Дивовижна історія порятунку: у Полтаві випадкові проїжджі витягли 8-річного хлопчика зі ставку

07.04.2020
Дивовижна історія порятунку: у Полтаві випадкові проїжджі витягли 8-річного хлопчика зі ставку

Під час нагородження рятівників. Фото із сайта Головного управління Національної поліції України в Полтавській області.

Той день у 8-річного Мишка Ступака був невдалим: гуляючи разом зі своїм приятелем — 10-річним Сашком Грінем — біля одного зі ставків на вулиці Нижньомлинській у Полтаві, він вирішив закинути у водойму знайдений шматок риболовецької сітки, та раптом послизнувся й шубовснув у холодну воду.
 
 
Не надто вміючи плавати, Мишко ледве тримався на воді. Усе сталося настільки швидко, що Сашко й оком не встиг змигнути.
 
 
Проте він не розгубився й чимдуж помчав до автошляху, аби покликати когось на допомогу. На щастя, дорогою якраз проїжджали на автомобілі полтавці Олександр Андросов та Андрій Попов. 
 
«Ми їхали з Харкова, де були у відрядженні, — розповів Андрій. — Зазвичай цією дорогою не їжджу, але цього разу друг, ніби щось відчувши, попросив звернути праворуч. Побачивши зляканого хлопчину, який махав рукою, ми зупинилися. А довідавшись про нещасний випадок, навіть ніде не припаркували автівки — так і покинули її посеред дороги й побігли до ставка. Наш новий знайомий показав місце, куди впав його приятель, проте дитини на поверхні води не було. Аж тут буквально через три секунди хлопець почав спливати — його тіло вже було у вертикальному положенні. І в цей час ми вдвох стрибнули у воду». 
 
За словами Андрія, у критичній ситуації діяли інтуїтивно. Олександр Андросов уже біжучи почав роздягатися, а Андрій Попов узагалі стрибнув одягненим.
 
Витягнути хлопця зі ставка було не так легко, адже бетонні плити вздовж берега поросли мохом, а тому були надто слизькими. Тож дорослі чоловіки й самі ледве вибралися — задля цього їм довелося вчепитися за гілку дерева. 
 
«Хлопчина вже не дихав, — пригадує Андрій Попов. — Ми перевернули його на живіт і провели реанімаційні маніпуляції, привівши дитину до тями. А потім викликали «швидку допомогу». Оскільки тіло хлопця було переохолоджене, ми відтягнули його від берега, роздягнули й укутали моєю «олімпійкою», що лежала в багажнику авто. А невдовзі приїхала й «швидка».
 
Отак спільними зусиллями та правильними діями і врятували восьмирічному хлопцю життя. Матері про інцидент повідомили вже медики та поліцейські. Мишко відбувся стресом і нині почувається добре, його життю нічого не загрожує.
 
І для дорослих рятівників, котрі також відчули, яка холодна вода у ставку ранньої весняної пори, пригода не закінчилася переохолодженням чи застудою.
 
«У салоні автомобіля ми одразу ж увімкнули пічку, а ввечері полікувалися самі знаєте чим, — жартує Андрій Попов. — А загалом ідеться не про нас. Головне те, що врятували життя маленькому українцю, якому будувати майбутнє нашої країни. Звісно, ми з моїм другом самі були здивовані, що все так збіглося, адже відлік часу йшов буквально на хвилини. Очевидно, хлопчину ще й доля берегла».
 
У Головному управлінні Національної поліції в Полтавській області відзначили всіх трьох рятівників. Глава поліції Полтавщини Іван Вигівський вручив Олександру Андросову, Андрію Попову та Сашкові Гріню подяки й цінні подарунки. Їхній вчинок і справді є гідним прикладом для наслідування.