Випробування «залізної» людини: що не так із відстороненням Данила Сапунова через позитивний допінг-тест

22.04.2020
Випробування «залізної» людини: що не так із відстороненням Данила Сапунова через позитивний допінг-тест

Данило Сапунов багато років належав до світової еліти триатлону. (Фото uk.wikipedia.org)

Інформація про те, що провідний вітчизняний триборець дискваліфікований на 48 місяців через позитивний допінг-тест, неабияк здивувала.
 
 
На пару тижнів раніше й жартівники надали б їй барв до Дня сміху (1 квітня). А якщо серйозно?
 
 
Пункт «А». Вважати запізнення варто на кілька місяців, адже проба, куди вскочив «еритропоетин», бралася ще до проведення на Гаваях змагань під назвою IRONMAN World Championship у жовтні минулого року.
 
Пункт «Б». Сапунов уже понад три роки як не залучений до змагань у лавах штатної збірної, себто його прізвище відсутнє в офіційному складі, що розміщений на сайті triathlon.org.ua.
 
Нарешті, пункт «В». Сам турнір, у назві якого вказана «Залізна людина», не має нічого спільного з олімпійським форматом — то, скоріше, екстремальна версія на значно довших дистанціях, і протоколи учасників друкуються поза контентом Міжнародного союзу триатлону (ITU) зі штаб-кватирою в Лозанні.

Зроду не було й от — знову?

Виникає запитання — навіщо знадобилося з офісу серії IRONMAN надсилати повідомлення про хибну дію Сапунова на адресу ФТУ, яка цим проєктом... не опікується взагалі?
 
Тільки заради того, щоби 38-річний атлет, який представляв Житомирську область, не виступав би на внутрішній арені й у класичному триатлоні — так він і не збирався, створивши свій клуб у Броварах і готуючи інших, зокрема й аматорів.
 
І ще, віддавши перевагу «Залізній людині», наш земляк докладав куди більших зусиль на трасах — 3,8 км плавання, 180 км велогонки, 42 км бігу (у «класиці», все це, відповідно, сягає 1,5; 40 і 10 км).
 
До речі, роком раніше, восени 2018-го, Сапунов переміг в елітному розряді на IRONMAN Malaysia. Із подробиць: тільки на хвилях Малаккської протоки був найшвидшим угорець Балаж Чьоке, тоді як у сідлі байка та в кросі Данило не мав рівних.
 
Срібний призер японець Каїто Тохара сукупно виявився позаду більш як на 20 секунд. І коли бувалий у бувальцях універсал із двома вищими освітами(юридичною в тому числі!) в рідному Запоріжжі витримує азійський тягар спеки з вологістю повітря й долає згаданий супермарафон за вісім із половиною годин без вживання заборонених ліків, то чому вдався до цього згодом — напередодні фінальної стадії наступного сезону в США? 
 
Зрештою, в його послужному списку за всю кар’єру — добряча сотня виступів на офіційних перегонах під егідою ITU, приблизно 60 фінішів у чільній десятці й, зокрема, з дюжину золотих нагород різного рівня.
 
Уявіть собі, скільки разів він здавав аналіз на допінг! Мимоволі згадаєш крилатий вислів Віктора Черномирдіна: «Отродясь такого не было, и вот — опять». То може, варто нинішню халепу оскаржити?

Премії — не привід для зайвого ризику

— Подавати подібну апеляцію було б неактуальним, — бере слово головний тренер збірної України з триатлону Едуард Панарін. — Данило визнав застосування препарату. Й трапилося це в новому періоді його спортивної біографії, коли кожен сам собі режисер. Маючи за плечима три Олімпіади (Афіни й Пекін під прапором Казахстану, Лондон уже знову за Україну. — Є.К.) й не пробившись до Ріо чотири роки тому, він зосередився на довгих дистанціях, а це не вимагає узгоджень зі штабом національної команди. Хоча, звісно, все одно прикро...
 
— Можете пригадати інші «допінгові» приклади чи це, на щастя, нетипове явище для вітчизняного триатлону?
 
— Так, Дмитро Маляр із Дніпропетровської області отримав дискваліфікацію 2017 року, але, погодьтеся, це незначний відсоток порушень. Безумовно, висновки зроблено, тим паче Всесвітня антидопінгова агенція WADA запровадила вибіркове тестування навіть у позазмагальний час. Кожен із збірників та всі наставники добре це знають. Наша формула — навіть з огляду на можливий призовий фонд тих чи інших турнірів ти не маєш права ризикувати репутацією, власною та всього колективу. 
 
— Між іншим, а які перспективи здобуття олімпійських ліцензій й наскільки вплине перенесення термінів Токіо-2020 на рік?
 
— За великим рахунком, реальний шанс поїхати на свою четверту Олімпіаду має житомирянка, володарка Кубка Європи-2015 Юлія Єлістратова. Як мінімум, за критерієм ТОП-40 світового рейтингу. Деякі, але значно скромніші, види зберігають її земляк Єгор Мартиненко, учасник Ігор-2016 Іван Іванов з Горішніх Плавнів на Полтавщині та Маргарита Крилова з Донецької області. Чи зміниться диспозиція з допуском до весни 2021-го — питання риторичне. Водночас ми дивимося й за обрій. Ось, скажімо, перспективний Віталій Воронцов раніше вигравав етап Кубка Європи серед юніорів у Туреччині, а нещодавно в рамках дуатлону завоював «бронзу» в категорії U-23 на ЧЄ-2020 у Пунта-Умбрія (Іспанія), а в загальному чоловічому реєстрі став дев’ятим, відставши не надто відчутно від дворазового олімпійського чемпіона, британця Алістера Браунлі. Ну, а ризики фармакології, про які ми говорили, враховуємо постійно. 

Підозри навздогін

...Задля розуміння загальної тенденції, звернімо увагу на вид спорту з давніми традиціями на наших теренах — важкої атлетики. Її ще називають «залізною грою». Тут, дійсно, не обійшлося без пробоїв, досить того, що вимушено повернув свою золоту олімпійську нагороду-2012 Олексій Торохтій. Інша справа, де й як зберігалися шість довгих років ємкості з пробами, оголошеними «поза законом» наприкінці 2018-го? Й що це за такий гріх (знадобиться терпіння прочитати — дигідрохлорметилтестостерон), що за нього харків’янину присудили покарання всього на два роки? Решту регалій (одну світову й дві європейські) сезонів-2009/2011 Торохтій, уявіть собі, не втратив. Але, оскільки турніри 2018-го пропустила вся збірна, то треба розібратися. Допоміг «УМ» державний тренер з важкої атлетики Кім Ткаченко:
 
— Зауважу, що з поправкою на відтермінування Токіо-2020 Торохтій встигав би повернутися на поміст, але ж він активну кар’єру давно завершив. Як організатор та тренер переключився на новітній варіант потужного фітнесу CrossFit , народжений на початку «нульових» у Каліфорнії (чимось перегукується з історією Сапунова. — Прим. Є.К.). До речі, варто розрізняти допінгові порушення під час змагань та виявлені між стартами. Чекаєте коментаря до «справи Пелешенка», я вгадав?
 
— Справді, здивувало, що Олександра не позбавили двох золотих відзнак на «Європі» та четвертого місця з Олімпіади в Ріо, але дали великий «строк», що потягнуло також на річну, даруйте, відсидку для команди в цілому?
 
— Не зовсім так. Оті континентальні старти в Норвегії та Хорватії Пелешенко пройшов, як ми кажемо, чистим, а між ними стартував у вазі 85 кг на олімпійському помості. Ще повторюся — тест поза змаганнями розцінюється інакше. Стосовно причини, Сашко написав, що від підвищеного тиску приймав діуретик, але WADA підозрює в ньому засіб маскування. І подвоїла санкцію через колишній випадок у юніорах. Ви маєте рацію щодо «невиїзного» року для команди. Для подібного вердикту передбачається наявність трьох персон під дискваліфікацією. А тут якраз вийняли, перепрошую, з архіву двох українських медалісток Пекіна-2008 Наталію Давидову та Ольгу Коробку. Хоча інші призи є чинними, зокрема, в Ольги три європейських «золота». Аналогічно, чемпіонка Європи-2015 та третя у світі-2009 Юлія Шимечко (в дівоцтві Каліна) немов навздогін до Олімпіади-2012 позбавлена «бронзи». Зараз термін покарання позаду, Юля поновила підготовку, хоча вік уже трохи не той, щоб сподіватися нових вершин. 

Рецепт очищення

— Кіме Володимировичу, давайте відверто: які уроки звідти взято, щоб максимально уникнути майбутніх проколів, особливо коли йдеться про відбір до Токіо?
 
— Відбулося справжнє очищення, зумовлене твердою позицією й президента ФВАУ Олександра Гереги, й відповідного міністерського департаменту. Ба більше, регулярну перевірку Національний антидопінговий центр здійснює в командах усіх категорій, починаючи з кадетів! Нам надто дорого, в прямому й переносному сенсі, коштують європейські рубежі Дмитра Чумака («золото»-2019 у вазі 102 кг), Ірини Дехи («золото»-2016 до 75 кг) та Анастасії Лисенко (віцечемпіонка-2015 і 2017 у «супертяжі»), щоби йти по лезу.
 
— Ви, певно, назвали наших головних претендентів на виступ у японській столиці, але й інші майстри на підході?
 
— У ситуації, коли наша квота (згідно з рейтингом націй) — по двоє чоловіків і жінок, слід бути реалістами. Чумак, а він ще й виграв торік Кубок світу в Римі (до 109 к) — справді, наш лідер, але не скидаємо з рахунків двох атлетів до 96 кг — це Володимир Гоза та Ілля Куликов, плюс в одній з Чумаком категорії виступає на три роки старший Роман Зайцев. У прекрасної статі ще назву Камілу Конотоп (до 55 кг), котра порадувала малою «бронзою» в ривку юніорського «світу» на Фіджі. Зрозуміло, що виховуємо й резерв. А повертаючись до ключової теми, зазначу, що вона під ще жорсткішим, аніж колись, контролем і особистих наставників, і головних тренерів Андрія Гентоша (чоловіки) та Юрія Кучинова (жінки), яким фахово допомагає лікар Ірина Захарченко. Хтозна, може, відкладені Ігри нададуть додаткового простору для наших штангістів. Аби вони лише були в найкращій формі. 
 
...Від себе додам, що ми з вами побачили картину в двох, начебто, різних збірних, яким не байдужий залізний характер. А спільним є те, що незалежно від того, наскільки швидко НАДЦУ здобуде, нарешті, повноцінний сертифікат WADA, треба долати будь-які допінгові загрози свідомо й професійно. Іншого рецепта просто немає.
 
Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ