Ізраїль в останній момент уникнув четвертих дострокових виборів до парламенту поспіль

13.05.2020
Новосформований уряд Ізраїлю приведуть до присяги у четвер, 14 травня, о 13:00, повідомляється на сайті Кнессету Ізраїлю.
 
Попередньо передбачалося, що складатимуть присягу 13 травня, але спікер місцевого парламенту Бені Ганц переніс процедуру на день, бо 13 травня до Ізраїлю прибуде держсекретар США Майк Помпео, щоб зустрітися з Нетаньяху та Ганцом.
 
Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху сформував новий коаліційний уряд 6 травня, після семи тижнів переговорів, понад рік політичної кризи та трьох дострокових парламентських виборів упродовж цього часу. Наявність нового уряду оголошено буквально за кілька годин до того, як сплине остаточний термін, після якого довелося б проводити ще одні дострокові вибори. 
 
Довгоочікуваний уряд відбувся завдяки тому, що Нетаньяху вдалося перетягти на свій бік (до коаліції з партією «Лікуд») представників правої релігійної партії «Єврейський дім», аби у 120-мандатному Кнессеті нова коаліція таки мала більшість в 61 мандат.
 
Ціна домовленості (чи змови) — надання представнику «Єврейського дому» Нафталі Беннету дуже важливого в Ізраїлі портфеля міністра юстиції.
 
За 67 років своєї історії Ізраїль ніколи не мав однопартійного уряду, зазначає кореспондент Бі-Бі-Сі в Єрусалимі. Зате тепер матиме знову Нетаньяху, який очолить уряд вчетверте і перебуватиме на його чолі найдовше в історії єврейської держави. 
 
Нова урядова коаліція дуже строката, але єдина у своєму спротиві створенню палестинської держави, прибічником чого був головний супротивник Нетаньяху в боротьбі за прем’єрське крісло Бені Ганц. До посталої минулого тижня коаліції, окрім «Лікуду» та «Єврейського дому», входять ще три партії: центристська «Кулан» та дві релігійні ультраортодоксні «Шас» і «Об’єднаний іудаїзм Тори».
 
Ще один єврейський екстреміст, глава партії емігрантів з СРСР «Наш дім — Ізраїль» та колишній міністр закордонних справ Авігдор Ліберман, відмовився увійти до складу нової коаліції, бо вона, на його думку, недостатньо націоналістична. 
 
Приведення до присяги нового уряду стало можливим завдяки дозволу Верховного суду Ізраїлю. Судді минулого тижня одноголосно визнали, що висунуті 2019 року обвинувачення генпрокуратури Ізраїлю на адресу Нетаньяху в хабарництві, шахрайстві та обмані довіри народу не є достатньою підставою, щоб позбавити його права очолити уряд.