Пандемічні метаморфози світу: як політики використовують коронавірус для піару та інформатак

07.04.2020
Можливістю пропіаритися на паніці, яку викликала коронавірусна пандемія та супутні заходи карантинних обмежень, не скористається хіба лінивий.
 
 
Утім не кожен підприємливий політик здатен вписатися в контекст вдало...

Євросоюз обурили «заслані козачки»

Прокуратура Софії порушила кримінальну справу проти лідера політичної партії «Відродження» Костадіна Костадінова за поширення фейків про коронавіруси.
 
«Його заява могла викликати у громадян безпідставну тривогу в умовах оголошеного на території Болгарії надзвичайного стану у зв’язку з пандемією коронавірусу», — зазначили у відомстві.
 
У телевізійній передачі Костадінов заявив, що протиепідемічні заходи вводяться не в інтересах громадян і є пропагандою для відволікання уваги. Він стверджував, що на складах організації, яка називається «Державний резерв і військово-тимчасові запаси» все є тільки за документами, а на практиці все вже поцупили і з’їли.
 
Костадінову, партія якого виступає за вихід країни з ЄС і НАТО та переорієнтацію зовнішньої політики країни на Росію (в Народних зборах вона не представлена), пред’явили звинувачення в рамках справи і відпустили під заставу в 20 тисяч левів (близько 10 тисяч євро).
 
У Болгарії ввели режим надзвичайного стану через коронавірус у середині березня — зафіксувавши 20 заражених і одного загиблого, тому на тлі інших європейських держав наслідки пандемієї в цій країні стримують цілком достойно.
 
Тим часом три члени фракції Європарламенту «Зелені / Європейський вільний альянс» від Німеччини ще попереднього тижня закликали керівництво Євросоюзу розслідувати обставини з дезінформаційною кампанією навколо коронавірусної інфекції.  У документі політики вказали, що серйозно стурбовані «поточними дезінформаційними і пропагандистськими зусиллями, особливо з боку Китаю і Росії».
 
«Очевидно, що робляться спроби підірвати ЄС і посіяти недовіру серед місцевого населення і європейських сусідів щодо ЄС, його демократичних цінностей та інститутів», — зазначено в листі.
 
Автори тексту — члени Європарламенту від ФРН Сергій Лагодінській, Олександра Геесе і Віола фон Крамон-Таубадель — посилаються на підрозділи ЄС East StratCom Task Force і говорять, що ці висновки узгоджуються з їхньою точкою зору. Росію ж у Європі звинувачують у свідомому заниженні загрози пандемії і небажанні закрити Москву як головний епіцентр коронавірусу в Росії

Росія мілітаризує регіони

У Кремлі ж побоюються, що вірусна паніка може спровокувати народні хвилювання і бунти. Влада Росії намагається за допомогою своєї агентури посилено розхитувати Україну.
 
Як стверджує координатор групи «Інформаційний опір» Костянтин Машовець, «у самій Москві — близько тисячі хворих короновірусом (це офіційно), неофіційно — набагато більше. 
 
Жорсткі превентивні заходи, які проводяться владою, свідчать, що росіяни готуються до більш «плачевного» розвитку ситуації, — аж до масових заворушень і погромів супермаркетів та аптек.
 
Про розгортання «вірусних бараків» і переведення поліцейських та частин Росгвардії столичного гарнізону на посилений режим несення служби теж усім відомо.
 
В разі «розвитку ситуації за найгіршим сценарієм» у Москві й околицях відключать інтернет і мобільний зв’язок (прагнучи погасити масові заворушення в зародку). Відповідні служби отримали вказівку «провести підготовчі заходи».
 
У Москві активно готується «лікувально-санітарна база» до спалаху вірусу.  Правда, дещо своєрідно. 
 
Наприклад, у Коломенському проїзді у приміщенні шкірно-венерологічного диспансеру розгорнуто спеціальну лабораторію для заможних клієнтів і високопоставлених чиновників (які ще лишаються в Москві), де можна в «експрес-режимі» зробити аналізи на коронавірус, «пункти ізоляції» і «тимчасові інфекційні госпіталі».
 
Мерія Москви отримала вказівку готувати «транспортну та логістичну інфраструктуру до функціонування в особливому режимі», аж до спецперепусток на транспорті.
 
Але в АП Путіна вельми насторожено поставилися до ряду карантинних заходів місцевої влади в регіонах щодо боротьби з коронавірусом і схильні розглядати їх як «зайві», «надлишкові» та викликані злочинними «прагненнями обособлення».
 
Поки що в цьому контексті згадують Алтай, Кіровськ, Апатити. Озвучують загрозу розпаду і хаотизації. Хоча останні посилання можна позначити як чутки, плітки та інфотреш, лишається фактом, що ВС РФ в окремих регіонах переведені в підвищену бойову готовність. Причому саме в тих регіонах, де очікуються особливо жорсткі  обмежувальні заходи щодо боротьби з пандемією коронавірусу.
 
Президент США Дональд Трамп тим часом, попри розмови про приязні стосунки з Путіним, продовжив до першого квітня 2021 року дію проти Росії санкцій, запроваджених через кібератаки проти Сполучених Штатів. Відповідну заяву було поширено ще 30 березня на сайті американської адміністрації.
 
Указ, уперше ухвалений президентом Бараком Обамою, передбачає, нагадаємо, обмеження проти країн, які становлять загрозу для США в кіберпросторі.
 
«Я продовжую на один рік надзвичайний стан, запроваджений указом від 1 квітня 2015 року», — зазначив американський президент. Рішення дозволяє міністерству фінансів запроваджувати санкції проти осіб, які здійснюють кібератаки проти США, зокрема блокувати рахунки та будь-які активи підсанкційних осіб на території країни. 
 
Оксана СИДОРЕНКО