У фінському Контіолахті через коронавірус достроково завершився сезон у «стріляючих лижників»

17.03.2020
У фінському Контіолахті через коронавірус достроково завершився сезон у «стріляючих лижників»

Попри свій ветеранський вік українська жіноча естафета на чолі з Оленою Підгрушною (на фото) продовжує вигравати медалі світових форумів. (Фото з сайта unian.net.)

Біатлонний сезон не став виключенням із правил, які нав’язує усьому світу новий коронавірус.
 
 
Аби не створювати додаткових умов для поширення інфекції, Міжнародний союз біатлоністів вирішив скасувати проведення заключного в календарі етапу Кубка світу, котрий мав відбутися в норвезькому Холменколлені 20-22 березня,  й підбити підсумки сезону на тиждень раніше — у Фінляндії.
 
 
Попри те, що всі гонки восьмого етапу проходили без глядачів, на біатлонному стадіоні в Контіолахті точилися запеклі баталії за перемогу в загальному заліку Кубка світу.
 
У чоловічому дивізіоні за великий кришталевий глобус француз Мартен Фуркад до останнього боровся з норвежцем Йоханнесом Бьо, а у жінок за головний приз сезону запеклу боротьбу вели Доротея Вірер з Італії та Тіріл Екхофф з Норвегії. Для зміни ситуації в загальному заліку у претендентів було не надто багато можливостей.
 
Загалом для зміни ситуації у Фуркада та Екхофф, які виступали в ролі переслідувачів, було лише дві гонки — спринт та «персьют». 
 
Титулований француз узагалі боровся, як лев, другим завершивши спринтерські перегони й вигравши гонку переслідування. Однак Бьо свого не віддав.
 
«Золото» — у спринті, й четверте місце  — у персьюті дозволили йому виграти великий кришталевий глобус із перевагою в два пункти. А Фуркад по завершенні сезону оголосив про завершення своєї величної кар’єри.
 
Теж саме після заключної гонки сезону-2019/2020 зробила й фінська біатлоністка Кайса Макарайнен. «Щаслива, що завершила кар’єру вдома», — заявила 37-річна фінка.
 
На сьомому небі від щастя була Доротея Вірер, коли отримувала від організаторів головний трофей Кубка світу. Великий кришталевий глобус вона отримала вдруге поспіль. Представники ж українського біатлону особливими успіхами в Контіолахті не відзначилися.
 
Водночас найкращий поміж українських біатлоністів результат у «кубковому» сезоні показали Дмитро Підручний та Олена Підгрушна. Лідер чоловічої збірної України завершив змагальну дистанцію на 17-й позиції. Капітан жіночої команди посіла в підсумковому протоколі 25-ту сходинку.
 
«Радий, що мав можливість змагатися з легендарним Фуркадом», — відзначив Підручний. При цьому Дмитро додав, що, потрапивши до «топ-20» КС, виконав своє завдання-мінімум на сезон. Водночас окремої уваги потребує й підсумкова 23-тя позиція Артема Прими, котрий, за словами наставників збірної, доріс до того, аби претендувати на медаль Олімпіади.
 
Головним же здобутком українського біатлону в нинішньому сезоні стала естафетна «бронза» жіночої збірної на чемпіонаті світу. Після чого президент ФБУ Володимир Бринзак заявив, що було б непогано зберегти ветеранський квартет до наступних «білих» Ігор.