Закохав у себе всіх: як Хансі Флік став тренером «Баварії»

10.04.2020
Закохав у себе всіх: як Хансі Флік став тренером «Баварії»

Емоції Хансі Фліка.

Аби втілити мрію в життя, завжди потрібно мати дуже багато терпіння і ще більше — старання та наполегливості.
 
 
І коли з’являється можливість, важливо в правильний момент іще й скористатися нею.
 
 
Це все вдалося зробити Хансу-Дітеру Фліку, який іще недавно працював разом із Йоахимом Льовом, а зараз остаточно став головним тренером «Баварії». Боси клубу продовжили угоду 55-річного фахівця до літа 2023 року.
 
Флік мріяв про цю роботу, а отримавши її, одразу закохав у себе всіх, кому небайдужий мюнхенський гранд. Саме під керівництвом Фліка мюнхенці стали все більше нагадувати ту саму легендарну команду Юппа Хайнкеса, що взяла требл у сезоні 2012/2013.
 
У Бундеслізі шосте місце змінилося на перше, безпроблемний похід у кубку вже досяг півфіналу, а в 1/8 стадії плей-офф Ліги чемпіонів розгромлені лондонські «аристократи». Але перед цим Флік пройшов величезний шлях.

Початок

Як зараз дуже модно говорити, у Фліка є ДНК «Баварії». Будучи футболістом, він грав за мюнхенців із 1985 по 1990 рік. Під керівництвом легендарних Удо Латтека та Хайнкеса він виграв чотири титули Бундесліги та один Кубок Німеччини.
 
Але регулярної ігрової практики він не мав. І тільки в сезонах 1987/88 (27 матчів у Бундеслізі) та 1988/89 (30 матчів у Бундеслізі) твердо закріплювався в стартовому складі. Проте, через постійні травми, на старті сезону 1992/93 Флік у віці 28 років був змушений повісити бутси на цвях.
 
Колишній хавбек «Баварії» стояв біля витоків становлення «Хоффенхайма», коли той ще був у самих низах футбольних німецьких чемпіонатів. Вони були твердими середняками Регіональної ліги і про нинішні успіхи й не могли мріяти. У ті часи це було солідним успіхом, адже у команди був один із найслабших складів у лізі, а Хопп іще не почав масово вкладати гроші.
 
Потім була коротка історія в Зальцбурзькому «Ред Булі», Флік виступав помічником Джованні Трапатонні. Але недовга тому, що Хансі отримав пропозицію, від якої не можна відмовитись, — роботу помічником Йоахима Льова у збірній Німеччини.

Запрошення до «Баварії»

У 2017 році  Флік покинув пост спортдира збірної Німеччини і зайняв аналогічну посаду в «Хоффенхаймі». Але вже на той момент його амбіції були набагато вищими. І скоро він отримав запрошення вже до «Баварії» — стати асистентом головного тренера Ніко Ковача.
 
Вже після кількох важливих поразок боси німецького клубу звільняють Ковача, і виконуючим обов’язки головного тренера призначають Фліка. Одразу ж він робить заяву, що не збирається повертатись до роботи помічником, і якщо йому не запропонують контракт у «Баварії», він шукатиме інший клуб, де зможе стати головним тренером.
 
На щастя, пошуки не розпочалися, і ті результати, які до паузи в чемпіонаті показувала «Баварія», викликають лише захоплення: 21 матч, 18 перемог, 1 нічия і 2 поразки! Ханс-Дітер ідеально вирішив усі кадрові проблеми, задіяв у команді молодих Альфонсо Девіса та Джошуа Зіркзее. А такі ветерани, як Томас Мюллер та Жером Боатенг, почали повертатися на колишній рівень, чого навіть і близько не було при Ковачі.
 
Недарма сам Юпп Хайнкес наполягав на тому, щоб «Баварія» зробила усе, аби продовжити співпрацю з Фліком. І щось підказує, що триватиме вона довше, ніж до 2023 року. 
 
Богдан КРАВЧЕНКО