У Криму попри пандемію коронавірусу окупанти починають масовий призов до армії РФ

07.04.2020
У порушення всіх чинних норм карантину через коронавірус, Міноборони РФ зважилося організувати масовий незаконний призов мешканців окупованого Криму на військову службу. 
 
Передбачається, що до 15 липня 2020 року солдатську форму проти своєї волі вдягнуть понад 3,3 тисячі мешканців півострова.
 
Чимало людей у Криму обурені цим свавіллям, адже більша частина призовників буде змушена проходити службу за межами півострова. Молодих чоловіків відправлять якомога далі від Батьківщини на військові бази Південного та інших військових округів Росії.
 
З метою формального дотримання норм карантину через коронавірус, особовий склад на 14 днів ізолюють від решти військовослужбовців в окремих казармах.
 
З усіх засобів захисту від небезпечного коронавірусу для покликаних на службу хлопців, поплічники Кремля передбачили хіба що звичайні термометри, якими планують тричі на день вимірювати новобранцям температуру.
 
Громадські активісти з різних країн світу змушені констатувати, що російські окупанти, у порушення міжнародного законодавства, продовжують незаконно переслідувати громадян України.
 
У протоколі Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch зафіксовані численні факти порушення прав людини у Криму та протизаконні переслідування мешканців півострова за відмову від служби у лавах армії країни-окупанта.
 
У звіті організації сказано (цитуємо): «Відповідно до IV Женевської конвенції держава-окупант не може примушувати мешканців окупованої території служити в її збройних або допоміжних силах». Документ також прямо забороняє будь-який «тиск або пропаганду, спрямовану на забезпечення добровільного призову». Ці заборони є абсолютними, а їх порушення є серйозним порушенням конвенцій», — кінець цитати.
 
Лідери Кримської правозахисної групи поінформували Human Rights Watch про те, що за останні чотири роки їм вдалося задокументувати 76 обвинувальних вироків, відомо також ще про два випадки, які перебувають на розгляді кримських «судів», а ще в одному випадку слідство триває ще й досі.
 
— Реальна кількість справ та обвинувальних вироків є набагато більшою, оскільки багато вироків просто не публікуються, — прокоментував ситуацію експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов. — Починаючи з 2015 року кількість кримінальних вироків за ухилення від призову до армії РФ на території Криму неухильно зростає, результатом кожної призовної кампанії стає від 20 до 30 вироків проти ні в чому не винних кримчан.
 
За даними моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, за 2017 рік на військову службу до збройних сил Росії покликали не менше 4,8 тис. мешканців Криму, а у 2018 році ця цифра зросла вже до 5,6 тис. кримчан.
 
Прокуратура АРК просить усіх мешканців окупованого півострова у разі отримання ними повісток для проходження служби у російській армії — звертатися по допомогу за їхнім номером телефону або писати листи на електронну скриньку.