На базар у Мережу: в Україні стартує соціальний проєкт підтримки дрібних фермерів

15.05.2020
П’ятничного 15 травня о 15.00 розпочинає роботу всеукраїнський «Відкритий ринок» — соціальний онлайн проєкт підтримки невеликих сільгосппідприємств, який ініціювала тернопільська громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Асоціацією міст України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
 
Відтепер фермери з усієї України зможуть розміщати інформацію про свою продукцію на спеціальному інтерактивному сайті https://rynok.in.ua , а споживачі легко знаходитимуть там усе потрібне. 
 
Як повідомив виконавчий директор Тернопільського регіонально відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, протягом останніх кількох років консультанти АМУ з питань місцевого економічного розвитку працювали з органами місцевого самоврядування в усіх областях країни щодо сприяння створенню та розвитку дрібних фермерських господарств і малих сімейних кооперативів. Адже таке підприємництво соціально важливе для громад, оскільки не лише наповнює місцеві бюджети, а й зменшує безробіття через самозайнятість населення. 
 
«Проєкт «Відкритий ринок» підтримає мікробізнес у важкі часи карантину та економічної кризи, зменшить ризик ліквідації чи банкрутства маленьких господарств, допоможе знайти нові ринки збуту виробленої чи вирощеної продукції», — зазначив він. 
 
Керівник тернопільського «Освітньо-аналітичного центру розвитку громад» Максим Черкашин звертається по допомогу до всіх, хто може донести інформацію про «Відкритий ринок» до дрібних фермерів та сімейних фермерських господарств.
 
«Розуміємо, що в сільській місцевості онлайн-сервіс може бути не таким зручним, як класичні методи, — зазначив він, — проте класика на карантині не працює. Новий же проєкт справді запрацює на повну потужність, якщо нам вдасться залучити якомога більше мешканців села». 
 
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан висловив переконання, що проєкт існуватиме та розвиватиметься і в подальшому, коли складні карантинні часи минуть. «Адже всі ми знаємо, що майбутнє — за сучасними технологіями. Тому Асоціація міст України підтримала цю ініціативу і закликає громади сприяти її максимальному поширенню та залученню місцевих сільгоспвиробників».