Рейдери з РФ намагаються захопити стратегічно важливі підприємства на Херсонщині

14.04.2020
Під шумок карантину через пандемію коронавірусу організоване злочинне угруповання з Росії активізувало рейдерські захоплення стратегічно важливих підприємств у Херсонській області.
 
 
У приціл злочинців цього разу потрапили Херсонський завод карданних валів, Херсонський виноробний завод, дитячі табори та пансіонати з причорноморської зони Генічеського району.
 
 
— Лідер ОЗГ з Росії Ігор Рабинер засвітився у найскандальніших історіях, — розповів український блогер Павло Ярмоленко. — Через мережу «чорних реєстраторів» та офшорну компанію Combest Services LTD на Кіпрі він відтискає великі об’єкти на півдні України. Ця кримінальна мережа «прославилася» й на території РФ, де ще у лихі 90-ті захопила низку машинобудівних заводів, після чого спрямувала свою увагу на власність України. У нашій країні у поле зору злочинців потрапили такі стратегічно важливі об’єкти, як ЗАТ «Завод великих електричних машин», «Коломенський завод важких верстатів», «Новокаховський електромашинобудівний завод», «Електромашина», «Етал» тощо...
 
Особливу «популярність» Ігор Рабинер здобув після спроби рейдерського захоплення пансіонату «Енергія» у Генічеському районі. Після того, як він потрапив до поля зору поліції, йому заборонили виїзд з України та змусили виплачувати заборгованість перед кредиторами, яка на той момент складала 20 мільйонів гривень.
 
Перешкодити беззаконню з боку рейдерів із Росії повинна Антирейдерська комісія України, яка поки що не може проводити свою роботу в повному обсязі через коронавірусний карантин.
Саме цим і користуються шахраї всіх мастей, адже, за статистикою, в Україні лише за березень 2020 року шахраї діяли у 4 рази активніше, аніж за весь минулий рік, та атакували найбільш значущі об’єкти України.
 
Впровадження карантинних обмежень зіграло на руку рейдерам, які не гребують вносити зміни до Єдиного Державного реєстру.
Експерти прогнозують іще більше зростання числа подібних злочинів у недалекому майбутньому, про що красномовно свідчить зростання числа кримінальних справ у співробітників української поліції.
 
З одного боку, цьому сприяє слабка захищеність комп’ютерів користувачів реєстру — нотаріусів та реєстраторів, а з іншого — відсутність у законі покарання за недбале поводження з довіреними їм даними.
 
Експерти з кібербезпеки констатують, що хакери мають доступ до комп’ютерів величезного числа користувачів реєстру.
 
Група українських активістів, журналістів та громадських лідерів написала відкритого листа про незаконну діяльність російських рейдерів на території України та направила його до РНБО, Генеральної прокуратури України, Національної поліції й НАБУ.
 
Кримінальні авторитети та бандити з Росії свідомо завдають шкоди Україні у найважчий для неї період, коли через карантин тимчасово закрита або паралізована робота перевіряючих органів.
 
Шахраї «з російським корінням» зумисно доводять жителів України до банкрутства, сприяють збільшенню числа безробітних громадян, створюють соціальну напругу в найбільш проблемних регіонах, а також відштовхують від України потенційних інвесторів.