Російські карателі продовжують кидати в тюрми корінних жителів Криму

13.03.2020
На окупованому півострові затримали п’ятьох кримських татар за безпідставним звинуваченням у причетності до «Хізб ут-Тахрір».
 
Нахабно вдиралися до чужих будинків та перевертали там усе догори дригом співробітники ФСБ Росії у місті Бахчисараї під приводом боротьби з тероризмом.
 
Кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва повідомила, що наразі затримані історик Сейтумер Сейтумеров, Енвер Мустафаєв, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов та Рустем Сейтмеметов.
 
У рамках обшуків силовики увірвалися навіть до будиночка журналіста телеканала ATR Сейтумера Сейтумерова, який з 2017 року проживає на материковій частині України. Громадська активістка у Криму Лілія Буджурова повідомила, що обшуки та затримання у Бахчисараї 11 березня 2020 року залишили без батьків 7 дітей.
 
Вони додадуться до тих 168 неповнолітніх киримли, які зараз перебувають під опікою громадської ініціативи «Бизим балалар» («Наші діти»). Серед них i троє дітей Амет Сулейманова, у якого серйозна хвороба серця, а його дружина перебуває на 8-му місяці вагітності.
 
Житель окупованого Росією Криму Віталій Рождаєв розповів, що затриманий Амет Сулейманов — колишній стример «Кримської солідарності», який останнім часом за станом здоров’я був змушений обмежитися відвідуванням кримських судилищ.
 
Прокуратура АРК порушила кримінальне виробництво за фактом затримання російськими силовиками кримських татар. У Міністерстві закордонних справ України висловили рішучий протест у зв’язку з обшуками. А уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова закликала місію ООН відправитися до окупованого Криму.
 
Активізація нахабних обшуків у будинках кримських татар відбулася одразу ж після путінського «обнулєнія», яке дозволяє диктатору Росії правити вічно.
 
Активісти «Кримської солідарності» пов’язують кричущі факти порушення прав людини з наміром прокремлівських посіпак обміняти у майбутньому полонених кримчан на відновлення поставок води на територію окупованого півострова.
 
Адвокат Микола Полозов впевнений, що в обмін на полонених кримчан Кремль може зажадати від Києва високу ціну, наприклад, пустити воду до окупованого Криму.
 
Представники президента України вже заявляли, що кримські полонені будуть включені до наступного етапу звільнення, отож Росія продовжує набирати заручників на півострові. А ось що в разі переговорів по новому обміну віддасть у відповідь Україна — поки що незрозуміло.
 
— Я допускаю, що вода для кримчан Путіну не дуже потрібна — останнє, про що він думає, так це про сільське господарство Криму. Якщо не буде вистачати води для військових, перенаправляють від населення та промисловості, так у Росії роблять завжди та всюди, Крим — не виняток, — прокоментував ситуацію оглядач радіо «Свобода» Віталій Портников. — Але ось що Путіну, впевнений, дійсно потрібно — так це дестабілізація України. Путіну навіть не потрібно намацувати больові точки, він має у своєму розпорядженні їх списком у доповідях російських спецслужб.
 
Активісти групи українських правозахисних організацій зробили офіційну заяву, яку отримали всі міжнародні організації та уряди іноземних держав. 
 
У цьому документі патріоти України закликали міжнародні організації та уряди іноземних держав «посилити секторальні санкції проти Росії за систематичні грубі порушення прав людини в окупованому Криму.
 
У заяві також сказано, що на півострові розгорнулася нова хвиля масових обшуків, тривають системні переслідування кримських татар. Активісти руху опору путінськiй агресії у Криму вимагають негайно відпустити всіх затриманих, провести оперативне, ефективне та неупереджене розслідування незаконних затримань й випадків фізичного насильства, вчиненого проти активістів у Криму, а також притягнути всіх винних до відповідальності.