Борець-вільник викликав Олександра Усика на бій без правил через скандальне відео з погрозами

13.05.2020
Борець-вільник викликав Олександра Усика на бій без правил через скандальне відео з погрозами

Абсолютного ексчемпіона світу з профі-боксу в першій важкій вазі Олександра Усика викликали на бій без правил. (Фото з сайта sportarena.com.)

Спортивний світ поступово виходить зі сплячки, в яку його у березні занурив коронавірус.
 
 
І хоча бажання максимально швидко повернутися до старого змагального ритму реалізувати не вдалося — більшість спортивних господарств наразі лише готується до рестарту, складаючи оновлені змагальні календарі, — окремі представники спортивної індустрії вже пішли в бій.
 

Особливий підтекст

Нехай і за порожніх трибун, але в американському містечку Джексонвіль, що в штаті Флорида, минулих вихідних відбувся 249-й за ліком турнір Абсолютного бійцівського чемпіонату (UFC), на який безпосередньо відреагував президент США Дональд Трамп.
 
«Вітаю очільника UFC Дена Уайта, у них великий вечір. Нам це подобається. Давайте повернемо спортивні ліги, давайте грати», — заявив господар Білого дому.
 
«Бої без правил» — як часто називають Абсолютний бійцівський чемпіонат за його різнобарв’я бойових технік та обмежену кількість заборонених прийомів — користується серйозною глядацькою увагою в усьому світі. Подейкують, що у світових телевізійних рейтингах Абсолютний бійцівський чемпіонат навіть випереджає бокс.
 
Водночас в Україні UFC лише набирає своєї популярності. Відсутність в «октагоні» (восьмикутному ринзі, обнесеному сіткою) успішного вітчизняного бійця, думається, дещо стримує зростання рейтингів цього змагального виду в Україні. 
 
Хоча, не так давно, до Києва приїздив колишній чемпіон у напівлегкій та легкій вазі UFC — зірковий ірландець Конор Мак-Грегор. І своїм візитом він, без сумніву, додав трохи залікових балів до рейтингу Абсолютного бійцівського чемпіонату в Україні.
 
При цьому не виключено, що в найближчому майбутньому в Україні в рамках «боїв без правил» може відбутися серйозне протистояння за участі колоритних представників вітчизняних єдиноборств — вільної боротьби та боксу.
 
Щоправда, історія, котра змусила бронзового призера чемпіонату світу-2018 зі спортивної боротьби у віковій категорії до 23 років — уродженця Шепетівки Богдана Грицая — викликати на очний бій колишнього абсолютного чемпіона з профі-боксу у важкій вазі кримчанина Олександра Усика, має особливий підтекст і значною мірою виходить за межі класичного спорту.

Правила «октагону»

За словами борця-вільника, його вивело з рівноваги й обурило відео, в якому Усик привселюдно обіцяє відправити в нокаут своїх критиків, якщо ті помилково «відчинять не ті двері», тобто втручатимуться не в свої справи й не слідкуватимуть за своїми висловлюваннями.
 
«Це неприпустимо. Я не витримав, адже раніше такого не бачив, щоб професійний спортсмен займався залякуванням простих людей. Саме тому я й запропонував опоненту вийти зі мною в «клітку». Нехай покаже, на що здатен, а не лякає», — заявив Грицай, додавши, що для нього є неприйнятною позиція його можливого візаві, котрий не помічає агресії РФ на сході України й на цьому тлі говорить про дружбу слов’янських народів.
 
Водночас не виключено, що скандальне відео, зняте Усиком та його тренером Сергієм Лапіним, мало адресний характер. Змайструвавши нетривалий «повчальний» відеоролик, боксер та його наставник, котрі, до слова, представляють Крим, погрожували «нокаутом» не простим людям, а намагалися передати до США персональний привіт вітчизняному боксеру-професіоналу Івану Редкачу, котрий незадовго до цього інциденту порадив Усику виключити зі своєї команди Лапіна, у котрого, за словами Редкача, начебто є російський паспорт.
 
Спочатку здавалося, що представники боксерської еліти намагалися в публічній площині, за посередництва соціальних мереж, вирішити якийсь локальний конфлікт. Однак у багаття несподівано підкинули хмизу, й протистояння перейшло в зовсім іншу площину...

Запрошення до рингу

...Разом зі своїм зірковим товаришем Василем Ломаченком Усик нещодавно знявся в спільному документальному проєкті Києво-Печерської лаври та одного з російських монастирів, де на камеру хлопці заявили, що, попри війну на сході України, продовжують спілкуватися зі своїми друзями з Росії й вважають, що українці, білоруси, росіяни — це один народ.
 
У результаті боксери опинилися в розділі «Чистилище» сайта «Миротворець», автори якого визначають осіб, котрі, на їхню думку, можуть становити загрозу основам національної безпеки України й, поміж іншого, займаються маніпуляцією суспільно значимої інформації. Там заявили, що боксери легко стали інструментом російської пропаганди.
 
У Росії, звичайно ж, спробували скористатися ситуацією, й генеральний секретар федерації боксу цієї країни Умар Кремльов натякнув, що Російська Федерація готова надати своє громадянство Усику та Ломаченку. Утім промоутер Олександра Усика Олександр Красюк миттю відреагував: «Не маєте взагалі права згадувати імена українських боксерів».
 
Загасити конфлікт спробувала жінка. Знана у минулому майстриня боксу, ексчемпіонка світу Аліна Шатернікова переконливо стверджує, що Усик та Ломаченко люблять Україну, тільки по-своєму.
 
«Так, Олександр і Василь не ідеальні, як і кожен з нас, вони можуть помилятися, як і кожен з нас, вони можуть бути далекі від реалій подій на сході України. Та, врешті-решт, вони можуть бути піддані впливу адептів Радянського Союзу. Вони ж просто люди», — каже боксерка.
 
При цьому Шатернікова закликає українців припинити поділ на своїх та чужих і подивитися на світ не очима ненависті, а очима любові. 
 
Натомість інший ветеран вітчизняного профі-боксу — колишній чемпіон світу за версією WBA у першій напівсередній вазі Андрій Котельник, який нині очолює федерацію боксу Львова, висловлює протилежну думку: «Мені здається, поки йде війна, з участю в таких фільмах або висловлюваннях на тему братнього народу Усику та Ломаченку можна було б почекати або не говорити про це публічно. Виглядає трохи дивно». 
 
Хай там як, а Усик доволі швидко відповів на пропозицію Грицая, заявивши, що приймає виклик. Але при цьому пропонує свої умови — бій у боксерському рингу.
 
«Я сповідую правила, боксую за правилами, живу за правилами. Тож ласкаво прошу до рингу. Потрібно домовитися, де і коли ми будемо боксувати, на яких умовах. А бої без правил? Це не моя стихія, хоча і в ній можна спробувати», — зауважив Усик. 
 
При цьому він наголосив, що ніхто не зможе його вигнати з України. «Я тут живу, я тут народився й виріс. Я — українець, моя країна — Україна», — додав боксер.