Будь ласка, вибирайте паску! Рецепти найсмачнішої великодньої випічки від кулінарних майстринь

14.04.2020
Будь ласка, вибирайте паску! Рецепти найсмачнішої великодньої випічки від кулінарних майстринь

Нехай ваша паска буде смачною!

Диво дивне: наразі — карантин, звичні речі набули ніби приглушеного значення, і навіть свята видаються наче за склом. Але насправді це не так!
 
 
Бо на вулиці уже весна вповні, все квітне, буяє, щебече, небо високе та особливо ясне, аромати квітучих садів зачаровують.
 
 
І цей час у нас усіх пов’язаний із світлим Христовим Воскресінням.
 
Попри вимушені обмеження, ми дочекалися найкращого часу не лише для природи, а й для людини, яка вірить, надіється і любить. І що б ви думали, роблять такі люди у цей час? Правильно, печуть паски!
 
Нема нічого простішого, приємнішого і веснянішого, ніж як і собі долучитися до цього чудового процесу паскотворення. Так приємно пригадати, як це робила, приміром, бабуся: то було справжнє дійство, зі своїми ритуалами, приповідками, таїнством.
 
Або ж — мами: вони дуже душевно творять запашну великодню випічку, щоб діткам і гарно було, і смачно, і святково. Рано чи пізно всім бажано навчитися пекти великодні сонячні хліби, і чи не саме зараз — чудовий час для такої науки?
 
Наші кулінарні майстрині давно вже почали це заворожуюче дійство: паски класичні, паски заварні, паски з печі і мультиварки, паски із глазур’ю, шоколадні, макові, горіхові, фруктові, сирні паски, здобні, солодкі та солоні, на опарі та ліниві — у блогах і спільнотах, такі смачні дебати точаться, що тільки встигай ловити «пасочний тренд». 
 
Але у нас є кулінарки, рецепти яких ми випробували багато разів і не на словах довіряємо їм. Хліби їхні, пекти яких вони навчать і нас, — високі, пишні, красиві та святкові. 

Паска на 10 жовтків

Спекти таку паску пропонує Лілія Цвіт, справжня майстриня в царині хлібів. Про її короваї ми вже знаємо, про торти, пляцки, пироги — також. А наразі — паски. 
 
«Я таку щороку печу в кошик для освячування. Я б сказала, що це класична паска. Вона виходить здобна, волога, запашна та рум’яна! Моя паска поєднує в собі три різні види жиру, що дає просто чудове, ніжне, повітряне тісто та особливий смак! А ще справжня українська паска прикрашена косами та виробами з тіста, як в давнину. Спробуйте — це зовсім не складно, гарно та дуже смачно!», — каже Лілія. 
 
Інгредієнти на 4 шт. по 800 г.
 
Опара: молоко — 0,5 л, дріжджі — 100 г, цукор — 3 ст. л., борошно — 8 ст. л. 
Тісто: жовтки — 10 шт., сметана (домашня) — 100 г, смалець (свинячий жир) — 50 г, масло 82% — 150 г, олія нерафінована — 50 мл, сіль — 0,5 ч. л., цукор — 300 г, ванільний цукор — 16 г, борошно просіяне –1450 г, куркума — 0,5 ч. л., цедра з одного лимона, горілка — ст. л., сухофрукти — 400 г. 
 
Розпочнемо з приготування опари. У велику миску наливаю тепле молоко. Додаю 3 ст. л. цукру від загальної кількості та перемішую. Тоді розкришую дріжджі. Якщо у вас сухі дріжджі, то додаємо їх після борошна.
 
Дріжджів потрібно багато, тому що тісто буде насичене та жирне. Додаю 8 ст. л. борошна від загальної кількості та замішую рідке тісто, як на млинці. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо в теплі на 30 хвилин. 
 
А тим часом приготуємо здобу. Нам потрібне м’яке масло. Для паски бажано брати із жирністю не менше 82%. Також, додаю до паски смалець. Він робить тісто дуже ніжним. А ще даю домашню сметану, яка надає неймовірного вершкового аромату.
 
Насипаємо цукор та ванільний цукор. Кількість цукру можемо коригувати, відповідно до свого смаку. В мене паска доволі солодка. Ще додаємо сюди 0,5 ч. л. солі. Додаємо 10 жовтків та перемішуємо все міксером, щоб цукор трохи розчинився. 
 
Опара вже готова, бачимо, що утворилися бульбашки. Вливаємо сюди здобу. Додаємо просіяне борошно, куркуму та починаємо замішувати тісто. Рекомендую борошно додавати у три етапи, щоб краще зрозуміти консистенцію тіста. Ваша кількість борошна щоразу може змінюватися, в залежності від якості та об’єму продуктів.
 
Тому рекомендую звертати увагу саме на консистенцію тіста. 
Тепер змащуємо робочу поверхню олією та вимішуємо тісто 15-20 хв., щоразу доливаючи олію. Тісто стане ніжне та не прилипатиме до рук.
 
Знову повертаємо його у миску, накриваємо харчовою плівкою та залишаємо підходити в теплі на 1,5 год. Воно добре підходить і стає повітряним. Змащуємо руки олією та ще раз вимішуємо тісто.
 
Тепер додаємо 1 ложку горілки, цедру з лимона та пропарені сухофрукти. Посипаємо ще 2 ст. л. борошна, щоб забрати зайву вологість. Все перемішуємо. Тісто знову змащуємо олією та залишаємо тісто підходити на годину. 
 
Форми для паски я змащую та обгортаю пергаментом. Руки змащую олією та відриваю шматочок тіста, формуючи кульку. Наповнюю форми тістом не більше, як на 1/3. Прикрашаю косами з того самого тіста. Коли паска підійде у формі і збільшиться приблизно в 2-3 рази, змащую її жовтком. 
 
Випікаю при температурі 160 градусів приблизно 1 годину, маленькі паски — 30 хвилин. Але орієнтуйтеся на свою духовку. Готові паски виймаємо з форми та охолоджуємо на решітці.
 

Шоколадна — так просто перевершити себе!

А чому б і ні? Спекти щось новеньке, приміром. «Уже традиційно, щороку я випробовую хоча б один новий рецепт паски, — каже Лілія Цвіт. — І цього року це шоколадна паска, від якої і я, і мої рідні в захваті!
 
Скажу чесно, коли паска пеклась, шоколадний запах був на цілий дім! Мої малята не могли вже дочекатись, коли її скуштують. І, в результаті, наші сподівання були перевершені. На смак шоколадна паска ще краща, ніж на вигляд. М’якенька, пухка і пишна. Шоколадний смак яскраво виражений». 
 
Інгредієнти: молоко — 0,5 л, дріжджі — 50 г, цукор — склянка, ваніль — 2 п., борошно — 4 склянки, яйця — 2 шт., какао — 100 г, шоколад — 100 г, олія — 50 г, кисломолочний сир — 100 г, родзинки — 100 г. Додатково: жовток, шоколад — 100 г, молоко — 2 ст. л.
 
Розчинити свіжі дріжджі в теплому молоці (30-40 градусів). Додати цукор та ванільний цукор, перемішати до розчинення. Додати 2 склянки борошна та замісити рідке тісто.
 
Залишити опару на 30 хвилин у теплому місці. Потім додати сир, яйця, олію, розтоплений шоколад, какао та решту борошна — у мене тісто забрало 4 склянки.
 
Добре вимісити. Тісто має не прилипати до рук та бути м’якеньким. Наприкінці додати 100 г родзинок. Прикрити тісто серветкою та залишити у теплому місці на 1,5 год. 
 
Форми для паски змастити жиром. Руки змастити олією та викладати тісто у форми, наповнюючи їх на 1/3. Залишити паски підходити у формах ще на 20 хв. Змастити збитим жовтком.
 
Випікаємо паски у розігрітій духовці при 200 градусів. Великі — приблизно 1 години, маленькі — 40 хвилин.
 
Гарячі паски виймаємо з духовки. Розтоплюємо 100 г шоколаду з 2 ст. л. молока та змащуємо наші пасочки. За бажанням прикрашаємо горішками, кондитерською посипкою, кокосовою стружкою тощо. 

Ніжна сирна пасочка

Про неї нам розповіла Тетяна Козак, наша кулінарна умілиця з Почаєва. Пасок у Тані — на всі смаки й уявлення, і я навіть розгубилася, вибираючи з-поміж них якусь особливу. Паски — хліб особливий апріорі, тому яку б спекли — у будь-якому випадку буде добре, смачно та гарно. 
 
«Сирна паска виходить з дуже ніжною, легкою текстурою, дуже волога, неймовірно смачна, шматочки такої паски тануть у роті. А ще сирна паска буде довго залишатися свіжою, довго не черствіє», — розповідає Тетяна Козак про цей диво-хліб. 
 
Отож рекомендації майстрині — на 2 сирні паски, діаметр форми — 16 см.
 
Борошно — 800 г, сир кисломолочний — 450 г, масло вершкове — 100 г, цукор — 200 г або 350 г ( для більш солодкої), молоко — 140 мл, яйця — 3 шт., жовтки — 3 шт., сіль — 0.5 ч. л., дріжджі сухі — 12 г , родзинки — 150-200 г, ванільний цукор — пакетик.
 
Приготування опари: сухі дріжджі і тепле молоко розмішати ретельно, додати цукор — ст. лож. від загальної кількості, борошно — 4-5 ст. ложок від загальної кількості борошна. Все ретельно перемішати, накрити харчовою плівкою, залишити у теплому місці на 15-20 хвилин (тісто повинно збільшитись у 2,5 раза). 
 
Сир кисломолочний перетерти крізь сито, збити блендером або пропустити крізь м’ясорубку. Яйця, жовтки, сіль, ванільний цукор, цукор, що залишився, збити міксером. Додати кисломолочний сир, збити до однорідності, додати м’яке масло вершкове, опару, яка підійшла, і все ретельно перемішати міксером, на середній швидкості.
 
Обов’язково просіваємо борошно і додаємо не все одразу, а невеликими частинами, замішуємо тісто.
 
Далі вимішуємо на столі, якщо руками — приблизно 10 хвилин (тісто буде липкуватим, так має бути).
 
Затим тісто потрібно викласти у харчовий пакет, зав’язати кінці не сильно, залишити трішки вільного місця для підйому тіста. Залишити в холодильнику на ніч 8-12 год. Вийняти, щоб зігрілося, додати промиті та просушені родзинки (викачайте їх у борошні перед цим). Ділимо тісто на необхідну кількість частин (це залежить від того, які у вас форми).
 
Заповнювати тістом на 1/2 частину форми, накрити чистою тканиною. Залишити у теплому місці для підйому тіста. Перед випічкою змастити яйцем і випікати при температурі 180 градусів до готовності.
 

Ледача, але вона чудова!

Це — про паску, яку пропонує наша кулінарка, авторка дуже вдалих рецептів зі Львова Оксана Дорош. 
 
«Ледача вона в тому плані, що тісто не вимагає багато зусиль, перемішав всі інгредієнти і чекаєш, поки тісто підніметься», — каже майстриня Оксана. 
 
Потрібно: 600 г борошна, 6 жовтків, 300 мл молока, 180 г м’якого вершкового масла, 180 г цукру, 8 г сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі, 150 г сухофруктів, 120 мл апельсинового соку, ч. л. ванільного цукру. 
 
За годину до приготування тіста замочити сухофрукти в апельсиновому соку (можна замість соку використовувати лікер або коньяк). Потім сухофрукти просушити рушником і присипати борошном. 
 
У теплому молоці розчинити дріжджі і 2 ч. л. цукру (із загальної кількості). Залишити на 7-10 хв., щоб утворилася дріжджова «шапочка». 
 
Окремо добре збити міксером жовтки, цукор, сіль і ванільний цукор до світлої маси. Додати м’яке вершкове масло. Добре збити. 
 
Додати опару, що підійшла і знову збити. Частинами ввести просіяне борошно, щоразу добре вимішуючи тісто лопаткою або ложкою. Тісто густе, в’язке. 
 
Миску з тістом накрити і поставити у тепле місце на 40-60 хвилин для підйому. У тісто вмішати сухофрукти. І знову — в тепле місце хвилин на 30-40 хв. Форми для пасок змастити олією (навіть паперові).
 
Розкласти тісто по формах, заповнюючи не більше ніж на 1/3. І залишити форми з тістом в теплому місці на 30-40 хвилин. Випікати паску при 170 градусах перші 15 хвилин, потім зменшити температуру до 160 градусів і пекти ще 15 хвилин (орієнтуйтеся на свою духовку). 
 
Хай вдасться смачна, пухка та гарна пасочка! Світлого Воскресіння!