював у Росії до 2009 року (він був генеральним директором НТВ), говорив, що головний принцип подачі новин про Україну нагадував принцип розмов про небіжчика, але тільки навпаки — або погано, або нічого.
 
Крах позитивного ставлення українців до Росії почався після анексії Криму і продовжився після початку війни на Донбасі, до березня 2015 роки тільки 30% українців мали позитивне ставлення до Росії. Однак після закінчення активних військових дій позитивне ставлення українців до Росії поступово відновлювалося, і до вересня 2018 року 48% українців позитивно ставилися до Росії.
 
Водночас ставлення росіян до України після анексії Криму також погіршилося (мінімум становив 24%). Однак навіть після закінчення активних бойових дій ставлення росіян до України істотно не поліпшилося. Можливо, це теж пояснюється цілеспрямованою роботою ЗМІ, перш за все, телебачення. Таким чином, протягом усього періоду спостереження українці ставилися до Росії краще, ніж росіяни до України.
 
Час від часу ми запитуємо не тільки про ставлення до Росії, а також окремо про ставлення до росіян і до керівництва Росії. Останнє таке дослідження було у лютому 2019-го.  У цілому до Росії тоді позитивно ставилися 57%  українців. При цьому до росіян позитивно ставилося 77% українців, тоді як до керівництва Росії ставлення було різко негативне, лише 13% українців ставилося позитивно. Таким чином, позитивне ставлення українців до Росії, в основному, пов’язане з позитивним ставленням до росіян (так само і позитивне ставлення росіян до України пов’язане з позитивним ставленням до українців).

«Усе залежить від того, чи буде продовжуватися війна» 

— Серед російського населення збільшується підтримка думки про безвізові відносини з Україною. Думка жителів України щодо цього питання є більш сталою. Так, за відкриті кордони, без віз та митниць, виступають 56% росіян та 48% українців. Що, на вашу думку, сприяє такому прагненню росіян до вільних кордонів із нашою державою? При тому, що закриті кордони між державами як норму вбачають 26% росіян та 40% українців. А ідею об’єднання країн позитивно сприймають 15% росіян та 5% українців. 
 
— Добре вже те, що лише 15% росіян підтримують ідею об’єднання з Росією, можна сказати, що Україна виборола свою незалежність у свідомості росіян. Вони змирилися з незалежністю України (на відміну від їхнього керівництва). А от що стосується кордонів і митниці з незалежною Україною, то більшості людей у Росії це не подобається. Люди взагалі не люблять кордони та митниці. Це незручно, займає час, іноді принизливо. 
 
І в Україні теж половина населення не хоче віз та митниць з Росією. Із чим це пов’язано? По-перше, багато українців мають родичів та друзів у Росії, по-друге, певна частина українців їздять у Росію (точніше, їздили до карантину) на заробітки. І по-третє, у багатьох українців є бізнес-зв’язки і торговельні зв’язки з Росією. Не бачив статистику за цей рік, а от на початок 2019 року Росія займала перше місце серед торгових партнерів України. 
 
— Яким є ваш прогноз щодо російсько-українських відносин під час війни на найближче майбутнє? І чи взагалі є майбутнє у цих відносин? 
 
— Усе залежить від того, чи буде продовжуватися війна. Російські соціологи кажуть, що в Росії громадська думка керована і тому, якщо треба, то можна швидко сформувати позитивне ставлення до України. Що ж до України, то мене, чесно кажучи, здивувало покращення ставлення до Росії в останні роки. Більшість населення України ставиться позитивно до росіян (незважаючи на їхню підтримку путінської політики) і негативно — до керівництва Росії. Припинення війни і зміна керівництва Росії може привести до покращення стосунків.