Полуничний поцілунок і морквяно-сирна любов: рецепти від львів'янки Вероніки Степанченко

15.05.2020
Полуничний поцілунок і морквяно-сирна любов: рецепти від львів'янки Вероніки Степанченко

Вероніка Степанченко.

У мене є подруга, яка, складається таке враження, «за сумісництвом» з обов’язками мами і дружини виконує ще й обов’язки феї зі створення краси — вирощує цілі оберемки квітів, створює неймовірно гарні смаколики, складає дітям казки, насолоджується красою довкола і вчить це робити інших.
 
 
Напевне, у кожного є такі подруги: вранці запитає, що ти готуватимеш на сніданок, який у тебе настрій і чому ти похнюпила ніс, якщо ти його таки похнюпила. І водночас розповість щось цікаве, підбадьорить і змотивує.
 
А ти, може, і не збирався щось аж таке особливе готувати або просто був не в гуморі, але вона вже як з’явиться — то, хоч-не-хоч, мусиш відповідати її рівню, прокидатися і рішуче діяти! І це чудово, це називається «не дай собі засохнути!». 
 
«Таню, хочу тебе навчити пекти смаколики», — заявила якось моя подруга, львів’янка Вероніка Степанченко.
 
Вона знає, що я, як мовиться, аматор, вчуся разом із майстринями випічки і що, як багато хто, не наважуюся братися за випікання таких шедеврів, які під силу визнаним кулінарним майстриням, приміром, Вероніці, бо на її пляцки, сирники, торти можна дивитися годинами. 
 
Але Вероніка не відступає. «Впевнена, ти зможеш і торт! У мене нескладні рецепти, смачні і практичні, тому, як матимеш настрій, пробуй те, що припало до душі, а я все покроково підкажу, і ти нас усіх обов’язково порадуєш чимось гарненьким. Гарного тобі настрою на весь день!». 
 
Мені здається, що після такого побажання просто гріх не створити щось красиве і смачне!
 
Знаходжу в себе моркву, яка корисна, але хочеться додати до неї родзинку. Вероніка відразу радить спекти торт. Що вам сказати — він неймовірний! І навіть ті, хто ще не пік тортів, нехай не сумніваються: він вдасться з першого разу, — підтверджую з власної практики.

Морквяний красень

«Дуже смачний, м’якенький, ароматний, ніжний тортик із поєднанням вершкового крему з ноткою апельсина та зернятами соняшника. Така смакота сподобається не тільки дітям!  За основу брала класичний «Морквяний торт» зі своєї домашньої кулінарної книги «Домашня кухня», але, оскільки змінила в ньому і коржі, і крем — рецепт можу назвати своїм власним! Сподіваюся, вам сподобається», — коментує свій кулінарний шедевр Вероніка. 
 
Тісто: 0,5 кг потертої моркви (на дрібній тертці), 300 г цукру, 200 г олії, 4 яйця, цедра цілого апельсина, 400 г борошна, 2 ч. л. соди та сік апельсина, ч. л. кориці меленої, ч. л. солі, 100 г насіння соняшника (смажене).
 
Усі складники з’єднати і розділити на 3 частини. Випікати при 200 градусах 20 хвилин кожен корж.
Крем: 800 г жирної сметани збити міксером зі 150 г пудри, додати ванільний цукор.
 
Перемащувати холодні коржі. Має постояти в холодильнику 8-10 годин. Красень готовий!
 
Морквяний торт. 

«Насолода» для мами

Ми нещодавно відзначали Міжнародний день матері. Що не кажіть, а кожній мамі приємно, коли її дитина приготує особисто для неї щось гарне і смачненьке. Вероніка Степанченко спеціально для такої нагоди створила надзвичайно смачний, пухкий, дуже гарно прикрашений торт, який так і називається — «Насолода». 
 
«Щиро вітаю всіх мам, і тих, хто тільки мріє стати мамою. Бути мамою — це величний дар, — каже Вероніка перед тим, як розповісти про свою нову випічку. — Діти — найдорожче, що дав нам Всесвіт. Любіть, плекайте, цілуйте, обіймайте! Не шкодуйте слів любові, а тим більше часу на своїх дітей!». Ось такий меседж кулінарки і до мам, і до дітей. І — рецепт. 
  Форма — 26 см.
 
Спекти 2 бісквіти: на кожен потрібно 4 яйця, 4 ст. л. цукру, ванільний цукор, збити міксером. Додати 4 ст. л. борошна і ч .л . розпушувача. Пекти при температурі 200 градусів 15 хвилин.
 
Маковий: 5 яєць, 5 ст. л. цукру, ванілін, збити, тоді додати 5 ст. л. борошна, 1 ч. л . розпушувача, 200 г сухого маку (можна змолоти в кавомолці). Випікати 15 хвилин при температурі 200 градусів.
 
Суфле: 600 г жирної сметани або вершків, 4 ст. л. цукрової пудри. Окремо розчинити 2 пак. червоного желе в 500 г води. Коли желе почне загущуватися, збити сметану з пудрою і поступово вливати желе, що почало загусати. Суфле розділити на частини і перемастити бісквіти.
 
Торт полити шоколадною глазуррю (розтопити на водяній бані плитку шоколаду з 50 г масла) і прикрасити на мамин смак: кремовими квітами, ягодами, галяреткою, горішками чи сухофруктами. На ніч поставити в холодильник. А вранці буде свято для мами! 

Апельсиновий з ревенем — смачне диво травня

«Це дуже смачний, ароматний та простий у приготуванні пиріг. Чудово смакує в колі родини», — каже господиня.
 
Тісто: маргарин 60 г (розтопити), яйця — 2 шт., кефір — 250 г, борошно — 420 г, цукор — 150 г, розпушувач — пак. (18 г), ванілін. Тісто має бути як густа сметана. На тісто викладаємо начинку: 600 г ревеня (румбамбар), 150 г цукру, запарений в окропі й цілий перемелений апельсин із 2 ст. л. крохмалю. Все вимішати і викласти на тісто.
 
Зверху посипати крихтою: 90 г маргарину (посікти), 80 г цукру, ванілін, 120 г борошна — все перетерти і висипати на начинку. Пекти 45 хвилин при температурі 180 градусів. Готовність буде чути за чудовим ароматом весняної випічки!
 
Пиріг із ревенем.

Сирники — моя любов

Треба визнати, що сирники, сирні бабки, торти, запіканки, чизкейки — любов не лише Вероніки Степанченко. Хто ж не мріє про шматочок такого, приміром, на сніданок.
 
Господиня мене особисто переконувала, що сирна випічка — нескладна. Звісно, якщо подивитися на ті багатошарові сирні смаколики, то не відразу віриться, але коли почати, то все печеться!
 
«Чизкейки — це смачно і корисно. Поєднання сиру, фруктів і желе — особливе. Пропоную вам рецепт сирника з ананасом. Це неймовірно смачний пляцок, святковий та завжди вдалий», — каже вона. 
 
Форма — 20х30.
Тісто: 150 г масла (м’якого), цукор — 150 г, яйця — 3 шт., ванільний цукор — 1 ст. л., розпушувач — 2 ч. л., борошно — 400-500 г.
 
Замісити м’яке тісто і розділити на дві частини. Поставити на годину в холодильник. Випікаємо один корж пустий (проколоти вилкою) при температурі 180 ° 15 хвилин.
 
Макова маса: 250 г маку зварити, промити три рази, підсушити, перемолоти двічі. Додати 2 яйця, склянку цукру, ст. л. крохмалю, ванільний цукор — усе збити і з’єднати з маком.
Сирна маса: кг жирного сиру, 3 яйця з 200 г цукру збити, додати 150 г масла, ванільний цукор, апельсиновий сік і цедру, ванільний пудинг (сухий).
 
Розкачуємо 2 частини тіста, викладаємо на нижню макову масу, зверху — сирну. Випікати 35 хвилин при 180 градусах.
 
Коли охолоне, готуємо фруктову масу: 0,5 кг яблук натерти на крупній тертці, 2 ст. л. цукру, трішки води — проварити все 15 хвилин, зняти з вогню.
 
Додати 2 банки консервованих ананасів (збити блендером або порізати шматочками), 2 пакети ананасового желе, добре розмішати, щоб розчинилося. Викласти на холодний сирник, зверху — пустий корж. Притиснути вантажем і поставити на ніч у холодильник. Ранком зверху покрити шоколадом.
Ех, і смачно ж!

Полуничний поцілунок

Із такого почати ранок — день точно залагодиться, уже навіть назва обнадіює! У нас скоро буде полуничний сезон, а як же без однойменного поцілунку?
Вероніка Степанченко розповідає, як спекти хіт полуничного сезону — полуничний чизкейк. 
 
Бісквіт: до 3 яєць додати 3 ст. л. цукру, пакетик ванільного цукру та збити на пишну масу. Потім додати 3 ст. л. просіяного борошна і ч. л. розпушувача. Спекти корж. Форма — 26 см, температура — 180 градусів, час — 20 хвилин.
 
 
Сирна маса: 250 г жирних вершків збити окремо з 2 ст. л. цукрової пудри, можна додати ванілін чи сік фруктів (приміром, полуниці), 30 г желатину розчинити у 100 г води і холодим з’єднати з сирною масою (750 г). 
 
Прошарок на бісквіт: 500 г джему полуниці з 3 ст. л. крохмалю — проварити, охолодити накласти на бісквіт. Вище викласти сирну масу, на неї — подрібнені заморожені полуниці. 
Верх залити холодною галяреткою: пакет галяретки розчинити у 300 мл гарячої води. Оформити верх торта можна за допомогою суфле: 200 г жирних вершків із ст. л. цукрової пудри та ванілін або есенція — все збити. І — полунички як корони!
 
«Весна — моя улюблена пора року! Навесні все прокидається від зимового сну і розквітає, — надихає на весняну кулінарію майстриня чудової випічки зі Львова Вероніка Степанченко. — Прокидається не тільки природа, а й наші бажання, настрої, смаки. Рекомендую господиням напередодні літа створювати власні смакові композиції, тішити родину смачно і дбайливо приготовленими стравами. Це — затишок і добрий настрій у родині.
 
Полуничний чизкейк. 
Смачного!».