Ціна карантину: учителів змушують писати заяви про відпустку за власний рахунок

17.03.2020
На адресу освітнього омбудсмана Сергія Горбачова за останні кілька днів надійшло чимало звернень від учителів, які всерйоз переймаються проблемами, пов’язаними з оплатою їхньої праці у період карантину.
 
Відбулися десятки розмов із МОН, керівниками органів управління освітою в регіонах, директорами шкіл, вчителями, випускниками шкіл, повідомив правозахисник на власній сторінці у «Фейсбуцi». 
 
За результатами цього спілкування освітній омбудсмен має намір подати до Кабміну та МОН аналіз проблеми та пропозиції щодо її вирішення. Нестандартна ситуація вимагає нестандартних рішень, переконаний Сергій Горбачов.
 
«На моє глибоке переконання, будь-яка людина на державній посаді має не лише передавати донизу рішення «згори», а й мати власні переконання та рішучість пропонувати рішення у складних ситуаціях», — вважаэ він.
 
Перша проблема, що виникла після оголошення шкільного карантину, пов’язана з розміром заробітної плати. За даними Сергія Горбачова, деякі місцеві органи влади визначили суму, що не перевищує дві третини від ставки посадового окладу. Але подібні дії напряму суперечать нормі ст. 113 Кодексу України про працю, яка зобов’язує зберегти на період вимушеного простою середній заробіток педагогів. 
 
«Нинішня ситуація однозначно є «небезпечною для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, — констатує омбудсман, — тому середня зарплата має бути збережена. Тим більше що педагоги не «простоюють», а працюють дистанційно».
 
Ще більше проблем виникло через відсутність процедури нарахування коштів працівникам-сумісникам і технічному персоналу. Саме тому Сергій Горбачов закликав столичних чиновників надати однозначні роз’яснення органам місцевої влади, оскільки ці спеціалісти і робітники ризикують взагалі залишитися без фінансової підтримки. 
 
Офіс омбудсмана також отримав скарги від педагогів на те, що їх змушують писати заяви про відпустки за власний рахунок. Причому вчителі, побоюючись звільнення або помсти від начальства за розголошення «корпоративної» таємниці, не хочуть свідчити про це відкрито.
 
Отож, аби вирішити цю проблему, омбудсман пропонує встановити певну компромісну норму для написання таких заяв. На його думку, підійшла б пропорція — один до двадцяти. 
 
Не згоден Сергій Горбачов і з тим, що деякі місцеві чиновники наказали на час карантину зменшити або взагалі відмінити теплопостачання у школах. І це при тому, що «від працівників закладів освіти вимагається щоденна присутність на робочому місці, без можливості дистанційної роботи». 
 
Водночас рішення МОН про скасування більшої частини учнівських предметних олімпіад він назвав необхідним та обґрунтованим. Але, заради справедливості, пропонує всім переможцям третього етапу нарахувати додатково 5 балів до результатів ЗНО з відповідного предмету. Для цього достатньо внести зміни до «Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році».