Чорнобривці для мами, рулет сюрпризів та очі цариці: казкова кулінарія Юлії Стець-Грещук зі Львівщини

28.04.2020
Чорнобривці для мами, рулет сюрпризів та очі цариці: казкова кулінарія Юлії Стець-Грещук зі Львівщини

Юлія Стець-Грещук та її маленький помічник.

Є люди, які творять, напевне, й уві сні. Їм хочеться охопити все, усе прикрасити, всіх нагодувати, а ще вони надихають тих, хто поряд, вчать і мотивують.
 
 
Існує думка, що саме таким людям добре дається до роботи тісто — воно відчуває руки доброї господині.
 
 
Такою є Юля Стець-Грещук із міста Пустомити, що на Львівщині.
 
Мама маленького синочка, дружина, яка чудово порається по чималому господарству, вчителька іноземних мов, і, як у фільмі, зрештою вона просто красуня — має чудове хобі, яке так і називає: «Моє солоденьке хобі». 
 
«Пам’ятаю, підлітком завжди жартувала, що моє кредо: приносити користь суспільству, але не знаю, куди нести», — долучається зі своїм запальним гумором Юлія. 
 
Можливо, збоку краще видно, але своїм хобі — кулінарією — Юлія Стець-Грещук уже приносить чималу користь суспільству.
 
Рецепти її барвистої, ошатної, дуже смачної випічки передаються від господині до господині з такою швидкістю, що тільки встигай занотовувати, щоб і собі долучитися до смачного приємного дійства. Я, приміром, дуже вдячна майстрині за пляцок «Очі цариці»: вдався з першого разу, на смак — чудовий, на вигляд — точнісінько ніби з якогось казкового застілля.
 
«Свої кулінарні фантазії і почала якнайповніше втілювати зараз, у декретній відпустці. Переважно печу вночі, бо вдень маю малого помічника, який допомагає у тому, що собою ж і додає роботи, — малючок! Буває, побачу якусь квітку чи просто красиве фото з барвами, і виникає бажання відтворити ті самі відтінки у випічці, я це люблю». 
 
Хіба ж не такі маленькі справи й створюють справжній родинний затишок?
 
«Найбільше задоволення мені приносить те, що людям смакує моя випічка, — каже Юлія. — Прочитала гарну фразу і цілком її поділяю: будьте весь час зайняті — це найефективніший спосіб від депресії. Мені завжди мало часу, і якби можна було не спати, я би ще чимось займалася», — додає вона.

Барвистий вафельний рулет — смаколик із дитинства

Також пам’ятаю цей ніжний, хрусткий рулетик: от ніби простий десерт, але володіє особливою здатністю створювати і великі свята, і маленькі, власні. Юлія Стець-Грещук розповідає, як приготувати вафлі, які стануть окрасою будь-якого столу і будь-кого віднесуть у часи дитинства. 
 
Інгредієнти: вафельні листи квадратні — 5 шт., желе — 3 пачки, вода — 0,7 л, крекер кавовий — 180 г, какао — 6 ст. л., кокосова стружка — 200 г, молоко — склянка (200 мл), манка — ст. л., цукор — 8 ст. л., масло — 300 г.
 
Крок 1. Готуємо желе: для цього 3 пачки желе заливаємо 0,7 л окропу. Розмішуємо до розчинення, виливаємо у квадратну форму, застелену харчовою плівкою. Залишаємо застигати. 
Крок 2. Готуємо кокосову масу: 200 г кокосової стружки, склянка молока, 6 ст. л. цукру покласти в каструлю і поставити на вогонь. Помішуємо, щоб цукор розчинився. Як почне кипіти, додаємо ст. л. манки (без чубка), варимо ще 5 хвилин. Накриваємо кришкою та залишаємо до охолодження, збиваємо з 300 г м’якого масла.
Крок 3. Шоколадна маса: крекер подрібнити в чаші блендера. Окремо закип’ятити 0,5 л води, додати до неї 6 ст. л. какао та 2 ст. л. цукру, перемішати та варити ще 5 хвилин на малому вогні. В гаряче какао всипати подрібнений крекер. Швидко перемішати (маса буде за консистенцією, як пластилін). 
Крок 4. Шоколадну масу поділити на 5 частин та гарячою масою змастити кожну вафлю. 
Крок 5. Кокосову масу також ділимо на 5 рівних частин. Змащуємо вафлі кокосовою масою поверх шоколадної (коли шоколадна маса застигне).
Крок 6. Виймаємо застигле желе з форми. Розрізаємо на 5 рівних смужок. Кладемо смужку желе на один край вафельного листа і скручуємо в рулет. Готові рулети залишаємо у холодильнику на кілька годин, щоб просочилися.
 
Поради: якщо маса буде не достатньо гарячою, то вафлі можуть погано просочитися, і скрутити їх у рулет не вдасться. Тому тут усе треба робити дуже швидко.
 
Щоб легше було втирати шоколадну масу у вафлю, її треба потримати на пару (над каструлею з гарячою водою), відтак щоразу при намазуванні нової вафлі маса буде, як свіжа.
Важливо желе нарізати саме рівними квадратами, не прямокутними шматочками, так при скручуванні вийде ідеально круглий рулет.
 
Ну і головне: якщо вже 10 хвилин пройшло, а рулет добре не просочився, при скручуванні ламається і тріскає, то вихід теж є. Потрібно злегка скропити поверхню водою і поставити вафлю, нехай набереться вологості. 
 
Вафельний рулет.

«Чорнобривці» — пляцок для мами

«Я мала дуже гарний приклад: моя мама завжди щось смачненьке пекла для своїх «спиногризів» — так з любов’ю називала вона нас, балувала піклуванням, увагою, смачним. Таку традицію запровадила: щонеділі до чаю в хаті були випечені для нас смаколики, а про свята й мови нема — 3-5 пляцків пекла. А тепер дочекалася, що печуть для неї», — каже Юлія. І додає, що народилася вона в дуже мальовничому селі, дуже любить його і, напевне, і любов до соковитих природних барв — звідти. 
 
Кожна мама хотіла б, щоб дитина їй спекла пляцок, і от у нас з’явилася така нагода! 
 
«Рецепт знайшла в маминому записнику, тому сміливо можу назвати своїм, так як ніде раніше не зустрічала. Пляцок не занадто солодкий, не забитий, м’який, дуже легко печеться. Висота 9 см», — додає майстриня. 
 
Знадобиться форма 27/37
 
Для коржів: 250 г маргарину, 3 ст. борошна, 100 г цукру, 3 ст. л. какао, 5 ст. л. сметани, розпушувач — пакетик .
Макова маса: мак (купила готовий мелений) — 250 г, 3 яйця, 1,5 ст. цукру, 100 г масла (топленого холодного) — змішати.
Кокосова маса: 6 шт. білків (білки з цукром добре збити), 1 ст. цукру, 200 г. кокосової стружки, 2 ст. л. крохмалю — змішати.
Крем: 6 жовтків, 1 ст. цукру, 2 ст. л. борошна, 300 мл свіжого молока, 400 г масла.
 
До маргарину додати цукор, сметану, какао та борошно. Замісити туге тісто. Розділити на 6 рівних частин: 3 частини поставити в холодильник, а ще 3 — в морозильну камеру. 
Після охолодження (десь приблизно через 45 хв.) витягуємо одну частину тіста з холодильника і розкачуємо на форму, зверху змащуємо маковою масою, потім — кокосовою, а на верх тремо на тертці частину тіста з морозильної камери. Випікаємо 15-20 хвилин при температурі 175 — 180 градусів. Так робимо зі всіма коржами. Даємо вистигнути та перемащуємо кремом.
 
Макова маса: змішати всі інгредієнти.
 
Кокосова маса: ретельно збиваємо білки з цукром до загустіння, додаємо кокосову стружку, крохмаль та змішуємо.
 
Крем: жовтки збити з цукром, борошном та молоком. Варити на малому вогні до загустіння, після повного охолодження додаємо 400 г масла.
Для любителів маку чи кокосу пропорції можна збільшити і навпаки. Дати настоятися 6 годин. І запрошувати маму до столу! І ще — кого забажаєте: сподобається всім!
 
Юлині «Чорнобривці». 

«Очі цариці» — подаруйте рідним казку!

Інколи добру родинну казку здатен створити смачний пиріг, спечений люблячою людиною. Знаємо ми це чи ні, відчуваємо чи ні, коли печемо, але рідних дуже тішить така опіка, турбота, розповідає Юлія Стець-Грещук.
 
І додає: «Спечіть красивий казковий пляцок «Очі цариці»! Легко печеться, а в розрізі — просто вау!». Рецепт вона, звісно, пояснює детально.
Розмір форми 27/37. 
 
Темний корж: 6 жовтків, 2 яйця і стакан цукру збити до білого кольору (4-6 хвилин), додати 4 ст. л. борошна,1 ч. л. порошку до печива, 5 ст. л. олії, 2 ст. л. какао — збити міксером на найменших обертах.
 
Світлий корж: 6 білків і дрібку солі збити до піни, додати 1,5 ст. цукру, збити. Додати ст. крохмалю, збити міксером на найменших обертах, додати ст. л. оцту, 5 ст. л. олії — акуратно перемішати.
 
Викладаємо на форму, застелену пергаментом, потім — темне тісто, зверху кульками — світле тісто.
 
Перемішуємо виделкою спіралеподібно (щедро робимо візерунки, потім буде гарний в розрізі).
 
Крем: 500 г молока, пакетик ванільного пудингу, 5-6 ст. л. цукру — зварити, остудити і збити з 200 г масла. 2 пакети зеленого желе попередньо розчинити в 500 мл гарячої води і залишити гуснути.
Перекладаємо: корж розрізаємо на 2 частини. На нижній корж викладаємо крем із печивом колобок (у мене пішло 35 шт.), місце між печивом заповнюємо желе, яке почало гуснути, на печиво викладаємо залишки крему і накриваємо другою частиною коржа.
 
«Обов’язково хоча б 8 год. має постояти!» — коментує майстриня.
 
Юлині «Чорнобривці». 
 
Результат приємно подивує і вас, і вашу родину. 
 
Юлія Стець-Грещук радить нам створювати і власні кулінарні шедеври, бо це — просто і приємно, на це надихає весна і рідні люди. Смачного!