Українські ходаки перевірили свої сили на міжнародному турнірі в Івано-Франківську

17.03.2020
Українські ходаки перевірили свої сили на міжнародному  турнірі в Івано-Франківську

В Івано-Франківську пройшов чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби. (Фото з сайта uaf.org.ua.)

Минулого «уїк-енду» в Івано-Франківську відбувся чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій(АВАF) зі спортивної ходьби, на організацію котрого було використано чимало сил та часу.
 
 
На пресконференції, що відбулася напередодні змагань, президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул зазначив: «Івано-Франківськ не просто виборов, він вистраждав право на проведення цього чемпіонату».
 
 
Упродовж бага­тьох років у місті на високому рівні проводяться міжнародні змагання «Вечірній Івано-Франківськ».
 
 
У 2015 році франківці вибороли право на проведення Кубка Європи зі спортивної ходьби, який мав посприяти розвитку виду як у місті, так і у країні.
 
Але агресія Росії і війна зруйнували всі плани. Європейська легка атлетика через ризики передала право на проведення змагань Мурсії (Іспанія).
 
«Тому в легкоатлетичній сім’ї України особливо пишаються тим, що вдалося переконати колег знову довірити нам право приймати офіційний міжнародний турнір», — відзначив Ігор Гоцул.
 
Асоціація Балканських легкоатлетичних федерацій є такою лише за назвою. Упродовж останніх п’яти-восьми років вона активно розвивалася і кількість країн-членів ABAF зросла до 21. Серед них є і ті, хто немають жодного відношення до Балкан. Наприклад, Україна, Австрія і Грузія.
 
Водночас ця асоціація – найбільша і найповажніша всередині Європейської легкої атлетики. А для спортсменів — це можливість отримати додаткову змагальну практику. Особливо це стосується молоді і атлетів, які поки що не потрапляють до основного складу.
 
Попри складну ситуацію у світі, що склалася у зв’язку з поширенням коронавірусу, Міжнародна федерація надала дозвіл на проведення цього старту і змагання відбулися у відповідності до всіх норм безпеки.
 
Найсильніші ходаки з шести країн випробовували свої сили на дистанціях міжнародного турніру, паралельно з яким проходив і зимовий національний чемпіонат. Найцікавішою ж стала боротьба на дистанції 20 км, де організатори очікували високих результатів та розігрували олімпійські ліцензії.
 
У чоловіків переміг українець Едуард Забуженко (1:20.46), другим фінішував Іван Лосєв (1:22.46), «бронза» дісталася турецькому спортсмену Абдулселаму Імуку (1:23.46).
 
У жінок на «двадцятці» першою фінішувала наша землячка Марія Сахарук (1:30.22), за нею були дві представниці Греції з особистими рекордами Антігоні Нтріс­мпіоті та Панагіота Цінопоулу. Слід відзначити й результати атлеток на 35 км, адже чемпіонка Валентина Мирончук показала кращий результат сезону — 2:56.34.