Трамп звинуватив ВООЗ у пандемії коронавірусу

17.04.2020
Трамп звинуватив ВООЗ у пандемії коронавірусу

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив про тимчасове припинення фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я через помилки в боротьбі з новим вірусом та позицію покірного угодовства стосовно Китаю.
 
 
ВООЗ зазнала невдачі в своєму основному обов’язку і має відповісти за це, сказав він увечері 14 квітня, виступаючи в Білому домі.
 
 
Дональд Трамп звинуватив Всесвітню організацію охорони здоров’я у масштабах кризи, спричиненої коронавірусом.
 
За його словами, ця міжнародна організація належно не проаналізувала перші повідомлення про перенесення патогену з людини на людину і толерувала факт, що Китай приховував інформацію про масштаб загрози.
 
«Якби Всесвітня організація охорони здоров’я виконала свою роль і відправила експертів до Китаю, щоб вони адекватно оцінили ситуацію, епідемію можливо було обмежити і кількість смертельних жертв була б невеликою», — сказав американський президент.
 
Дональд Трамп стверджує: якби дії ВООЗ були належними, розмір епідемії міг бути у двадцять разів меншим. Політик нагадав, що ВООЗ була проти закриття кордонів із Китаєм, і це виявилося згубним для країн, які цього не зробили.
 
Президент Трамп повідомив, що остаточні рішення щодо подальшого фінансування ВООЗ він ухвалить після закінчення розслідування, як саме ця організація реагувала на загрозу коронавірусу.
 
 
Дональд Трамп заявив, що поширення коронавірусу світом та США ,зокрема ,стало можливим через безвідповідальність Всесвітньої організації охорони здоров’я ,і перекрив їй  фінансування. Від недофінансування організації потерпатимуть і тисячі медиків, які зараз перебувають на передовій боротьби з вірусом.
 
Діючий президент США відомий у світі особливими емоційними реакціями, які виявляються в бурхливій трансляції власних дій та висновків. Лікарі та психологи час від часу ставлять діагнози особі, яка ніколи не визнавала і не визнає власних помилок, завжди шукає і знаходить винних скрізь, але не в колі очолюваної ним влади. Трамп завжди оцінює власні рішення та дії в суперлативах, — як «геніальні» , «фантастичні» та «єдино правильні», а всі невдачі очолюваної ним адміністрації пояснює підступністю внутрішніх і зовнішніх ворогів: Демократичної партії США, Євросоюзу, Китаю і десятків та сотень інших об’єктів критики. 
 
Трамп вивів свою країну з ядерної угоди з Іраном, яка готувалася багато років. Також вивів США з Паризької кліматичної угоди, до якої так само йшли роками, — бо, на його думку, жодної проблеми глобального потепління не існує, все це вигадки якихось божевільних фантастів. Власне, і на початку поширення коронавірусу Трамп ставився до нього як до чергового  банального грипу, який не вартий згадок.
 
А тепер, коли COVID-19 найболючіше вдарив по Сполучених Штатах, то в цьому винен, безумовно, не він сам, як президент цієї країни, який легковажно відмів перші тривожні сигнали американських  експертів-епідеміологів, а ВООЗ, — наче вона, а не він сидить у Білому домі. Роздратування Трампа тим, що коронавірус так масштабно вдарив по США, пояснюється не стільки гуманізмом, скільки тим фактом, що цього року він має намір бути переобраним на другий президентський термін. Йдеться ж бо про його рейтинги.
 
ВООЗ, як будь яка людина чи організація, не ідеальна і не безпомилкова. І саме ВООЗ взяла на себе ініціативу й повела світ у ці тяжкі часи. Бо світові лідери виявилися переважно розгубленими та безпорадними.
 
Тож рішення Дональда Трампа позбавити ВООЗ американського фінансування є винятково політичним і викликане особистими інтересами Трампа. 
 
Річний бюджет ВООЗ становить близько 6,3 млрд доларів, він наповнюється за рахунок внесків країн-членів ООН. США виділили організації близько 553 мільйонів доларів у 2019 році. Наступного дня після заяви Трампа генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебрейесус закликав світових лідерів не політизувати реакцію планети на коронавірус.
 
«У центрі уваги всіх політичних партій має бути порятунок їхнього народу. Будь ласка, не політизуйте цей вірус. Якщо ви хочете, щоб вас експлуатували, і якщо хочете отримати набагато більше мішків для тіл, то ви це робите. Якщо ви не хочете більше мішків для тіл, то утримайтеся від політизації», — заявив Тедрос у середу, 15 квітня,  на віртуальній пресконференції в Женеві.
 
Гебрейесус не згадав Трампа на ім’я, але прямо відповів на погрози президента, заявивши, що в питанні епідемії існує, як і раніше, багато невідомих, і ми не знаємо, як вірус поводитиметься в майбутньому.
 
Офіційна представниця ВООЗ Маргарет Харріс також на пресконференції в Женеві заявила, що пандемія COVID-19 у світі ще не сягнула свого піку.
 
Як цитує її слова «Рейтер», 90 відсотків зараження на цей час реєструються в Європі та США. При цьому ситуація в Європі неоднорідна. Якщо в Італії та Іспанії кількість щоденних випадків зараження знижується, то епідемія продовжує набирати оберти, наприклад, у Ве­ликій Британії та Туреччині. Тим часом деякі європейські краї­ни вже розпочали послаблюва­­ти умо­ви карантину.  
 
За ними пішла також американська адміністрація Президент США Дональд Трамп 16 квітня (за східноамериканським часом) має оголосити план зі зняття обмежень, запроваджених через епіде­мію коронавірусу.
 
При тому, що кількість заражених у США станом на 16 квітня становила 644 тисячі осіб, а кількість померлих за останню добу зросла на 2 тисячі 482 осіб, Трамп заявив: «Боротьба триває, але дані свідчать, що країна пройшла пік». Він додав, що обнадійливі факти дозволяють «доопрацювати правила для штатів щодо відкриття країни».