Готуєш — ніби малюєш! Торти та запіканки від художниці Марти Левицької

10.04.2020
Готуєш — ніби малюєш! Торти та запіканки від художниці Марти Левицької

Марта Левицька.

Це я вже потім дізналася, що авторка неймовірно гарних, барвистих, багатошарових і дуже смачних пляцків Марта Левицька за освітою художниця — закінчила Львівський коледж імені Івана Труша, працювала художницею і візажистом.
 
Але, коли бачила її відоме у кулінарних спільнотах «Пташине молоко» чи «Яблучний» пляцок або ж «Спартак», думала, що це не кулінарія, це мистецький шедевр — настільки досконалим у неї є кожен шар випічки: барвистим, апетитним, привабливим. Напевне, кулінарія все-таки щоразу ніби ставить резюме під відомим: «Якщо людина талановита, то талановита в усьому». 
 
Хоча Марта каже, що для того, щоб смачно готувати, не обов’язково володіти особливим талантом. Готування — це бажання створити особливий настрій, родинний затишок, який, так повелося у нас із давніх-давен, починався у родині з жіночих рук, жіночого терпіння, жіночої любові. 
 
Марта Левицька мешкає з трьома малятками та чоловіком на околиці Львова, плекає квіти і створює маленькі родинні свята попри все, а особливо — на карантині. Вона каже, що їжа зараз відіграє неабияку роль: й імунітет може зміцнити, і настрій поліпшити, і загалом це — турбота. 
 
Перед сніданком Марта готує кожному по склянці води зі шматочком лимона і кількома грамами меду. Далі — щось пече на сніданок: сирники, запіканку чи пиріг. На обід любить пропонувати своїй родині м’ясних «зайців», запечене м’ясо, власного приготування шинку, паштети — все, звісно, з овочами, салатами, власною квашениною. Улюблена страва, зізнається кулінарка, в родині — це макарони з різними заправками: овочевими, м’ясними, рибними. Звісно, борщ, а ще — солянки, зупки. 
 
«Кулінарію вважаю також мистецтвом, мистецтвом смаків, — каже Марта Левицька. — Коли щось печу, уявляю, що малюю, і маю таке ж натхнення, насолоду від процесу. У випічці фантазія може бути нескінченною. Тому мої пляцки практично не повторюються, бо щоразу хочеться додати до них нову «лінію» або ж шар, який уже створився в уяві. Виходить дуже смачно!».
Нині ще триває піст, але свої кулінарні записнички уже треба заповнювати святковими рецептами, бо, попри все, скоро Світле Воскресіння. Марта ділиться чудовими рецептами і до свята, і до буднів. 

Цей легендарний «Спартак» 

Я, зізнаюся, коли дивлюся на цей космічний торт із багатьма тонесенькими шарами-ниточками, думаю, що це кулінарна вища математика. Марта усміхається, каже, що розуміє мене, бо також мала такі думки давно, ще 14 років тому, коли зважилася на свято спекти цей диво-пляцок.
 
«Катала паляниці, як пластилін на морозі, — усміхається вона. — Але трохи набити руку, а головне — захотіти, і все вдасться!».
 
Отож до роботи! Форма 20х30, склянка — 200 г. На таку форму вихід — 8 коржів.
 
Для тіста: яйце, 2 ст. л. меду, 7 ст. л. молока, 2 ст. л. олії, 50 г масла, ч. л. соди.
 
Це все ставимо на плиту, заварюємо так, щоб суміш стала однорідною, доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.
 
У гаряче кладемо склянку цукру, 4 ст. л. какао, 350—400 г борошна (це 3—3,5 склянки). Замішуємо тісто, відразу ділимо на рівні частини і катаємо паляниці на пергаментному папері, так дуже зручно. Випікаємо паляницю (4-5 хвилин, дивіться по духовці).
 
Крем: 0,5 л молока, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. крохмалю (кукурудзяний), яйце, 150 г цукру (неповна склянка), ванілін.
 
Це все ставимо на плиту, заварюємо до загустіння. Коли добре охолоне, збиваємо 150 г масла, до масла додаємо по ложці охолоджене заварне, збиваємо все разом. 
 
250 мл вершків також збити, з’єднати з кремом. Це дуже смачний крем, нагадує морозиво.
 
Спечіть на свято — потіште мальовничим смачним творінням родину. 
 
«Спартак» — це кулінарна вища математика.

Рожева невагомість — пляцок для весни!

Коли сади зацвітають білосніжним із рожевими відтінками, здається, що кращого не буває. І хочеться це ж відтворити — на папері, на полотні або ж — у солодкій випічці. Марта пропонує рожеву невагомість — желейний торт з ягід, якщо в когось ще залишилися заморожені. Можна брати будь-які ягоди.
 
Форма діаметром 26 см, висотою 7 см.
 
Для бісквіту: 5 яєць, 200 г цукру, 210 г борошна, 30 г крохмалю (ст. л.), 120 мл води, 80 мл олії, ч. л. порошку до печива, пакетик ванільного цукру.
 
Білки збити, додати поступово цукор, збити до стійких піків, додати жовтки, збити. Тоненькою цівкою влити воду та олію, ще раз збити. Міксер відставити, всипати маленькими порціями сухі складники, вимішувати лопаткою.
 
Пекти 45-50 хвилин до готовності. Відразу з духовки не витягуйте, нехай трохи там побуде. Остудити та перерізати на два коржі.
 
Крем: 2 пакети сметани 20% (800 г), 0,5 літра полуниці вже потовченої, 30 г желатину. Цукор беріть до смаку, оскільки є різна сметана та полуниця.
 
У полуницю всипати желатин, щоб розбух, сметану збити з цукром. На вогонь поставити полуницю, легенько прогріти, щоб розпустився желатин, влити до сметани. Вимішати, поставити в холодильник, щоб трішки стягнулась маса.
 
Верх добре залити ще однією масою: пакетик полуничного желе (70 г), 200 г води, 300 мл сметани або вершків, ст. л. цукру, ч. л. желатину для підстраховки. 
Желе з желатином залити гарячою водою, дати охолонути. Сметану збити з цукром, змішати з ледь теплим желе.
 
Збираємо торт: На піднос кладемо кільце від форми, в якій пекли, далі корж, заливаємо сметаною з полуницею з холодильника, наступний корж, ягоди, це все залити желе. Ставимо в холодильник для повного застигання. Щоб легко зняти форму, я боки трішки прогріваю феном.
 
Цьому мистецтву ви можете навчитися просто зараз!
 
Желейний торт з ягодами.

З персиками — бо є для кого!

Цей торт із персиками — це справді любов у деталях. Правда, треба заздалегідь подбати, щоб у баночках чи морозильнику були шматочки запашних персиків. Кулінарна майстриня Марта переконана, що багато в кого ще є персики в запасі, а в кого нема — все одно ділиться рецептом, бо будуть же. Зрештою, можна купити баночку персиків у магазині, бо свято ж скоро!
Бісквіт світлий: 5 яєць, 5 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна.
 
Білки збити з цукром до стійких піків, додати жовтки збити, поступово всипати просіяне борошно акуратно вимішати, викласти у форму, пекти корж при температурі 180 градусів до 40 хвилин, але дивіться по своїй духовці. Коли охолоне, переріжте на два.
 
Бісквіт темний: 5 яєць, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. борошна, 2 ст. л. какао.
Печемо так само, як світлий корж.
 
Для крему: 850-грамова банка консервованих персиків, склянка цукру, 300 г масла, 25 г желатину, 6 яєць, 2 ст. л. борошна , 2 ст. л. крохмалю, 70 мл води для желатину, цукор ванільний — пакетик.
Із персиків злити сироп у півлітрову банку, долити води до повної, має вийти 500 мл рідини.
 
Жовтки розтираємо з крохмалем та борошном, доливаємо частину сиропу. Решту рідини ставимо на вогонь, крізь сито вливаємо розтерту масу і заварюємо крем. Остудити, збити з маслом.
 
Білки збити з цукром, до твердих піків, легенько вимісити дві маси, вливаючи тоненькою цівкою попередньо розтоплений желатин. Крем можна на трішки поставити в холодильник, поділити на три частини.
 
Збірка торта — у такій послідовності: корж темний-прорізані персики — крем — корж світлий — чорниця — крем.
 
Для вирівнювання торту: 300 г масла, 150 г згущеного молока, все збити разом.
 
Помадка на торт: 100 г шоколаду, 100 г зефіру маршмелоу, 100 г води, ст. л. какао, ст. л. масла.
 
Все разом розтопити, трішки остудити, як дуже густа помадка — коригуйте водою. Полити охолоджений торт. Прикрашайте, як забажаєте — розмалюйте свій торт горіхами, сухофруктами, шматочками шоколаду!

Яблучна запіканка — шматочок дитинства!

«Знаєте як пахне дитинство? Люблю туди повертатися. Згадую, як ще була малою, бабуся часто готувала нам такі ліґуміни (смаколики), аромат був на всю хату. Тепер я виросла, і готую своїм дітям, вони її дуже люблять, а я з любов’ю згадую свою бабусю», — з ніжністю розказує Марта свою смачну передісторію.
 
Щоб спекти бабусину запіканку, потрібно: 400 г круглого рису, не пропареного, 1 л і 200 мл молока, 5 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, 100 г масла, яйце (можна без нього), ванілін, 4 великих яблука.
Рис промити, поставити варити, посолити.
 
Дати закипіти, варити 5 хвилин. Вимкнути, накрити кришкою для того, щоб рис розбух. Додати цукор, масло, яйце, трішки розколотити виделкою, все гарно перемішати, додати порізані яблука на плястерки, ще раз з’єднати все разом.
 
«Я цього разу пекла в мультиварці, на дно мультиварки стелю пергамент. Пекла півтори години на режимі випічки. Хоча дуже люблю таку запіканку з духовки, — уточнює майстриня. — Смакує як гаряча, так і холодна. Он підуть ягоди, можна буде пекти з різними ягодами, з вишнею також смачно, але саме бабусина — то з яблуками». 
 
Торт із персиками.
 
Нехай родині буде смачно! Натхнення на творення смачного!