Футбольне Євро-2020 та європейські чемпіонати можуть скасувати через пандемію коронавірусу

17.03.2020
Футбольне Євро-2020 та європейські чемпіонати можуть скасувати через пандемію коронавірусу

У «Сампдорії» підтвердили щонайменше 6 випадків зараження коронавірусом. (Фото з сайта football.ua.)

Пандемія коронавірусу впливає і на світ спорту, зокрема, на футбол — у всіх топ-чемпіонатах призупинили проведення матчів, а деякі команди навіть зробили паузи у тренувальному процесі, під питаннням також проведення Євро-2020.
 
 
Першою до практики перенесення та відміни матчів вдалася Серія А — саме в Італії наймасштабніше поширення вірусу COVID-19.
 
 
Спочатку футбольні функціонери ухвалили рішення припинити будь-які спортивні змагання на півночі країни та проводити поєдинки без глядачів на іншій території півострова, але згодом взагалі вирішили призупинити чемпіонат попередньо до 3 квітня.
 
За даними місцевих ЗМІ, у випадку успішної боротьби з вірусом Серію А планують відновити 2 травня та завершити сезон 30 червня, граючи по туру приблизно кожні три дні. Також повідомляється, що у разі, якщо сезон таки не дограють, збитки клубів можуть сягнути 700 мільйонів євро.
 
Водночас захворювання на коронавірус фіксують не лише в італійських уболівальників, а й у футболістів — першим позитивний тест на COVID-19 здав захисник «Ювентуса» Даніеле Ругані, щонайменше 6 випадків зараження підтвердили у «Сампдорії».
 
За словами президента Італійської асоціації футболістів Даміано Томаззі, наразі неможливо сподіватися на відновлення сезону у квітні.
 
«Зовсім неможливо почати знову грати у квітні — якщо все буде добре, то ми зможемо відновити чемпіонат у травні або червні».
 
В АПЛ сезон — також на паузі, а серед тих, хто постраждав від вірусу — не лише гравці (зокрема, форвард «Челсі» Каллум Хадсон-Одої, котрий уже заявив про одужання), а й тренери — хворобу підтвердили у наставника «Арсенала» Мікеля Артети.
 
Англійську Прем’єр-лігу також поки зупинили до 3 квітня, але існують версії, що сезон завершать достроково. Голова Футбольної асоціації Англії Грег Кларк не впевнений, що чемпіонат дограють. Він сумнівається, що за три тижні ситуація в Англії зміниться.
 
Кларк вважає, що епідемія вірусу може тривати місяцями та зачепити навіть початок наступного сезону. За прогнозом уряду Великої Британії, пік епідемії передбачається на середину липня — у таких умовах неможливо провести матчі АПЛ, що залишились.
 
Не краща ситуація і в іспанській першості, де офіційно підтвердили перенесення двох наступних турів Ла Ліги. При цьому зазначається, що паузу можуть збільшити, якщо цього вимагатиме ситуація в країні.
 
«Барселона» оголосила про те, що на невизначений час призупиняє тренування першої команди, а «Валенсія» підтвердила зараження вірусом у 5 футболістів та співробітників клубу. За словами президента Ла Ліги Хав’єра Тебаса, іспанський чемпіонат, найімовірніше, завершиться достроково.
 
«Усе йде до того, що чемпіонат Іспанії не буде дограно. Ми збираємося завершити його достроково», — підкреслив він.
 
Німецька Бундесліга та французька Ліга 1 також заявили про зупинку чемпіонатів. Минулого четверга у плей-оф Ліги Європи шість поєдинків, у тому числі — «Шахтаря» проти «Вольфсбурга» (донеччани виграли з рахунком 2:1) — провели за порожніх трибун, а матчі «Інтер» — «Хетафе» та «Севілья» — «Рома» перенесли на невизначений термін.
 
Рішенням УЄФА скасовані найближчі матчі Ліги Чемпіонів та ЛЄ, а у вівторок, 17 березня, Асоціація проведе масштабну онлайн-конференцію, де можуть ухвалити рішення про зупинку всіх ліг та перенесення Євро-2020 на наступний рік.