Перший промінь надії: у Європі зафіксували різке скрочення смертей від коронавірусу

28.04.2020
Перший промінь надії: у Європі зафіксували різке скрочення смертей від коронавірусу

Навіть у захисній масці можна відчути вільний подих весни. Особливо, коли статистика перестає лякати подихом смерті від коронавірусу.

Минулої неділі, 26 квітня, одразу в кількох найбільш вражених коронавірусом країнах Європи зафіксовано значне скорочення кількості смертей від цього захворювання.
 
 
Зокрема, у Франції за добу зареєстрували 242 летальних випадки на тлі суботніх 369 смертей, повідомило міністерство охорони здоров’я цієї країни.
 
 
Загальна кількість загиблих із початку березня склала тут 22 тисячі 856 осіб, з яких 14 тисяч 202 пацієнти померли в лікарнях, а 8 тисяч 654 — у будинках для літніх людей.
 
 
У неділю відносно багато парижан відважилося вийти за покупками: продовольчим магазинам продовжили роботу і на вихідний день.
 
Прем’єр-міністр Франції Едуар Філіпп сьогодні, 28 квітня, представить в Національних зборах (парламенті) план виходу країни з режиму ізоляції. Планується, що депутати нижньої палати, де є президентська більшість, цього ж дня і схвалять документ.
 
В Італії за добу зареєстровано 260 летальних випадків. Це найнижча добова смертність в країні від коронавірусу, починаючи з 14 березня.
 
І ще одна позитивна новина, яку повідомило італійське міністерство охорони здоров’я: кількість нових пацієнтів, які за минулу добу потрапили до лікарень (2324), також стала найнижчою з 20 березня.
 
Позитивна динаміка дозволяє італійським містам планувати нове життя після карантину. Наприклад, Мілан, який вперше за довгі роки дихає чистим повітрям, планує і за нормалізації ситуації обмежувати автомобільний рух у місті на мінімальному рівні.
 
В Іспанії кількість смертей від коронавірусу за останню добу стала найменшою за цей місяць: в неділю в лікарнях померло 288 пацієнтів. А загальна кількість летальних випадків в Іспанії становить 23 тисячі 190 осіб. У неділю, після шести тижнів карантину, дітям дозволили вперше вийти на вулиці.
 
Нагадаємо, Іспанія була єдиною європейською країною, де діяла заборона виходу дітей віком до 14 років на вулиці. З неділі їм дозволено перебувати там з 9 до 21 години, але лише у супроводі дорослих і не далі, ніж один кілометр від дому.
 
У Великій Британії за добу зареєстровано 413 летальних випадків, що також є зниженням у порівнянні з суботою, коли померло 813 людей.
 
У Росії, яка запровадила карантинні заходи дещо пізніше більшості країн Європи, прес-секретар президента Дмитро Пєсков припустив, що країна має вийти на плато (рівний показник) з коронавірусом десь наприкінці травня. А поліпшуватися ситуація, скоріш за все, розпочне в перший місяць літа.
 
У неділю обнадійлива статистика надійшла і з Нью-Йорка, який наразі став головним вогнищем світової пандемії. В неділю від корнавірусу там померло 367 людей, але це вдвічі менше, ніж у пік епідемії, засвідчив губернатор Ендрю Куомо.
 
Він також повідомив, що будівельний бізнес та види виробництва з низьким ризиком зараження зможуть відновити роботу одними з перших, можливо, після 15 травня.
 
Із поліпшенням погоди люди почали частіше виходити до парків Нью-Йорка. Мер найбільшого міста США Білл де Блазіо заявив, що очікує на «дорожню карту» виходу з кризи до 1 червня. Він заявив, що процес нормалізації може зайняти до 20 місяців.
 
Станом на 27 квітня в Україні за добу зафіксували 392 нових хворих. За весь час пандемії 220 людей померли, 864 пацієнти одужали, повідомляє Центр громадського здоров’я. Чотири дні поспіль кількість нових хворих в Україні за добу не перевищувала 500 людей.
 
З 11 травня Україна поступово почне виходити з карантину. Відповідно до плану, який оприлюднив Кабінет Міністрів, якщо протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не буде змінюватись більш ніж на 5 відсотків, у країні знову відкриють зони відпочинку, частину об’єктів індустрії краси, тренування у командних видах спорту, заклади торгівлі непродовольчими товарами, кав’ярні на виніс, автомийки, веломагазини та велопрокат.
 
Решта послаблень можлива лише тоді, якщо кількість нових випадків буде щоденно зменшуватись 10 днів поспіль, запевнив на вихідних заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.