Смачно родині на карантині: рецепти від львів'янки Вероніки Степанченко

07.04.2020
Смачно родині на карантині: рецепти від львів'янки Вероніки Степанченко

Вероніка Степанченко — кулінарна майстриня зі Львова.

«У нас уже щебечуть пташки! Ми живемо на околиці Львова, у власному будинку, тому карантин сприймаємо, як час для себе», — пише львів’янка Вероніка Степанченко, мама десятирічного Тарасика і восьмирічного Владика та красуня-дружина.
 
Знаю, що навколо будинку Вероніки у квіткову пору проростає безліч барвистих квітів — на всі смаки і кольори! І так само — на всі смаки і кольори — вона пече свої знамениті пляцки, торти і тістечка. На початку весни ділилася рецептами прекрасних тюльпанів — печивок, які  випікала разом зі своїми малими помічниками-синочками.
 
Подумалося: як це добре, коли кулінарія вносить у родину родзинку спільної смачної і красивої праці, яка навіть у такий непростий час, коли ми вимушені жити в самоізоляції, спонукає господиню Вероніку написати наступне:
 
«Сонечко світить, пташки співають, усе квітне, зеленіє, поряд — ліс, діти з татом бігають, займаються спортом, а я вдома, на кухні,  готую смаколики. Вчора робила тортик, сьогодні будемо ласувати.
 
Я у карантині намагаюся побачити і добре. Давно ми так багато часу не мали один для одного. Стільки любові, тепла, уваги! Всі мої рідні й найдорожчі — поряд зі мною, живі та здорові!  Усе мине, і карантин — також, щовечора разом молимося. Бог допоможе це перебути, і все повернеться у звичний ритм, але я хочу згадувати цей період не як щось страшне, сумне, а як чудові миті, в яких не зважаючи ні на що ми залишились щасливими...»
 
Ось так гарно і обнадійливо жінка розповідає про свій побут, про готування, радить більше часу зараз приділяти цьому процесові — нехай тішиться родина!

Пухкесенькі кексики

Мама Вероніка їх готує разом зі слухняними помічниками. «Хлопчикам приємно, коли я їх хвалю за допомогу. Уявляю, як вони тішитимуться, коли побачать, що про них написали. Це буде сюрприз!». 
 
Що тут додати? Давайте робити якнайбільше сюрпризів один одному. Давайте вчитися це робити. Приміром, почати з малого. Із цих маленьких ароматних кексиків за рецептом галицької господині.
 
«Дуже смакують до кави і капучіно», — стверджує Вероніка і диктує рецепт. Отож 12 кексів, час випікання 20-30 хвилин при температурі 200 градусів.
 
Тісто: 2 яйця, 200 г сметани, 180 г цукру, 200 г борошна, 30 г какао темного, пів чайної ложки кориці меленої (вона додає особливого шоколадного смаку), пів чайної ложки соди і  столова ложка оцту. Все з’єднати, вимішати, наповнити у форми по одній столовій ложці.
 
Виймати холодними. При бажанні полити, як вихолонуть, розтопленим шоколадом.
Кексики пухкенькі.

Пляцок «Веселка» — бо весна!

Він  дуже барвистий та ошатний! І асоціюється у мене з весняними святами, які попри все, настануть. Господині вже складають список смаколиків на Великдень. Ось і  «Веселка» від Вероніки Степанченко — чудовий варіант! Ніжні бісквітні коржі, легкий заварний крем та смачнющі яблучні прошарки — це гармонія смаку і задоволення. Форма — 25 на 30 см.
Рецепт: печемо 3 бісквітних коржі. Перший — ванільний: 4 яйця, 4 ст. л. цукру, ванілін збити на пишну масу, 4 ст. л. борошна просіяти з  ч. л. порошку до печива та з’єднати. Випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.  Другий корж — такий самий, тільки 3 ст. л. борошна і 1,5 ст. л. какао. Третій корж  — теж подібний, але 3 ст. л. борошна просіюємо з  пачкою польського киселю вишневого сухого.
 
Заварний крем: 0,5 л. молока, 0,5 склянки цукру, 2 ст. л. крохмалю, 2 ст.  л. борошна, ванілін. Заварити крем, помішуючи, остудити, окремо збити 250 г масла і 2 ст. л.цукровоі пудри, по ложці додавати заварний крем.
 
Яблучна маса: кілограм почищених яблук потерти на грубій терці, додати 0,5 склянки цукру, проварити 5 хвилин. Розділити на дві частини, до першоі додати суху червону галаретку  вишневу), до другоі — суху галаретку зелену (ківі або агрус), до гарячої яблучної маси всипати та вимішати до повного розчинення (не варити, зняти з вогню!). Коли яблучна маса охолоне і почне застигати, збираємо пляцок. Крем розділити на 4 частини.
 
 На низ: білий бісквіт: крем — зелена маса — крем, чорний бісквіт: крем — рожева маса — крем і рожевий бісквіт. Зверху — шоколадна глазур. Пляцок поставити в холодильник на 6 годин.
«Банановий торт» — дитяче свято
 
І не лише дитяче, слід визнати. Тому уточнимо, що цей торт — універсальна смачна насолода: для дітей і дорослих, на свята і в будень. Словом, торт настрою і натхнення. Вероніка каже, що дітей підключати до цієї справи також цікаво і корисно.
 
«У моїй сім’ї цей фрукт дуже люблять, тому ми пофантазували, вийшло дуже смачно», — додає вона.
 
Діаметр тортівниці — 26 см. Спекти 3 бісквітні коржі. На один потрібно: 3 яйця, 3 ст. л. цукру, ваніль. Збити міксером, додати 3 ст. л. борошна, 1 ч. л.  порошку для випічки.
Крем-чіз: 500 г сиру, 200 г сметани, 150 г пудри. Збити блендером, можна додати лимон чи ваніль. Окремо розчинити 20 г желатину у 100 г холодної води, тоді розігріти і холодним рідким з’єднати з сирною масою.
 
Коржі просочувати водою з ванільним цукром, тоді 1/3 крему, а потім —   банановий джем. На ніч торт поставити у холодильник.
 
Рецепт бананового джему або ж бананового конфітюру Вероніка Степанченко також розповідає детально. Як тільки я зауважила, що на початку весни вже ніякі варення-джеми не готують,  вона  відразу ж заперечила цю думку. Ну й чудово: банановий конфітюр — це те, що треба зараз!
 
Це щось особливе: він густий, ароматний, з кружечками банана! Підійде для тортів, пісочного пирога або до морозива чи йогурту.
 
Рецепт: 2 великих банани — 0,5 кг  порізати кружечками, додати  склянку води, 0,5 склянки цукру, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, жовтий харчовий барвник на кінчик ножа (можна без нього, але це впливає на колір!), 2 ст. л. крохмалю. Усе розмішати (крім бананів), довести до кипіння помішуючи, тоді всипати банани і варити ще 3—5 хв. Охолодити і вживати. Консервувати нема потреби, бо банани ж і взимку є,  додає господиня.
 
Пляцок Веселка — смачно і барвисто!

Піца з мисливськими ковбасками. Бездріжджова!

От що треба спекти з дітьми обов’язково! Піца — це те, що точно не приїдається і що дуже полюбляють діти і дорослі. Рецепт піци у Вероніки цікавий.
 
Отож інгредієнти: 400 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 4 ст. л. олії, 2 ст. л. м’якого маргарину, 2 склянки борошна, ч. л. соди,  ст. л. оцту, дрібка солі. Вихід — 2 коржі, начинка — на 1 корж.
Начинка: 2 мисливських ковбаски, помідор, половина червоного перця, 2 ст. л. кукурудзи, петрушка, кріп, 100 г  голландського сиру.
 
Корж змащуємо соусом:  ст .л. кетчупу, ст. л. майонезу — вимішати і змастити. На соус викласти кружечками ковбаски, овочі, зелень, затерти сиром. Пекти в духовці при температурі 180 градусів 15— 20 хвилин.

Як я давно не їла чебуреків!

Подумала я, побачивши чебуреки, які готувала Вероніка. Ніжні, хрумкі, ароматні, соковиті, вони  просто подарунок в обідню пору. Головне — не перестаратися з порціями, а пару чебуреків стануть справжнім святом для гурмана!
 
«Начинка з курячого філе робить їх неймовірно смачними!» — додає Вероніка. Ну хто б сумнівався?
 
Тісто: 250 г борошна, дрібка солі, ст. л. олії. Додати 100 г кип’ятку, ч. л. горілки, замісити ложкою, затим рукою, щоб тісто стало еластичне, і відправити на годину в холодильник.   
Начинка: 300 г філе курки, 1 велика цибулина — перемолоти, додати сіль, перець до смаку і 100 г крижаної води. Вихід — 7 чебуреків.
 
Чебуреки.

На городі черемша!

Напевне, Вероніка собі насіяла цих смачних корисних часникових списиків. Бо охоче розповідає, як щойно  готувала такий салатик: дрібно порізати 100 г черемші, додати порізані 4 варені яйця, кілька крабових паличок (також подрібнених на кубики), трохи свіжої руколи та петрушки і заправити майонезом (як варіант — сметана, йогурт чи олія). Вийшло смачненько!
 
«Незважаючи на карантин, нам вдома весело та є чим зайнятись. Щодня маю нові замовлення від своїх найцінніших, найдорожчих моїх хлопців, — з любов’ю доповнює свою розповідь львів’янка Вероніка Степанченко. — Діти й чоловік мені дуже допомагають, тому в нас карантин смачний та солодкий!».
 
Готуйте разом, готуйте з любов’ю! Нехай усім смакує!