А лікарі обійдуться: на улюблене дітище Кернеса зоопарк додатково виділили 400 мільйонів

28.04.2020
А лікарі обійдуться: на улюблене дітище Кернеса зоопарк додатково виділили 400 мільйонів

Днями депутати Харківської міськради проголосували за виділення додаткових 400 мільйонів гривень, яких не вистачило на цьогорічний етап реконструкції міського звіринця.
 
Потребу в доплаті влада пояснила тим, що «з’явилися зміни обсягів фінансування заходів Міської програми оновлення та розвитку Харківського зоопарку». Згідно з кошторисом, зараз, щоб продовжити реконструкцію, потрібно 1,058 мільярда гривень. 
 
Як «УМ» повідомляла раніше, цей парковий об’єкт чиновники перебудовують із 2016 року і встигли тут «освоїти» не один мільярд гривень.
 
Але бюджет нескінченного проєкту й далі поглинає народні гроші. Жонглювання астрономічними сумами вражає цинізмом тих, хто їх обґрунтував і подав на ухвалення депутатам. Скажімо, у мерії замовили 38 мільйонів не на будівництво, а на добудову (!) «палацу» для самки слона з трансформаторною підстанцією, а також 9 мільйонів для здачі під ключ будинку самців цього ж виду тварин і ще 22 мільйони – для фінальних робіт із облаштування відкритих вольєрів.
 
Подбали управлінці й про рибок (плаватимуть в океанарії за 139 мільйонів гривень) та про бурих ведмедів, хатину яким спробують звести за стартові 44 мільйони гривень. 
 
У списку нових об’єктів — бегемотник, приміщення для пінгвінів, архітектурний рай для пари амурських тигрів. І все б нічого, якби не одна суттєва деталь.
 
На тій же сесії депутати виділили на медицину Харкова... скромні 47 мільйонів гривень. А трохи раніше поскупилися на доплату лікарям, які саме опікуються хворими на коронавірус.
 
Мер Кернес пояснив, що подібні витрати — турбота держави та ХОДА. Але це не так.
 
«Дитяча і доросла інфекційні лікарні приймають, у тому числі, й мешканців Харкова, — прокоментував ситуацію виданню KHARKIV Today депутат від «Самопомочі» Тарас Сітенко. — Тому було б правильно підтримати медиків, які наразі опинилися в авангарді боротьби. Міськради не впливають на зарплати, але створюють спеціальний фонд для підтримки медичного персоналу».
 
Причина, чому Геннадій Кернес не хоче розщедритися на медицину, проста. Він, як і мери інших великих українських міст, після децентралізації відчув нові ресурсні можливості, вважає політолог Андрій Золотарьов.
 
«Перетягування фінансового каната з центром призвело до того, що непотрібне залишаємо, а необхідне — ріжемо, — сказав він у інтерв’ю інформаційній агенції RegioNews . — Харківський градоначальник щосили демонструє карантинний сепаратизм. Мери відчули момент слабкості й діють, не озираючись на центральну владу. При Порошенку ще побоювалися, а зараз у них багато в чому розв’язані руки».