М’ясні книжки та весняні салати: смачні рецепти Тетяни Мельничук

22.04.2020
М’ясні книжки та весняні салати: смачні рецепти Тетяни Мельничук

Тетяна Мельничук.

Христос воскрес! Наші господині від душі творили паски та інші страви до Великодня — аж очі розбігалися від рецептів.
 
 
І коли вже здавалася, що кращих рецептів годі й шукати, що перевершити себе буде складно, я побачила добірку рецептів Тетяни Мельничук і подумала, що кулінарна фантазія має лише початок.
 
 
Що не може не тішити: попри особливості і нинішніх великодніх свят, які також «на карантині», вони тривають, і господині роблять усе можливе, щоб у родинах відчувалися ці свята якнайліпше.
 
А головне, що вони отримують від цього неабияке задоволення і надихають на приємний процес кулінарної творчості інших господинь. 
 
Тетяна Мельничук мешкає у Збаражі у власному будинку, тому каже: «Роботи завжди вистачає». А надто зараз, коли весна «розбудила» клумби та городи. А ще вона любить вишивати, що додає особливого драйву і натхнення, проте вимагає часу.
 
Але господиня каже, що скільки б не було роботи, смачні страви в родині створюють особливий затишок, причому вони не обов’язково мають бути дорогими і аж надто вишуканими. Вони мають бути з такими «родзинками», які до смаку дорогим людям і які передаються з покоління у покоління.
 
Родина Тетяни Мельничук — чоловік, дві донечки (і котик, додає вона) — любить її смаколики. 
 
«Люблю запах свіжоспеченого хліба (мама працювала на хлібозаводі, завжди був свіженький хліб), а під час карантину почала ще частіше випікати хліб, — продовжує господиня, яка насправді дуже скромна, бо рецепти її хлібів — житнього, селянського — уже давно завоювали повагу в господинь.

Багети на холодній опарі 

Багато господинь хваляться тим, що за карантин навчилися випікати хліб. Тетяна Мельничук пропонує рецепт хрумких духмяних багетів і запевняє, що не знайдеться таких, кому вони не сподобаються.
 
Потрібно: холодна опара (біга): 210 г борошна, 1, 5 г дріжджів сухих (0,5 ч. л.), або 4 г пресованих, 210 г води, 0, 5 ч. л. цукру.
 
У 50 мл теплої води (беремо із загальної кількості) розводимо дріжджі та цукор, залишаємо на 15 хвилин.
 
До просіяного борошна додаємо розчинені дріжджі, решту холодної води, перемішуємо і ставимо у холодильник. 
 
Раз на добу легенько вимішати. З цієї порції виходить 400 г опари.
 
Бігу можна використовувати через добу, чим старіша — тим краще.
 
Для багетів потрібно 200 г біги, яку витягнути на ніч з холодильника, накривши плівкою.
 
Тісто: 250 г води (кімнатної температури), 400 г борошна, 8 г солі, 25 г води (теплої), 0, 5 ч. л. цукру, 3 г дріжджів сухих або 8 г пресованих.
До 25 г теплої води додати цукор, дріжджі, розмішати і залишити на 15 хвилин для активації.
 
До борошна додати воду і залишити на 15 хвилин, затим влити 200 г холодної опари і розведені дріжджі, замішувати 5 хвилин. Всипати сіль, вимішувати ще 8 хвилин (тістомісом або руками).
Тісто перемістити в чашу, змащену олією, накрити плівкою і залишити на 3 години, 2 рази обім’яти кожні 60 хвилин.
 
Тісто поділити на 2-3 частини, сформувати багети (я легенько розкачую тісто, згортаю рулетом). Багети залишити на 30-40 хвилин при кімнатній температурі, накривши рушником. Духовку нагріти до 240-250 градусів.
 
Багети покласти на гаряче деко з пергаментом швом донизу, зробити надрізи. 
 
Випікати 5-7 хвилин із парою (ставлю сковороду з окропом), 25-30 хвилин без пари при температурі 180-200 градусів.
 
Багети на холодній опарі.

М’ясна «Книжка»

На вигляд це м’ясо дуже апетитне: рум’яне, соковите, цікаве. По завершенні карантину таким можна здивувати будь-яких гостей. 
 
За рецептом пані Тетяни, потрібно: кіло м’якоті м’яса, 2-3 помідора, 150-200 г сиру, 3-5 зуб. часнику, зелень кропу.
 
Маринад: ст. л. соку лимона, ст. л. олії, ст. л. гірчиці.
 
На м’ясі зробити поперечні надрізи (не до кінця), посолити, поперчити.
 
Зробити маринад, змастити м’ясо на 10-12 годин (можна менше).
 
Порізати пластинками сир, помідори, часник. У кожен надріз покласти сир, помідор, часник (можна гриби).
 
До м’яса я додала картоплю, посипала зеленню, загорнула у фольгу.
 
Запікати при температурі 180-200 градусів годину, затим відкрити фольгу і запікати 20-30 хвилин. Чудова страва готова!
 
М’ясна «Книжка».

Крученики-верченики

Раз уже мова про м’ясні страви, то господиня нагадує про крученики. Впевнена, що готувати цю нашу давню страву вміє кожен, але Тетяна розповідає про нюанси власного рецепта. 
Потрібно: 1 кг полядвиці, сіль, мелений перець, олія.
 
Начинка: 0,5 кг печериць, 2 цибулини, 150-200 г твердого сиру, сіль, мелений перець, олія.
 
Заправка: 1-2 моркви, 1-2 цибулини, лавровий лист, сметана, вода, олія, сіль, перець мелений.
 
Полядвицю порізати, як на відбивну, відбити, посолити і поперчити. Гриби, цибулю порізати кубиками, моркву потерти. Гриби і моркву з цибулею окремо обсмажити, охолодити, додати потертий сир, сіль, перець.
 
До начинки можна додавати кукурудзу, порізаний помідор. На край шматка м’яса покласти начинку, скрутити.
 
 Смажити крученики на гарячій пательні, спершу ту сторону, де шов, щоб крученик не розкрився. Порізану цибулю і потерту моркву обсмажити.
Сметану, розведену з водою на половину, закип’ятити, додати сіль, перець, лавровий листок.
 
На дно жаростійкого посуду викласти обсмажені цибулю з морквою, скласти крученики, зверху посипати цибулю з морквою, залити сметаною.
Крученики запікати в духовці при температурі 180 градусів або на плиті приблизно 40 хвилин.
 
Крученики-верченики.

Бочок в цибулинні

Це дуже смачно, апетитно і гарно, не зупиняється з м’ясною темою Тетяна Мельничук і розповідає, як приготувати цей кулінарний шедевр. 
 
Маринад: літр води, 200 мл солі, ст. л. цукру, 2 ст. л. оцту (9%), 0,5 ч. л. перцю горошком, 0,5 ч. л. перцю пахучого, 3 лаврові листочки, 2 жмені лушпиння цибулі, 0,5-1 головка часнику.
Бочок добре помити, порізати на порційні шматочки зі шкіркою.
 
Зварити маринад без часнику. У маринад покласти шматки бочка і варити 40 хвилин (якщо грубіші шматки, то збільшити час варіння на 10-20 хвилин). За 10 хвилин до кінця варіння додати видушений часник. Витягнути бочок із маринаду, охолодити.
 
Бочок в цибулинні.

Салат «Весняний» 

Навесні має бути багато весняних салатів. Пані Тетяна пропонує свій варіант чудового салату. 
 
Для його приготування потрібно: банка тунця, салат «мікс» (або пучок петрушки, цибулі, кропу), сир фета, огірок, варене яйце, консервована кукурудза, цибуля, сіль, перець.
 
На тарілку викласти салат «мікс», тунець, порізаний сир кубиками, огірок і яйце-кружальцями, порізану цибулю, кукурудзу, полити заправкою.
 
Салат «Весняний».

Макові булочки — смачно та гарно!

Мама двох чудовий помічників Тетяна Мельничук знає, як спекти пухкі, надзвичайно ніжні маковички. 
І ділиться рецептом.
 
Тісто: 0, 5 л кислого молока, 50 г дріжджів, 160 г цукру, 100 г масла, 2 яйця, 1/4 ч. л. солі, кг борошна (приблизно).
 
Начинка: 200 г маку, 100 г цукру, 30 г ізюму чи цукатів, 20 г горіхів, 2 білка, 1-2 ч. л. масла, яблуко, 2 жовтки, 1-2 ст. л. молока, 1-2 ст. л. маку.
 
Кисле молоко підігріти, весь час помішуючи. Додати дріжджі, 2 ст. л. цукру, 100-200 г борошна, залишити на 30 хвилин.
Яйця збити з рештою цукру, посолити.
 
До молока додати розтоплене масло, яйця з цукром, поступово — борошно. Замісити, залишити під рушником приблизно на півтори години.
 
Мак запарити, відцідити, змолоти, додати ізюм, подрібнені горіхи, масло (можна не додавати), потерте яблуко (щоб макова начинка була не суха) та збиті білки з цукром.
 
Тісто розділити на дві частини, розкачати, змастити маковою масою, скрутити рулети, розрізати порційно по 8-10 см. Залишити на 15-20 хвилин, затим змастити жовтками, збитими з молоком, посипати сухим маком.
 
Випікати при температурі 180 градусів. 
 
Маковички.
 
Смачного бажає кулінарна майстриня зі Збаража! Натхнення на кулінарну творчість!