Спротив коронавірусу: у Китаї темпи зараження сповільнюються, у світі — прискорюються

11.03.2020
Спротив коронавірусу: у Китаї темпи зараження сповільнюються, у світі — прискорюються

Масова хресна хода, організована московськими попами у Вінниці — чи то просто свідчення дрімучого мракобісся, чи спроба ефесбешників у рясах долучити сезонні віруси в якості біологічної зброї проти українців

Кількість людей, які померли внаслідок інфікування коронавірусом i наступних ускладнень, перевищила чергову критичну позначку: загальна кількість померлих людей у світі станом на 10 березня досягла 4 тисяч 11 осіб, інформує агенція «Франс Пресс». 
 
 
Випадки зараження вірусом зафіксовані вже у понад сотні держав світу, їх чисельність перевищує 110 тисяч.
 
 
Стратегії протидії захворюваності у більшості країн схожі, але відрізняються жорсткістю вживаних заходів. 

Динаміка поширення світом

У Китаї, звідки вірус почав поширюватися планетою, тим часом фіксується значне зниження заражень та смертності від захворювання.
 
Так, у вівторок місцева влада поінформувала лише про 19 нових випадків, що є найнижчим показником із початку епідемії.
 
Усі нові випадки, окрім двох завезених з-за кордону, зафіксовані у місті Ухань, де наразі підтверджено найбільшу інтенсивність зараження.
 
Усі летальні випадки — провінція Хубей, столицею якої є Ухань. У вівторок китайський лідер Сі Цзіньпін уперше з початку епідемії особисто приїхав до Уханя, щоб проінспектувати карантинні заходи. 
 
У Південній Кореї, третій країні у світі після Китаю та Італії за кількістю інфікованих, у вівторок повідомили про 131 нового підтвердженого хворого. Таким чином у цій країні вперше за останні два тижні протягом доби додалося менше 150 нових випадків.
 
При цьому впродовж понеділка від викликаних хворобою ускладнень там померло троє осіб, збільшивши загальну кількість летальних випадків до 54. Загальна ж кількість підтверджених випадків у Південній Кореї становить 7 тис. 513.
 
Найстрімкіше зростає динаміка враження коронавірусом в Італії. Станом на 9 березня ця країна офіційно посідала друге місце у світі за кількістю інфікованих (9 тис.172), а також за кількістю летальних випадків (463). При цьому вірус найбільше вражає людей похилого віку. За даними Національного інституту здоров’я Італії, середній вік пацієнтів, які помирають від викликаних хворобою ускладнень, — близько 80 років. У
 
зв’язку зі стрімким зростанням захворюваності, у понеділок прем’єр-міністр країни Джузеппе Конте спочатку закрив на повний карантин північ Італії, де мешкає 16 мільйонів людей. А вже надвечір «посадив» на карантин усю країну.
 
Конте заявив, що люди повинні лишатися вдома, а пересування чи подорожі можливі лише за крайньої потреби. Ці заходи, за словами прем’єра, мають захистити найбільш вразливих до вірусу.
 
«Вся Італія стає зоною захисту», — наголосив пан Конте.
 
Кiлькiсть померлих від COVID-19 в Італії лише за понеділок збiльшилася з 366 до 463. Підтверджених заражень новим коронавірусом від неділі збільшилося на 24%. Випадки зараження підтверджені в усіх 20 регіонах Італії.
 
Заборонені всі спортивні заходи, включно з футболом. Школи та університети лишатимуться закритими принаймні до 3 квітня. Пересуватися можуть лише ті, в кого є справді невідкладна потреба, пов’язана з роботою або родинними обставинами.
 
На залізничних станціях запроваджено температурний контроль пасажирів. Круїзним кораблям заборонено захід у більшість портів. Ті, хто прибуває чи відлітає літаками, мають ретельно зважити своє рішення подорожувати.
 
Ізраїль поширив 14-денний карантин на всіх, хто прибуває з-за кордону. Іноземці, які хочуть відвідати Ізраїль, мають довести, що в них є кошти для двотижневого карантину. За підрахунками ізраїльських медіа, на домашній карантин мають вирушити близько 300 тисяч людей.
 
Таким чином влада намагається приборкати поширення вірусу. В Ізраїлі нині зареєстровано 42 підтвер­дженi випадки інфікування, але жодного смертельного випадку.
 
Влада розпорядилася про карантин для десятків тисяч жителів країни, яких підозрюють у контактах із носіями. Тим часом уряд висловлює стурбованість через можливий негативний вплив масового карантину на ритмічність роботи підприємств та установ. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що це важке рішення, але воно вiдіграє істотну роль для збереження здоров’я жителів країни, повідомляє агенція «Блумберг».
 
Торжество мракобісся
 
У Південній Кореї стрімке поширення коронавірусу розпочалося після того, як певна місцева «церква» (так у цій країні називають численні тоталітарні секти) провела масове зібрання своїх членів. Влада країни відкрила кримінальне провадження проти керівництва згаданої «церкви» за створення масової загрози життю людей.
 
В Італії масовий вибух захворюваності розпочався після того, як численний натовп родичів i знайомих прибув до лікарні провідати першу особу, заражену коронавірусом. Лікарі допустили відвідувачів до хворого. Після традиційних обіймів i поцілунків iз побажаннями одужання відвідувачі встигли до розміщення їх по медичних закладах заразити ще десятки людей.
 
8 березня Російська православна церква в Україні (яка називає себе українською православною церквою) організувала у Вінниці... багатотисячну хресну ходу проти коронавірусу.
 
Подібні, хоч менш велелюдні, хресні ходи «торжества православ’я» РПЦ організувала також у Запоріжжі, Одесі, Рівному та Чернігові. Це навіть середньовічним мракобіссям не назвеш.
 
Бо люди з логічним мисленням засвоїли ще з часів середньовічної чуми: під час епідемій триматися у натовпі — тільки на загибель собі та іншим. Це й релігійним фанатизмом не назвеш. Саудівська Аравія минулого тижня заборонила мусульманам відвідувати з паломництвом священне для них місто Мекка.
 
В багатьох церквах Європи місцеві ієрархії відмінили богослужіння, аби уникнути поширення вірусу. І лише у нас — «Торжество російського православ’я» замість торжества здорового глузду та законодавчих гарантій, які мала б демонструвати українська влада, аби запобігти подібним шабашам.
 
Тим часом влада Ірану випустила з в’язниць 70 тисяч в’язнів, щоб не наражати їх на загрозу смерті за великої скупченості. А в Італії відбулися заворушення в 27 в’язницях країни, бо навіть в’язні усвідомлюють, що їм загрожує в умовах скупчення.
 
Уникати перебування в натовпі — головний запобіжний захід у Європі. Не діють театри, музеї, дітей i студентів звільнили од відвідування учбових закладів, спортивні заходи проводяться при порожніх трибунах, відмінені всі масові концерти.
 
Виборчі зустрічі перед травневими президентськими виборами в Польщі також скасовано. Навіть Європарламент відмінив засідання, керуючись здоровим глуздом та інстинктом само­збереження.