Коронавірус: Міносвіти рекомендує відмовитися від останніх дзвоників і випускних вечорів

22.04.2020
Цьогорічні випускники, найімовірніше, підуть у самостійне життя без традиційних  урочистостей.
 
Днями Міністерство освіти порекомендувало школам відмовитися від масових святкових заходів, уклавши графік поетапного завершення начального року.
 
Табелі та свідоцтва про здобуття середньої освіти 11-класники зможуть отримати вже після 15 червня, а 9-класникам такі ж документи видаватимуть за спеціальним графіком з урахуванням тривалості карантину.
 
Учні 1-8-х та 10-х класів, які планують залишитися у своїй школі, повинні надіслати копії відповідних документів електронною або звичайною поштою. Оригінали можна буде подати у вересні. 
 
Як і передбачалося раніше, підсумкова оцінка знань проходитиме у синхронному та асинхронному режимі. Для цього в Міносвіти  запропонували чималий перелік різних інтернет-платформ, де учні у зручний для себе спосіб зможуть скласти тести, написати диктант чи контрольну роботу.
 
У процесі підготовки вони використовуватимуть відео- та аудіозаписи уроків, що були надіслані вчителями під час дистанційного навчання. 
 
Школи мають право самостійно обирати прийнятний для себе канал віртуальних комунікацій, але про свій вибір повинні повідомити учнів та їхніх батьків на сайтах навчальних закладів.
 
У рекомендованому списку є такі ресурси, як Googleclassroom, Naurok, Moodle та відеоінструменти Skype, Zoom тощо. Результати оцінювання розсилатимуться на вказані учнями адреси. Це може бути електронна пошта, смс-повідомлення на телефон чи месенджер. 
 
Цього року учнів 4-х та 9-х класів звільнили від державної підсумкової атестації, а 11-класники складатимуть ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Безпосередньо у школі ДПА може проводитися лише у випадках, передбачених законодавством. 
 
Учні, які проживають на неконтрольованій території або на лінії зіткнення та бажають в один рік екстерном пройти ДПА за рівень базової та профільної освіти, цього року звільняються від державної підсумкової атестації, але проходитимуть річне оцінювання за 9-й клас у порядку, визначеному пунктом 10 розділу ІІ Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти. Водночас 11-класники проходитимуть ДПА безпосередньо у школі, якщо вони через карантин не змогли зареєструватися для участі у ЗНО. 
 
Окрім цього, випускники, які проживають на окупованій території, для вступу до закладів вищої освіти можуть звертатися до освітніх центрів, які працюватимуть на базі уповноважених закладів вищої освіти. Такі центри вже відкриті також у ВНЗ, що розташовані на території Луганської та Донецької областей.
 
За попередніми даними, новий навчальний рік має усі шанси стартувати, як завжди, у вересні, але заняття розпочнуться з перевірки знань, отриманих на онлайн-уроках. Для цього у міністерстві порекомендували учителям суттєво збільшити навчальний час «на узагальнення та закріплення навчального матеріалу за попередній рік».